Ne kadar paramız var?

22.06.2012 - 10:16 | Son Güncelleme :

5 milyar dolar mı, 60 milyar dolar mı? Yoksa 300 milyar dolar mı? İşte büyük tartışma...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar..jpg">5 milyar dolar mı, 60 milyar dolar mı? Yoksa 300 milyar dolar mı? İşte büyük tartışma...

Türklerin İsviçre bankalarında ne kadar parası var?


Bizde genelde Türk halkının içeride 300 milyar dolarlık altını, İsviçre bankalarında da 300 milyar dolardan fazla dövizi olduğuna inanılır.

Özel sektör sıkıntıya geldikçe yurtdışından döviz getirdiği, özel sektörün dış borçlarının kendi hesaplarından geldiği söylenir.

Tabii ki bu rakamlar hep tahmine dayanır.

19 Haziran 2012 tarihinde Sabah Gazetesi`nde Barış Ergin`in bir haberi yayınlandı. Barış Ergin, İsviçre Merkez Bankası`nın her ülke insanının İsviçre bankalarında ne kadar varlığı olduğu hakkında rakamlar verdi.

İsviçre`de 2010 yılında Türklerin 3.9 milyar dolarının olduğu bu hesaplardaki paranın 2011 yılında 1.1 milyar dolar artarak 5.0 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor.

İsviçre`deki hesaplarda tutulan toplam varlık 1.49 trilyon dolara kadar çıkıyor. Hesaplar incelendiğinde krizin kazanan ülkelerin varlıklarında gözle görülür bir artış var. İlk sırada ABD yer alırken onu Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin`in oluşturduğu BRIC ülkeleri izliyor. Brezilya yüzde 64 ile en büyük artışı sağlayan ikinci ülke konumunda. Toplam varlıkları 3.5 milyar dolar. Brezilya`yı BRIC`in diğer üyeleri Hindistan ve Çin izliyor. Hindistan`ın varlıkları yüzde 47, Çin`in yüzde 15.6 arttı.

Krizin derinden vurduğu ülkeler soluğu İsviçre`de alıyor. Fransa`nın varlıkları 5, Belçika`nın 2.5, Lüksemburg`un 2.4, Yunanistan`ın ise 1.3 milyar dolar azaldı. Bir diğer zor durumdaki Avrupa ülkesi Portekiz`in varlıklarında ise 531 milyon dolarlık düşüş yaşandı. Komşu`nun İsviçre`deki parası yüzde 50 azalarak düşüş liginin üst sıralarında yer aldı. Portekiz hesapları ise yüzde 25 eridi.

Bu bilgileri derleyen Barış Ergin, yazısında gene de resmi rakamlara güvensizliği vurguluyor. Diyor ki, İsviçre`de gayriresmi bilgilere göre, bankalarda 60 milyar dolarlık Türk hesabı olduğu tahmin ediliyor.

Merkez Bankası`nın bankalardan derleyemediği rakamları gayriresmi kaynakların bulması şüphe ile karşılanıyor. Doğru olsa bile 60 milyar dolar gene de bugüne kadar kabul gören 300 milyar dolarlık birikimin çok altında.

Geçmiş dönemlerde sermaye hareketlerinin sınırlı olması karşısında İsviçre bankalarında hesap açmak önemli idi. Başka ülkelerin vatandaşları genelde vergiden kaçınmak için İsviçre`de hesap açıyor.

Türk halkının varlıklı kesimi ise eskisi kadar varlıklarını dışarıda tutma arayışında değil. Ne olur ne olmaz endişesi ile dışarıda tutulan para ise herhalde çok büyük rakamlarda değildir.


Tevfik GÜNGÖR / DÜNYA


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.