Piyasalarda Eylül ayı riski devam ediyor!

03.09.2013 - 09:29 | Son Güncelleme :

Piyasalar son derece kritik bir ay olarak görülen eylüle olumlu bir atmosferde girdi

Suriye’ye müdahalenin hemen olmayacağı beklentisiyle dün piyasalar nefes aldı. Ancak, eylül ayı hem ekonomik veriler hem de Suriye riskinin devam ediyor olması nedeniyle piyasalar için dalgalı geçecek.

Geçen hafta Suriye’ye askeri müdahale yapılacağı endişeleriyle sarsılan piyasalar bu haftaya rahat başladı. Suriye’ye hemen müdahale olmayacağı beklentisiyle geçen hafta 2.07 TL’yi aşan dolar, 2.01 TL’ye gerilerken, BIST endeksi dün yüzde 3.24 primle 68.545 puanla geçen haftaki yaralarını sardı.

Ancak, bu ay hem ekonomik hem de siyasi yoğun gündem piyasaların dalgalı bir seyir izleyeceğini gösteriyor. Suriye piyasaların ilk gündem maddesi olmaya devam ederken, ABD’den gelecek veriler ve FED piyasaların yönünü belirleyecek.

Piyasaların gündemi ağırlıklı olarak yurtdışı olsa da bugün içeride enflasyon, yarın da Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yapacağı toplantı izlenecek. Merkez Bankası, toplantıda doların düşmesi için alınacak tedbirleri netleştirebilir.

En kritik gün bu cuma...

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Ancak, bu ayın en kritik günü ABD istihdam verilerinin açıklanacağı 6 Eylül Cuma günü. ABD’de tarım dışı istihdamın ağustosta 180 bin artması, işsizliğin ise yüzde 7.4’te kalması bekleniyor. Tarım dışı istihdam 200 binin üzerinde gelirse, FED’in tahvil alımlarına başlayacağı beklentileri artacak ve doların yükselişi sürecek.

Bu durumun gelişen ülke piyasaları açısından kötü bir haber olduğunu belirten Garanti Yatırım Direktörü Tufan Cömert, “Tarım dışı istihdam beklentilerden daha az bir artış gösterir ise piyasa, FED toplantısına dek açıklanacak diğer verilere belki gerekenden daha fazla önem verir. Bu, FED toplantısına kadar geçecek 12 günün oldukça oynak olacağının da işareti olacak” dedi.

Öte yandan, bu hafta G20 toplantısında Suriye’ye ilişkin açıklamalar da piyasaların gündeminde olacak.

Suriye’ye müdahale FED kararını etkiler

Suriye’ye müdahale ABD Kongresi’nin onayı ile netleşecek. Tatilde olan ABD Kongresi 9 Eylül’de açılıyor ve bu tarihten sonra piyasaların gözü oylamada olacak.

Piyasalar için diğer kritik tarih ise 18 Eylül’deki FED toplantısı. FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 10-20 milyar dolar azaltabileceği beklentisi var. Ancak, bu durum istihdam verisi ve Suriye’ye müdahale konusuna göre şekillenecek. Suriye’ye müdahale durumunda FED, tahvil alımlarını azaltmak için bekleyecektir.

‘Ekonomik veriler ön plana çıkabilir’
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Direktör

“Eylül hem ekonomik hem de global siyaset açısından çok zor bir olay. En azından bu yılın en zor ayı olacağı muhakkak. Eğer Suriye riskleri gerçekleşirse kalan aylar da eşit derecede zor geçecek korkarım. Kısa vade için Suriye konusunu dondurdu piyasalar, bu yüzden ekonomik veriler ön plana çıkabilir. Bizim açımızdan Suriye  hep gündemde olacak. Gerek TL’deki gerekse de BIST’teki iyimserlik kalıcı olamayacak. Yine de TCMB’nin açıklamasını beklediğimiz önlemleri görüp yorum yapmak daha sağlıklı olacaktır.”

‘Piyasaların kaderini yurtdışı belirleyecek’
Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist

“Eylül ayı, mayıstan bu yana FED’in varlık alımları ile baskıları ile sürdüğü bir final ayı.  Gelişmekte olan piyasalar ve para birimleri aşırı satıldı. ABD’de açıklanan temmuz ve ağustos ayı verileri, artan piyasa faizlerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkilerini gösteriyor. Bu yüzden 150.000-160.000 gibi açıklanacak ağustos ayı istihdam verisi, Suriye gerginliği FED’in varlık alımını 30 Ekim’e kadar erteleyebilir. Sadece eylül değil yılsonuna kadar piyasaların kaderini yurtdışı belirleyecek. Türkiye ayrışamıyor, farklılaşamıyor. Düşük faiz, yüksek kur ve volatil bir BIST bizi bekliyor.”


İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.