Ortadoğu`da Topyekün Sanal Savaş

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ortadoğu`da çatışmalar sürerken sanal ortamda da İsrailli ve Arap hacker`lar arasında tam bir savaş yaşanıyor. Bu savaşın, Kosova harekatı sırasında yapılan sanal saldırılardan çok daha geniş kapsamlı olduğu ifade ediliyor.


İsrail askerleriyle Filistinliler arasında süren çatışmalar internet ortamına da taşındı. The New York Times gazetesinde yer alan haberde sanal alemde gerçek dünyadaki şiddet olaylarından çok daha büyük boyutlu topyekün bir savaş yaşandığı bildirildi. Haberde İsrail ile Arap dünyası arasındaki siber savaşın geçen yıl Kosova Savaşı sırasında gerçekleşenden farklı olduğu dile getirildi. Ortadoğu`daki siber savaşın sadece uzman hacker`ların birbirleriyle oynadıkları bir kedi fare oyunu olmadığı kaydediliyor.


Binlerce İsrailli ve Filistinli gencin birbirlerine kötüniyetli, ırkçı ve hatta pornografik elektronik mesajlar göndermekle kalmayıp, aynı zamanda kendi sahalarındaki diğer web sitelerini, karşı tarafın elektronik kalelerine nasıl saldırılacağı konusunda da bilgilendirdikleri görülüyor. İsrail intifada`ya yeltenen Filistinli göstericileri silah gücüyle bastırmaya çalışırken İsrailli gençlerin de başta anti - Siyonist islamcı gerilla grubu Hizbullah olmak üzere Arap dünyasının tüm web sitelerini hedef aldıkları belirtiliyor. Özellikle Hizbullah`ın sitelerinin birkaç gün içinde yapılan milyonlarca saldırının ardından çöktüğü bu nedenle örgütün sitelerinin adlarını değiştirme yoluna gittiği ancak bunların da hacker`lardan kurtulamadığı ifade ediliyor.


Örneğin, www.hizballa.org web sitesi açıldığında İsrail bayrağı, İbranice bir metin görülüyor ve İsrail`in ulusal marşı dinleniyor. İsrailli gençlerin bu saldırılarına karşılık ABD`de yaşayan Filistinlilerin başını çektiği karşı grubun da İsrail ordusu, Dışişleri Bakanlığı, başbakanlık ve parlamentoya ait web sitelerine milyonlara varan düşmanca elektronik sinyaller gönderdiği bildiriliyor.



İSRAİL SALDIRILARA DAHA AÇIK;

Ortadoğu`da sanal alemde yaşanan bu büyük savaşta, Araplarınkine göre İsrail`in internet ağının çok daha geniş çaplı olması daha çok saldırıya uğramasına yol açıyor. Ancak İsrail`in her alandaki yoğun güvenlik önlemlerinin internet dünyasına da uzandığı, böylece pek çok web sitesini koruyabildiği ifade ediliyor.
Saldırılardan payını alan Dışişleri Bakanlığı sitesini de hacker`lardan korumak için bilgisayar uzmanlarının koruma duvarları geliştirdikleri, İsrail ordusunun da internet sitesinin güvenliğini sağlamak için AT&T`nin ilgili bölümünün yardımına başvurduğu belirtiliyor. Bir Arap internet programcısı, İsrail`e ait bazı internet sitelerinin tamamen kullanılmaz hale geldiğini iddia etti. İsrailli yetkililer bu iddiayı yalanlamakla beraber bazı saldırıların son derece sofistike yöntemlere dayandığını da itiraf etmek zorunda kaldılar.


Sanal alemde yaşanan bu topyekün savaşı değerlendiren İsrail Dışişleri Bakanlığı enformasyon bölümü yöneticisi Ori Noy, kime ait olursa olsun bir internet sitesini yok etmeyi savaş değil gerçek anlamda bir vandalizm olarak tanımladı.
İsrailli yetkililer, taraflar savaş halinde olsalar bile bunun sanal ortama taşınmaması gerektiğini, internetin savaş için değil görüş alışverişinde bulunulması için kurulduğunu ifade ediyorlar.


AF ÖRGÜTÜ`NDEN İSRAİL`E KINAMA;

Uluslararası Af Örgütü`nün Filistin`i ziyaret eden heyetinin başkanı Claudio Cordone Ortadoğu`daki çatışmalarda, İsrail ordusunun, ölümcül kuvvet kullanma yönteminin kınandığını vurguladı. Cordone, neredeyse tümü Filistinli 140 kişinin ölümü için, İsrail hükümetinin hala ciddi bir soruşturma kurulu kurmamasının kaygı kaynağı olduğunu aktardı. İsrailli ve Filistinli yetkililerle bu hafta içinde temaslarda bulunan Af Örgütü yetkilisi Cordone, 140 kişi içinde 40 çocuğun hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şöyle dedi:


Devam eden bunalımda, 40`ı aşkın çocuğun (ve gençlerin) yaşamını yitirdiği ölümlere kaçınılmaz ve kabullenilebilir bir sonuç olarak baktığı izlenimini veren bir mantıkla insan hayatının değeri düşürülmüştür. Cordone, iki hafta önce iki İsrail askerinin linç edilmesinde de gerekli soruşturmanın Gazze`deki Filistin yönetimince yapılmadığını aktardı. Bu arada, Batı Şeria`daki bir Filistin karakolunda iki İsrail askerinin linç edilmesi olayına karıştığı şüphesiyle İsrail güçleri tarafından tutuklanan Filistinlilerden birinin suçunu kabul ettiği öğrenildi. Açıklamada, İsrail askerlerinin linç edilmesiyle ilgili başka şüphelilerin de tutuklandığı ancak bu kişilerin sorgusunun devam ettiği kaydedildi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.