Piyasalar Siyasi Istikrar Bekliyor.

19.04.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bugunden itibarenTurkiye`de yenibir donem basliyor. Secim sonuclarinin nasil bir koalisyon hukumetine izin verecegini kestirmek zor. Gecen hafta basina kadar piyasalar bir sure, iki partili bir koalisyon hukumetine donuk beklentileri satin aldi. Boyle bir koalisyon hukumeti dogrultusunda ulkede siyasi istikrar beklentileri ile borsa iki hafta oncesinde yeni tarihi zirvesi olan, 5 bin puan seviyesine kadar yukseldi. Ayni gerekcelerle bono oranlari yuzde 100`un altina, yuzde 93`e kadar geriledi. Fakat son iki haftalik surecte piyasalarin trendi birden ersine dondu. Borsa yogun satislarla hizla gerileyerek, kisa surede olsa birara 4 bin puanin altina kadar geriledi. Onceki hafta tekrar yukselise gecen bono faizleri de, yuzde 108`e kadar cikti. Son iki hafta icindeki olumsuzluklar, biraz Balkanlar`daki sicak gelismelerden, daha cok da, iki partili koalisyon hukumetinin kurulma olasiliginin azaldigi, enaz uc partili hukumetin mumkun oldugu yolundaki goruslerden kaynaklandi. Piyasalarda uclu koalisyon ihtimali, birara yeni bir kaos donemi gibi yorumlandi. Uclu bir olusum, ikili olusumulardan daha zordur. Bu acidan bakildiginda piyasalar icin riskin, ortadan kalktigi soylenemez. Gecen haftanin ilk yarisinda uclu koalisyon olasiligindan tedirgin olan piyasalar, ikinci yarida bu olumsuzlugu da birden dislayiverdi. Yatirimcilar, bugunden itibaren en azindan ulkede aylardir suren secim tartismalarinin noktalanmasiyla, siyasi belirsizligin ortadan kalkacagina ve istikrarli yeni bir hukumetin mutlaka kurulacagina inanmaya basladi. Bu inancla borsa yatirimcisi da, bono yatirimcisi da gecen haftayi alimla kapatti. Borsadaki bu alimlarla endeks, tekrar 5000`e dogru yol alirken, bonodaki son dakika islemleri ile de oranlar yuzde 100`un altina geriledi. secim sonuclarindan cikacak yeni hukumetin piyasalarin beklentisi dogrultusunda olmasi halinde ise onumuzdeki haftalarda, borsada yeni zirveler, bono faizlerinde ise yeni tabanlar surpriz olmaz. Secim oncesinde yabancilar, gelismekte olan piyasalar arasinda en cok kazandirma potansiyeli oldugunu bilmelerine ragmen IMKB`ye karsi secim oncesinde isteksizdi. Yabanci fonlarin beklentisi de, yeni kurulacak hukumetin kac partiden olusacagi, kimlerin yeralacagindan cok, turkiye`de siyasi belirsizligin ortadan kalkmasi yonundeydi. Bu yuzden istikrarli bir hukumetin kurulmasi, bugune kadar kucuk capli islem yapan `citir`cilarin disindaki buyu yabanci fonlarin uzak durdugu IMKB`ye girmesini saglar. Istikrarli bir hukumetin kurulmasi, yine secimlerden once, bono piyasasinda portfoyunu bosaltip cekilen J.P. Morgan gibi devlerin de ayni piyasaya geri donusu surpriz olmaz. toplam 125 milyar dolara dayanan ic ve dis borc yuku, enflasyon, ozellestirme engelleri gibi olumsuzluklar dikkate alindiginda yeni hukumeti cok parlak bir tablonun bekledigi soylenemez. Fakat istikrarli bir koalisyon hukumeti ile bunlarin da ustesinden gelinecektir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.