Nuh, Martta Halka Acılacak.

11.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsanin, 1999`daneredeyse hasret kaldigi ama 2000 yilinda tam anlamiyla patlamasi beklenen halka arz zincirine Nuh Cimento da katildi. Nuh Cimento Yonetim Kurulu Baskani Ozer Yurtbilir, halka arz ile ilgili olarak sorularimizi yanitladi. 1998 yilinda yuzde 6 oraninda ihracat yapan 1999`da bu rakami yuzde 9-10 seviyesine gerceklesecegini belirten ve 2000 yilinda orani daha da artirmayi hedeflediklerini belirten Yurtbilir, globallesen dunyada icine kapanan sirketlerin basarisiz olacagini ifade etti.
HALKA ACILMA KARARINI NASIL ALDINIZ?: Bugune dek tamamen aile sirketi biciminde kalmistik. Sadece Sanayi Kalkinma Bankasi`na kurulusumuz sirasinda yuzde 15 hisse vermistik. Sanayi kalkinma Bankasi daha sonra elindeki bu hisseleri halka satti. Bu hisseler satilinca bizim kurulus agimiz genisledi. Boyle olunca 5-6 yil once SPK`ya bu hisselerin IMKB`ye alinmasi icin basvuruda bulunduk. Sonuc itibariyle bu hisseler IMKB kapsamina alindi ama tahtaya asilmadi. Kapiya kadar geldik ve orada bekledik. Onun da bir zamanlamasi vardi. O da bugunlere denk geldi.
KARARIN ALINMASINDA NE ETKILI OLDU?: Bizi bu noktaya getiren dis bir etken yok. Yalniz ortaklarimizin ekonomik ozgurluklerini ellerine verebilmek. Ikincisi ellerindeki kagidin degerini bilmeleri. Bunun en kolay yolu da arz-talep meselesi. Borsada oldugu zaman arz ve talep sayesinde degeri ortaya cikacak. Bunlari dusunerek ufak bir miktar da olsa halka acilmayi ongorduk.
NEDEN YUZDE 5 GIBI KUCUK BIR MIKTAR: Biz ilk kez borsa ile tanisacagiz. bize ne getirir ne goturur bunu bilmiyoruz. Bunu da en ufak duzeyde halka acilip etkilerini gormemiz lazim. Bir kere bu fotografi gorrdukten sonra diger istiraklerimiz icin de borsaya sicak bakabiliriz.
SIZCE HALKA ACILMANIN NASIL BIR ETKISI OLACAK: Hergun fiyatiniz belli olcak. Bu hergun gorulecek. Ayrica dunya piyasalarinin ilgisini cekecek. Nuh`un kim oldugunu butun dunya piyasalari ogrenecek. Bugun dunyada bir sicak para, bir dunya sermayesi var. Bu para dunyayi geziyor ve demir atacak liman ariyor. Bu para icin en ideal liman Turkiye. Yabancilar da boyle goruyor. Bu parayla Turkiye`ye yatirim yapilacak. Bizim bundan ne kadar pay alacagimizda da gorev ozel sermayeye dusuyor. Yapmamiz gereken gayret gosterip bundan pay almak. dunya globallesti. Artik icine kapanmanin anlami kalmadi. Acilacaksin ki getirini herkesle uleseceksin ki, herkes sana sicak baksin. Sen de onlara sicak bakacaksin. Bu sekilde Turkiye elerleyecek.
HALKA ARZIN YUZDE 5 GIBI KUCUK BIR RAKAM OLMASI, PIYASADA YONLENDIRILMESINI SAGLAYABILIR. SIZ BOYLE BIR TEHLIKE GORUYOR MUSUNUZ?: Bu cok onemli bir nokta. Ozellikle bunu onlemek icin araci kurumlari gayet guzel sectik. Tabana yayilmasi bizim icin cok onemli. Hatta biz calisanlarimizin, emekcilerimizin de hisse almasi icin bir anlasma yaptik. Listeyi bizzat ben haziladim. 13 sayfa tuttu. hereke halki hisse alacak. Talep cok yogun. Sonuc olarak halka arz sirasinda manipulasyona musaade etmeyiz.
HALKA ARZ GELIRINI KISA VADELI BORCLARIN TASFIYESI ICIN KULLANACAKSINIZ. 98 BILANCOSUNDA BU MIKTAR 9.9 TRILYON SEVIYESINDE. 99 ICIN KISA VADELI BORCLAR NE SEVIYEDE?: 1999`da bunun buyuk kismi vadeliye cevrilmistir. Bizim bir enerji yatirimimiz oldu. O yatirimi yaparken aldigimiz kredi tamamen uzun vadeli oldu. Ondan sonra da kisa vadeli borclarin cogu tasfiye edildi. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.