Petrolde korkutan spekülasyon

18.09.2007 - 17:10 | Son Güncelleme :

Petroldeki yükselişte, artan talebin petrol stoklarını eriteceği ve kış aylarında sıkıntı yaşanabileceğine yönelik spekülasyonlar etkili oldu

Petrol fiyatları tarihinde ilk kez 81 doların üzerine çıkarak rekor <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/PETROLkuyusu.jpg" align="right" vspace="5">kırdı. Petroldeki yükselişte, artan talebin petrol stoklarını eriteceği ve kış aylarında sıkıntı yaşanabileceğine yönelik spekülasyonlar etkili oldu.

hurriyet.com.tr

ABD Enerji Bakanlığı`nın petrol stok raporu yarın açıklanacak. Analistler, son 10 haftanın dokuzunda düşen stoklarda muhtemelen yeni bir düşüş olacağını öngörüyor. 

Petroldeki artışın arz talep dengesizliğine ilişkin tedirginliklerden kaynaklandığını ifade eden uzmanlar, ABD Merkez Bankası`nın (FED) faizleri indireceğine yönelik beklentilerin de bu korkuları beslediğini kaydediyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD`de faiz indirimi ile birlikte ekonomik aktivitenin tekrar canlanması ve buna paralel olarak petrol tüketiminin yüksek seyredecek olması, piyasada dengelerin 80 doların üzerindeki fiyatlarda oluşmasına  eden oluyor.

Petromatrix direktörü Olivier Jakob, Bloomberg`e yaptığı açıklamada, piyasada çok kuvvetli bir momentum olduğuna dikkat çekti. Jakob, piyasada faizler indiğinde petrol tüketiminin artacağına yönelik beklentiler ağır basıyor diye konuştu. 

Uluslararası piyasalarda işlemlerin başladığı tarih olan 1983 yılından bu yana ham petrol fiyatları ilk kez bugün 81 doların üzerini gördü. Londra`daki işlemlerde ise Brent petrol 77.35 dolara çıktı. ABD petrolü ile Avrupa`da işlem gören petrol fiyatları arasındaki  bu fark, ABD stoklarına ilişkin düşüş beklentilerinden kaynaklanıyor.

ABD`de petrol stokları haziran ayı sonunda 354 milyon varil ile zirveye çıktıktan sonra düşüşe geçti. Düşüş temmuz ayı sonlarında hızlandı. Haziran ayı sonuna göre stokla yüzde 8.9 daha düşük seviyede bulunuyor. 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde günlük 500 bin varillik üretim artışı kararı alan OPEC, yeni bir indirime taraftar değil. Libya Petrol Bakanı Shokri Ghanem, bunu düşünmek için çok erken olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları eylül ayı başından bu yana yüzde 9.6 değer kazandı. Bu artışta arz talep dengesizliğine ilişkin endişelerin yanında kasırgaların Meksika Körfezi`ndeki üretimi tehdit etmesi ve düşük çıkan stok rakamları etkili oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.