Öğretmeni Ek İş Kurtarıyor

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Prof. Dr. Nusret Ekin`in kitabına göre, 10.5 milyon kişi herhangi bir güvenlik sistemine dahil olmadan ve kayıtdışı çalışıyor.


Sayıları yaklaşık 597 bin olan öğretmenlerin yüzde 70`i ise ek iş yapmak zorunda kalıyor . Türkiye`de vergi vermeden ve bir sosyal güvenlik sistemine dahil olmadan çalışanların toplam sayısının 10.5 milyona ulaştığı, kayıtdışı istihdamın gittikçe daha büyük bir kesimin çalışma ve gelir elde etme biçimi olmaya başladığı belirlendi.
Prof. Dr. Nusret Ekin`in hazırladığı ve İTO tarafından yayınlanan Türkiye`de yapay istihdam ve istihdam politikaları adlı kitap, Türkiye`de istihdam gerçeğini ortaya çıkardı. Kitaptaki en önemli saptamalardan biri, boş zamanlarını dinlenmek ve kendilerini yenilemek için ayırması gereken yaklaşık 597 bin öğretmenden yüzde 70`inin ek iş yapmak zorunda kalması.


Milli Eğitim Bakanlığı`nın verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde 65 bin 905 okulda, 15 milyon 727 bin 929 öğrenciye ders veren öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu geçim sıkıntısıyla boğuşuyor. Büyük kentlerdeki öğretmenlerin bir kısmı çareyi özel okullara ya da dershanelere geçmekte bulurken, büyük bir kısmı da bulabildiği hemen her işi `ek iş` olarak yapıyor. Kitapta yer alan ve Eğitim, Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası`nın araştırmasında, öğretmenlerin yüzde 70`inin ek bir işte çalıştığı belirtiliyor. Nisan 1999 hanehalkı işgücü anketi sonuçlarına göre, toplam işgücü 23 milyon 779 bin kişiye ulaşırken, tarımın toplam istihdamdaki payı yüzde 42`den yüzde 45`e yükseldi. Sanayinin payı ise yüzde 23`den yüzde 20`ye, hizmet sektörünün payı yüzde 34`den yüzde 33`e geriledi.



1999 Nisanı`nda Türkiye`de 10 milyon 96 bin kişi tarım sektöründe istihdam edilirken, bunların yüzde 59.3`ünü ücretsiz aile işçileri oluşturdu. Tarımdaki ücretsiz aile işçilerinin yüzde 72.7`sini ise kadın işgücü teşkil ediyor. Kitaba göre, kayıtdışı istihdam, kayıtdışı ekonominin tümünde, ayrıca formel ekonominin bir kısmında geçerli olmak üzere ekonominin tüm sektörlerine yayılıyor, burada gelir düşüklüğü ve yoksulluk ile istihdam soruları adeta içiçe geçiyor. Teksif Sendikası`nın 1999 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, sanayide çalışan kadın işçilerin yüzde 5`i, çocuk işçilerin yüzde 90`ı tekstilde istihdam ediliyor. (YENİ BİNYIL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.