Özel fonlar coştu

18.02.2008 - 14:14 | Son Güncelleme :

Özel sermaye fonlarının Türkiye`ye ilgisi giderek artıyor. Fonlar, Türkiye`ye 2006`da 2.4 milyar, 2007`de 1.9 milyar dolar yatırım yaptı.

Özel sermaye fonlarının Türkiye`ye ilgisi giderek artıyor. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabancicin2.jpg" align="right" vspace="5">Fonlar, Türkiye`ye 2006`da 2.4 milyar, 2007`de 1.9 milyar dolar yatırım yaptı. En büyük fon yatırımı ise geçen hafta Migros`a geldi.

MİLLİYET

İngiltere merkezli BC Partners, Migros`un yüzde 50.8 hissesini 2 milyar YTL`ye alarak Türkiye`de şimdiye kadar gerçekleşmiş olan en büyük özel sermaye fonu yatırımını yaptı. Türkiye`de 2006`dan beri etkin olan özel sermaye fonları, şimdiye kadar Dentistanbul`dan UN Ro-Ro`ya kadar birçok farklı sektördeki şirkete yatırım gerçekleştirdi.
`Finansal yatırımcı` adı da verilen özel sermaye fonları, stratejik yatırımcıdan farklı olarak yatırımlarını genelde 3 ile 7 yıl arasında bir dönem için yapıyor. Daha sonra şirket hisselerini halka arz ederek ya da başka bir yatırım fonuna satarak kâr elde ediyor.

Yatırım süresi 7 yılı geçmiyor

Dünyada 2005`ten beri büyüyen özel sermaye fonu yatırımları Türkiye`de ilk kez 2006`da 2.4 milyar dolarla ciddi bir büyüklüğe ulaştı. 2006`da Texas Pacific Group`un Mey İçki`yi satın almasından sonra 2007`de en büyük özel sermaye fonu yatırımı UN Ro-Ro hisselerinin 1.284 milyar dolara Kohlberg Kravis Roberts & Co`ya devriyle gerçekleşti. 2007`de Acıbadem Sağlık Hizmetleri, Beymen, Boyner, Dentistanbul özel sermaye fonlarına satılan şirketler oldu.

Ernst & Young tarafından yapılan bir çalışmaya göre, bu fonların yatırımı 2007`de 1.9 milyar dolara ulaşarak Türkiye`de toplam birleşme satın almaların yüzde 15`ini oluşturdu. Aynı rapora göre özel sermaye fonlarının yatırımı dünyada 2006`da 450 milyar dolardı.

Türkiye`de 2006`da 25, 2007`de 15 özel sermaye fonu yatırımı gerçekleşti. Bu işlemlerin yarıdan fazlasında finansal yatırımcı, şirketin çoğunluk hisselerini almayı tercih etti. Yatırımlar teknolojiden ilaca hemen hemen her sektörde gerçekleşti.

Şirketi büyütüyor

Özel sermaye fonları genellikle halka açık olmayan şirketleri seçiyor. Hisseleri alınan şirket hızla büyütülüp 3 - 7 yıl içinde ya yeni bir fon şirketine devrediliyor ya da hisseleri halka arz ediliyor.
3 - 7 yılda elde edilen kâr, şirkette yeni bir yatırıma dönüştürülmek yerine hisse senedi satışıyla realize ediliyor ve şirketten çıkmış oluyor

İşten çıkarma pek yok

Ernst & Young`ın araştırmasına göre, dünyada en büyük 100 özel sermaye fonu yatırımındaki ortalama büyüme oranı yüzde 80 oldu. Bu yatırımlarda kâr artışının yüzde 49`u şirketin organik büyümesi, yüzde 23`ü de maliyet düşürme ve yeniden yapılanmayla sağlanıyor. Maliyet, verimliliği artırma, giderleri kısma ve kontrolleri sıkılaştırmayla düşüyor. Finansal yatırımcının hisse aldığı şirkette çalışan sayısı düşüş göstermezken, şirketlerin dörtte üçünde üst yönetim değiştiriliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.