Operasyon yatırımcıları korkuttu

03.07.2008 - 13:34 | Son Güncelleme :

FT, manşetten verdiği haberde yerli yatırımcıların satışa geçtiğini, yabancıların ise henüz gelişmeleri izlediğini belirtti

Ergenekon operasyonu kapsamındaki gözaltıların piyasaları <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanci456.jpg" align="right" vspace="5">sarstığını yazan FT, manşetten verdiği haberde yerli yatırımcıların satışa geçtiğini, yabancıların ise henüz gelişmeleri izlediğini belirtti

MİLLİYET

Ekonomi gazetesi Financial Times (FT), AKP hakkındaki kapatma davası ve Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltıların piyasalar üzerinde etkilerini okuyucularına manşetten duyurdu. Haberde, bu gelişmelerin yatırımcıları ürküttüğünü kaydedildi.

Türk hisselerin salı günü yüzde 5.36 değer kaybettiğine dikkat çeken gazete, bazı analistlerin yüzde 25’e kadar aşırı değerli olduğunu söyledikleri liranın da euro karşısında gerilediğini belirtti.

Haberde yerel yatırımcıların satışa geçtiği vurgulanırken bunun başlıca nedeni zayıflayan Avrupa piyasaları olsa da “Hükümetle laik kurumlar arasındaki çatışma Türk varlıklarına olan güveni zedeledi” yorumu yapıldı. Bu arada İMKB’nin yüzde 70’ini elinde bulunduran yabancı yatırımcıların da gelişmeleri ‘izlediği’ ifade edildi.

Uzmanların görüşlerine de yer verilen haberde Londra’daki Eurasia Grubu’nun analisti Wolfango Piccoli’nin, müşterilerine yönelik bir notta Ergenekon soruşturmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi. Piccoli’ni bu notta, “Laikler, soruşturmanın ordunun prestijini zedeleme girişimi olmasından kuşkulanıyor. Ordunun sert bir açıklamayla tepki göstermesi olasıdır. Böyle bir çıkış, durumu daha da alevlendirebilir” dedi.

İstanbul’daki Ekspres Invest’in baş iktisatçısı Güldem Atabay da Türk piyasalarının AKP hakkındaki kapatma davasını daha önce satın aldıklarını hatırlattı. Ancak yatırımcıların uzun-vadeli kaygılardan da etkilediğini belirten Atabay, “Türkiye’nin siyasi istikrarı sona erdi. Kısa veya orta vadede yeniden tesis edilmeyecek” dedi.

Fırtına sonrası sessizlik

Bu arada İMKB önceki günkü sert düşüşün ardından dün sakin bir seyir izledi. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.08 değer kazanırken endeks 33 bin 566 puandan günü tamamladı. Dolar ve faiz de gevşedi. Dolar serbest piyasada 1.2390’dan kapanırken faiz yüzde 22.70’e indi

BRÜKSEL
‘İkinci çeyrek daha zorlu olacak’

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD ekonomisinin zorlu bir ikinci çeyrekle karşı karşıya kalacağını ve Avrupa’nın da bundan etkileneceğini belirtti. Paulson, International Herald Tribune gazetesine verdiği demeçte, “Yüksek petrol fiyatlarının etkisinin süreceğine şüphe yok” dedi.

LONDRA
İngiltere’de alışverişe ‘petrol’ darbesi

İngiltere’de yüksek petrol fiyatları şehirdışı alışverişi vurdu. Araştırma şirketi Experian’ın perakende eğilimleri anketine göre, İngilizler, yüksek petrol fiyatları nedeniyle şehirdışındaki perakende parklarına gidip alışveriş yapmayı azaltırken, ihtiyaçlarını daha çok internetten karşılamaya başladı. Experian, üç ayda 282 adet gıda dışı perakendecinin iflas ettiğini bildirdi.

MADRİD
‘Stagflasyon AB için açık risk’

AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, stagflasyonun (durgunluk içinde enflasyon) Avrupa ekonomisi için bariz bir risk olduğunu belirtti. Almunia, İspanyol La Vanguardia gazetesine verdiği demeçte, 1970’lerdeki petrol şoklarından ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.