Naylon faturacılar affedilmeyecek

13.02.2008 - 10:20 | Son Güncelleme :

İhtilaflı kamu alacaklarının davadan vazgeçilmesi koşuluyla uzlaşma suretiyle tahsilini sağlamayı amaçlayan yasa tasarısının kapsamından, naylon fatura suçu işleyenler çıkarıldı.
Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı`nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Kemal Unıkıtan, tasarıyla 2 milyar YTL`ye ulaşan ihtilaflı vergi borcuna bir defaya mahsus olmak üzere uzlaşma imkânı getirdiklerini belirterek, bunun bir `af kanunu` olmadığını söyledi. Unakıtan, yargıya intikal etmiş 70 binin üzerinde ihtilaflı dosya bulunduğunu belirterek, Bu dosyaların kaldırılması suretiyle yargının da üzerindeki büyük yükü azaltmayı hedefliyoruz. Uzlaşma neticesinde birçok dosya ortadan kalkacak. Biz de Maliye olarak belli bir parayı gelir olarak sağlayacağız dedi.

340 bin kişi yararlanacak
Unakıtan, Hazine`ye ait taşınmazların izinsiz işgal ve tasarruf edilmesinden kaynaklı ecrimisil borçlarında uzlaşma müessesesi bulunmadığını, tasarıyla bunlara da uzlaşma yoluyla 18 taksitte ödeme getireceklerini söyledi. Unakıtan, bu düzenlemeden 340 bin kişinin yararlanacağını aktardı.
Tasarı, Maliye ile bankalar arasında büyük bir sorun haline gelen 2001 yılı bilançolarında yapılan enflasyon düzeltmesi sırasında ödenen vergilerin iadesi konusunu da çözüme kavuşturuyor. Bankaların açtıkları davaları kazanması nedeniyle Maliye, yaklaşık 3 milyar YTL dolayında vergi iadesi ile karşı karşıya kaldı. Tasarıya konulan madde ile davadan vazgeçen bankaların söz konusu ihtilaflı vergilerinin yüzde 65`i iade edilerek, uzlaşma sağlanacak.
CHP ve MHP`lilerin itirazı üzerine, naylon fatura olarak adlandırılan, sahte fatura suçlarıyla ilgili vergi kaybı cezalarının aftan yararlanmasına ilişkin hüküm tasarı metninden çıkarıldı.

Futbol kulüplerine af
Komisyonda kabul edilen bir başka önergeyle de 1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 arasındaki dönemlere ilişkin olarak ilaveten tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergilerinin 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmesi kaydıyla, cezaları silinecek. İlave tahakkukların, yasada yapılan değişiklik neticesinde bazı taşıtların vergilendirilmesine etki eden özelliklerinin vergi dairesi kayıtlarında olmaması, yanlış olması veya yanlış belirlenmiş olması gibi nedenlerden kaynaklandığı aktarıldı.
Futbol kulüplerinin, 2001 yılında kaldırılan Federasyonlar Fonu`na ödemesi gerektiği halde, bugüne kadar ödenmemiş borçlarının tahsilinden de vazgeçilerek, borçlar tasfiye edilecek.

`Türbanın ekonomiye etkisi yok`
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, türban tartışmalarının ekonomiyi etkilediği iddialarını yalanlayarak, Etkilenen metkilenen de yok. Onu yazanlar etkileniyor veyahut etkilendi gibi gözüküyor dedi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı`yı makamında kabul eden Unakıtan, gazetecilerin türban tartışmalarının ekonomiyi etkileyeceği yönündeki söylemlerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: Ben, şimdi o konularla ilgilenmiyorum. Ben Maliye Bakanıyım ama etkilenen metkilenen de yok yani... Kendileri söyleyip, kendileri dinliyorlar. Ben bakıyorum; hiç etkilenen yok o kadar. Ülke menfaatleri için bizim fokuslanmamız gereken hedefler, ekonomidir. Altını çiziyorum; Başka tartışmalar benim meselem değil.
Unakıtan mortgage krizinin Türkiye`yi etkileyip etkilemeyeceği sorusuna da Mortgage krizinden etkilenmeyen yok diye yanıt verdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.