Ölümden saklandı ama sonra ele geçirildi: Anne Frank’ın trajik ölümü

08.08.2014 - 10:50 | Son Güncelleme :

Anne Frank kim?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank.jpg">

Tam 70 yıl önce, 4 Ağostos 1944’de, iki sene Amsterdam’ da saklandıktan sonra nazi rejimi Yahudi asıllı Anne Frank’ ı ve ailesini ele geçirip Auschwitz’ deki toplama kampına yolladı. Anne Frank’ın ölümünden sonra bulunan günlüğü, Nazi rejimini anlatan en iyi örneklerden biri olarak nitelendi.

Ağostos 1944 Anne Frank'ın günlerdir korktuğu başına gelmiş oldu. Hollanda Amsterdam şehrin ’de Sicherheitsdienst’in (SD)merkezinde çalışan Julius Dettman adlı görevliye yapılan telefon ihbarı, 2 sene boyu küçük bir evde sığınan Frank ailesinin kötü kaderi oldu. Sadece 7 ay sonra 15 yaşındaki Anne Frank- savaşın bitmesine yakın bir zaman ’da- Bergen-Belsen’ deki toplama kampında yaşamını yitirdi.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_3.jpg">

“Oturun! Kimse yerinden kıpırdamıyor!”

Sicherheitsdienst lideri Karl Silberbauer ailenin bulunduğu odaya girdiği an “Oturun! Kimse yerinden kıpırdamasın!” talimatında bulundu. Onları ihbar eden kişi hiç yakalanmadı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_4.jpg">

Anne Frank’ın günlüğü

Evinden kaçmak zorunda kalmadan 1 ay önce 13 yaşındaki  Anne Frank’ın günlüğüne yazmış oluğu ilk sözleri: “Kimseye anlatamadıklarımı sana anlatacağım. Umarım benim hayatımda bir destek olursun.” Anne Frank’ın günlüğü, bugün en çok okunan eserlerden biri.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_5.jpg">

Anne Frank’ın ailesi

Anne Frank 12 Haziran 1929’da Almanya Frankfurt şehrinde Otto Heinrich Frank’ın (sağ alt Köşe'de) ve Edith Frank-Hollander’in (sol alt Köşe'de) ikinci kızı olarak dünyaya geldi. Frank ailesi dini inançlarına yönelik birçok geleneklerini korurdu. Anne’in Margot (orta alt 'da) isimli ve kendisinden 3 yaş büyük bir ablası vardı.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_6.jpg">

Yahudi soykırımı

Yaklaşık 28 bin Yahudi kökenli kişilerin Hollanda’da sığındıkları ve sığınanlardan 8 bin kişinin ihbar sonucu öldürüldükleri tahmin ediliyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_7.jpg">

Günlüğü sırdaşı oldu

Anne’nin ilerde yazar olmak istediğinden dolayı, saklandıkları evde günlüğüne hem yaşadıklarını yazardı. İkinci Dünya Savaşın’ dan sonra “Uitgeverij Contact” adlı bir yayın evi Anne’in günlüğünü yayımladı ve bugüne kadar en çok okunan eserlerden biri. 



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_8.jpg">

Umut’tan özgürlük doğar

Tutuklanmadan önce Anne’nin son yazmış olduğu cümleler: “Bu sene savaşı kazanır mıyız bilmiyorum. Ama içimizdeki umut bizi güçlü kılıyor ve bize cesaret veriyor. Korku dolu anlar ve acı dolu günler yaşayan bir halk olarak, içimizde daima umudu barındırmalıyız.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Frank_9.jpg">

Anne Frank Müzesi

Savaş sonrası Anne Frank’ın ve ailesinin sığındıkları ev müze oldu. Orijinal günlük’ de müzede bulunmaktadır. ‘Anne Frank müzesi ‘ günümüzün en çok ziyaret edilen müzelerden biri.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.