Mortgage sisteminde `alacak` sıkıntısı

20.07.2007 - 09:26 | Son Güncelleme :

Mortgage sistemine geçen konut kredisi sahiplerinden yüzde 5`lik Banka ve Sigorta Muamele Vergisi tahsilatını sürdüren bankaların bu kesintileri iade etmesi gerekiyor

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2007/07/20/ekonomi/resim/axeko01.jpg" align="right" vspace="10">
 
Kira öder gibi ev sahibi olmak için mortgage`a geçen konut kredisi sahipleriyle bankalar arasında, `alacak` sıkıntısı çıktı.

Bazı bankaların mortgage yasasıyla kaldırılan yüzde 5`lik Banka ve Sigorta Muamele Vergisi`ni (BSMV) almaya devam ettiği ve geçmişe dönük vergi indirimini taksitlere yansıtmadığı ortaya çıktı.

Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, Bankaların, mortgage`a geçen konut kredisi sahiplerinden 6 Haziran`dan itibaren BSMV tahsil etmemesi, ayrıca geriye dönük 3 ay içinde tahsil ettikleri BSMV`leri de iade etmesi gerekiyor.

Tüketiciler bu iadeyi alamazsa hakkını arasın dedi. Mortgage yasası, 6 Mart 2007`de Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


İndirim yansımadı

Yasayla, mortgage sistemi uygulanmadan önce konut kredisi alan yaklaşık 500 bin kişiye, mortgage`a geçmeleri için 6 Haziran`a kadar süre tanıdı.

Maliye Bakanlığı, yayımladığı tebliğle 6 Mart 2007`den itibaren konut kredilerinde BSMV alınmayacağını duyurdu.

Bankalar, yasa çıkmadan önce konut kredisi kullanan tüketicilerden, 3 ay boyunca, 6 Haziran`a kadar BSMV`yi tahsil etmeye devam etti.

Yasaya göre, 6 Haziran`dan itibaren bankaların, mortgage`a geçen eski konut kredisi sahiplerinden BSMV tahsil etmemesi ve mart, nisan ve mayısta tahsil ettiği BSMV`leri de iade etmesi gerekirken, tüketiciler haziranda bekledikleri indirimin taksitlerine yansımadığını gördü.


Pektaş: Hakem heyetine başvurun

Bankaların hangi tüketicilerin sisteme geçeceğini bilmediği 3 aylık dönemde kesinti yapmayı sürdürdüğünü anımsatan Özcan Pektaş, BSMV tahsil etmeyi 6 Haziran`dan sonra da sürdüren bankalar varsa, tüketiciler, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`ne başvuruda bulunmalı dedi.

Pektaş, Bankalar Birliği`ne de uyarıda bulunduğunu belirterek, indirimlerin temmuz veya ağustosta tüketiciye yansıtılmasını istediğini, birliğin de bankaların bu yönde hazırlık yaptığını bildirdiğini anlattı. Pektaş, bankalara, Bu ödemeleri bir an önce yapın dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.