Moghadam: Riskinizi dengeleyin

10.07.2003 - 09:27 | Son Güncelleme :

IMF Türkiye Şefi Rıza Moghadam, kurdan yakınan ihracatçıya çözüm olarak, dalgalanmalara karşı farklı piyasalarda pozisyon alarak korunma taktiği önerdi

IMF Türkiye Masası`nın yeni Şefi, İran asıllı Rıza Moghadam, iş dünyası temsilcileri ile İstanbul`daki görüşmesinin ardından geldiği Ankara`da ikinci adamlarla masaya oturdu. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ve Devlet Bakanı Ali Babacan`la görüşen Moghadam, müsteşar yardımcılarının izne ayrılması üzerine ilk görüşmeyi genel müdürlerle yapabildi.

5. gözden geçirme sürecini sonuçlandırmak ve IMF inceleme takviminin esnetilmesi taleplerini değerlendirmek için çalışmalara başlayan Moghadam, ağırlıklı olarak hükümetin yapısal reform yasalarını ele alma hızı üzerinde durdu. Yılın ilk çeyreğinde görülen hızlı büyüme, negatif enflasyon dönemine girilmesi, ithalat ve ihracattaki artış eğilimi, vergi performansı, bütçe gelişmeleri, bankacılık sektörünü güçlendirme önlemleri ile özelleştirme hakkında ön bilgi alan Moghadam, uygulanmakta olan programı, gerek hükümet gerekse teknisyen kadro ile sıkı işbirliği içinde sürdürme isteğini yansıttı.

KUR DERSİ VERDİ
Rıza Moghadam, önceki gün döviz kurlarının seyrinden yakınan ihracatçılara, taktik de verdi. Moghadam, ihracatçının kur riskinden kurtulması için hedging yapmasını gündeme getirdi. Hedging, Bir piyasada pozisyon alınması sonucu oluşan risklerden diğer piyasalarda pozisyon alarak korunma veya yüksek fiyat oynaklığını başkasına satmak olarak tanımlanıyor.

Ancak ihracatçılar, Kur riskini neden satmıyorsunuz? diye soran Moghadam`a, Bankaların da sorunları var. Sermaye yapılarını yeni yeni güçlendiriyorlar. Faiz onlara daha cazip geliyor. BDDK`nın da sıkı kuralları etkisini gösteriyor yanıtını verdiler.

İŞ DÜNYASINA HÜKÜMETİ SORDU
Moghadam, iş dünyasına, hükümetin performansını da sordu. IMF`nin, üzerinde duracağı konulara ilişkin ipucu veren bu sorular, kamu maliyesi ve reel sektörde yoğunlaştı. İşte, IMF Türkiye Masası Şefi`nin merak ettiği sorular

* İhracatçı neden kur riskini satmıyor?

Çünkü, bankaların sermaye sorunları tam çözülmedi. Faizden daha iyi kazanıyorlar.

* Reel sektör, kur politikasından nasıl etkileniyor?

Kurun düşük seyretmesi kadar, yarın ne olacağının bilinmemesi de belirsizlik yaratıyor.

* İç piyasa çok daraldığı için mi ihracat bu kadar artıyor?

İhracatçı, fiyat indirimi pahasına dış pazarını kaybetmeme mücadelesi veriyor. İç pazara endekslenerek üretimi sürdürmek mümkün değil.

* Hükümetin kanun yapma performansını nasıl buluyorsunuz?

Parlamentoda, hızlı yasa yapabilecek güçlü bir çoğunluğu var.

* Hükümetin kamu maliyesi alanındaki adımları yeterli mi?

Mali disiplinden taviz verilmemesi gerektiği çok açık. Bazı bakanlar da bunu vurguluyor.

* İş Yasası, sanayi ve hizmetler sektörüne nasıl yansıyor?

Önemli olan kayıtdışılığın azaltılması. Bu masanın etrafında bile kayıtdışılığı tercih edenler olabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.