Piyasa Yorumu / Kapital Yatırım

27.07.2007 - 09:31 | Son Güncelleme :

51 bin 300’e kadar düşüş normal olacakken 51 bin 300 desteğinin kırılması ise 50 bin kanal desteğine kadar gerilemeye yol açacaktır

Beklentiler...

ABD mortgage subprime kredilerine yönelik haberler sonrasında ABD’de kötü gelen dayanıkllı mal siparişleri haberleri ve kar realizasyonları borsada gün içerisinde3,000puanlık düşüş yaşanmasına yol açtı. Hollandalı ABN Amro`nun yarısına sahip olduğu Sidney merkezli Absolute Capital, iki hedge fonunu ABD`deki riskli mortgage piyasasındaki kriz nedeniyle geçiciolarak kapattığı yönünde öğle saatlerinde gelen haber ile ABD’de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerden düşük gelmesi satışları artıran unsurlar oldu. Sonlarda gelen hafif tepki alımlarıyla kapanış 2,319 puanlık kayıpla (%4,23) 52,512 puandan gerçekleşti.

Yurtdışı piyasalardaki hızlı değer kayıplarının etkisiyle borsanın güne düşüşle başlamasını beklemekteyiz. ABD’de mortgage subprime kredilerine yönelik endişeler ve büyüme yönünde devam eden kaygılar, Asya borsalarındaki değer kayıpları kısa vadede stres yaratmaya devam edecek gibi görünüyor.USD/JPY paritesi 118,18’e kadar gerilemesi carry trade korkularını da beraberinde getirmiş durumda. 50,000 ilk aşamada kanal desteği olarak gözükürken bugünkü satışlarda önemli destek noktası olarak çalışabilir. Olası satış dalgasının devamında önümüzdeki günlerde 48,500’e kadar düşüş mümkün. Ancak önümüzdeki hafta bu satışlarının hızının düşmesi muhtemel olduğu için 48,500-49,000 aralığında bir yatay hareket oluşması mümkün. ABD’de bugün açıklanacak 2. çeyrek büyüme verisi bu açıdan yakından izlenecek. Beklenti %3,3 seviyesinde.

İMKB-100 Teknik Analiz...

56,300 puandan başlayan düşüşte önceki gün 53,800, dün ise 51,800 puana kadar gerileyen endeks, 5 ve 9 günlük hareketli ortalamaların aşağı kırılmasıyla düşüş hızlandı. İlk etpata 22 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 51,300’e kadar düşüş normal olacakken 51,300 desteğinin kırılması ise 50,000 kanal desteğine kadar gerilemeye yol açacaktır. 50,000 desteğinin kırılması halinde ise48,500’ün destek olarak çalışması mümkün. Bollinger bandının üst seviyesinden başlayan gerilemede ilk etapta 22 gnlük hareketli ortalamaya kadar gerileme mümkün. 22 günlük hareketli ortalamada tutunma gerçekleşmediği takdirde ise kademeli olarak bandın altına doğru geri çekilme beklenebilir. Bu açıdan 48,500’lerin ilk etapta minimum seviyelere denk gelmesi olası.

Yurtdışı Piyasalar...

ABD`de dün açıklanan konut verisinin Amerikan ekonomisine ilişkin kaygıları canlandırması ve riskli varlıklardan çıkışları tetiklemesiyle ABD borsaları ve dünya borsalarında düşüş hızlandı. Hollandalı ABN Amro`nun yarısına sahip olduğu Sidney merkezli Absolute Capital, iki hedge fonunu ABD`deki riskli mortgage piyasasındaki kriz nedeniyle geçiciolarak kapatması olumsuz tabloyu artırdı. Haziran ayı yeni konut satışları 900 bin seviyesindeki beklentilerin altında 834 bin arttı, dayanıklı mal siparişleri Haziran ayında %1,4 ile %1,6-2 seviyesindeki beklentilerin altında geldi, haftalık işsizlik başvuruları ise 9 bin artış beklentilerinin aksine 2 bin azaldı. D&J Endeksi %2,26, Nasdaq %1,84 oranında değer kaybetti. 10 yıllık tahvil faizleri ise güvenli limanlara kaçışların etkisiyle %4,77’ye gerilemiş durumda. ABD`de bugün 2. çeyrek büyüme rakamları izlenecek. Beklenti %3-3,3.

Yatırımcıların güvenli liman olarak düşünülen varlıklara yönelmesiyle, gelişmekte olan ülkelerden kaçışların hızlandığı görülmekte. Brezilya’da %3,76’lik düşüş yaşandı.

Asya borsalarında ise ABD’de büyüme yönünde kaygılar ve güçlenen yenle birlikte ihracatçı şirketlere gelen satışlar hızlı gerilemelere yol açmış durumda. USD/JPY paritesi 118,18’e geriledi. Nikkei Endeksi’nde bu sabah %2,66’lık değer kaybı var.

ABD ham petrolü 75,37 dolarda, brent petrol 75,69 dolarda. Altının ons fiyatı ise 666 dolarda
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.