Merkez İstanbul`a taşınıyor

19.12.2007 - 10:17 | Son Güncelleme :




<ımg src="http://www9.gazetevatan.com/newpics/news/171220072245361800194.jpg">
Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasıyla ilgili tartışmaya Devlet Bakanı Mehmet Şimşek son noktayı koydu

Gaziantep`teki incelemeleri sonrası gazeteciler ile sohbet toplantı yapan Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin çeşitli soruları cevapladı.

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasıyla ilgili tartışmaya Bakan Şimşek son noktayı koydu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakan Zafer Çağlayan ve TMSF Başkanı Ertürk’ün tepki koyduğu taşınma kararıyla ilgili Şimşek, “Merkez, İstanbul’a taşınacak. Bu bir polemik konusu değil” dedi

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda net konuşarak, “İstanbul’a taşınacak. Bu bir polemik konusu değil” dedi.

Merkez Bankası’nın (MB) İstanbul’a taşınmasıyla ilgili tartışmalar Ali Babacan’ın bir yıl önce yaptığı açıklamalarla başlamıştı. Babacan’ın Merkez’in İstanbul’a taşınması yönünde bir karar alındığını açıklaması Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’dan tepki görmüştü. Taşınma kararına Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ’Merkez Bankası görücüye mi çıkmış? Gelin mi ki İstanbul’a götürülsün? Bırakın da Ankara’da kalsın. Yeri mi dar?’ demiş, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de İstanbul’un trafik sorununa dikkat çekerek Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına karşı çıkmıştı.

Finans merkezi orada

Gaziantep ve Batman’da çeşitli ziyaretlerde bulunan Devlet Bakanı Şimşek, seyahatin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz dönem MB’nin İstanbul’a taşınma tartışmalarının hatırlatılması üzerine Şimşek, çok net konuştu ve “Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıyacağız. Gerekli yasa değişikliğini yaparız. Bütün ticari bankalar orada. Finans merkezi orada. Kamu bankaları da oraya taşınacak. MB’nin orada olması makul yaklaşım” diye konuştu. Önceki dönem MB yönetiminin buna karşı bir duruşu olduğunun hatırlatılması üzerine de Şimşek, “Bu polemik konusu değil” dedi.

Başkan’dan öneri yok

MB’de boş kadrolara ne zaman atama yapılacağına ilişkin soruya Şimşek, “Bunlar alalacele yapılacak işler değil” diye yanıt verdi. MB Başkanı’nın bir isim önerisi olup olmadığı sorusunu da Şimşek, “Önceden bir takım isimler geldi gitti ancak bana henüz bir öneri gelmedi” diye yanıtladı.

Greenspan’i de getirsek değişmez

ŞİmŞek, enflasyonla mücadele politikası ve faizlerin yüksek olduğu yönündeki eleştirilere karşı da yürütülen politikayı savundu. Şimşek, “Merkez Bankası ne yapsa eleştiriyorsunuz. Bazı hedefler var. Bir de dış şoklar var. Şu anda biz Merkez Bankası’nın başına Alan Grenspan’i de alıp getirsek durum değişmez. Bizi de değiştirin, yine de başka bir şey olmaz” diye konuştu.

‘ÖZÜRLÜNÜN SSK PRİMİNİ BEN KARŞILAYACAĞIM’

İSTİHDAMIN önündeki idari engellerin yılbaşından itibaren kaldırılacağını açıklayan Bakan Şimşek, istihdamı artırmak için yılbaşından itibaren bir plan yürürlüğe koyacaklarını söyledi.

Şimşek şöyle konuştu: “50 kişi çalıştıran bir firma sağlık hizmetine ihtiyacı varsa satın alır. Doktor istihdam etmek zorunda değil. Ama özürlü istihdam etmek zorunda. Bunun da primini Hazine olarak ben ödeyeceğim.”

Ben senin çorabı ne kadara sattığına karışıyor muyum?

SEYAHATİNİN son saatlerinde Batmanlı ve Gaziantepli işadamlarının kendisi için düzenlediği öğle yemeğine katılan Mehmet Şimşek, kredi kartı faizlerinden şikayet edenlere sert çıktı. Burada yörenin esnaf ve işadamlarının sorularını yanıtlayan Şimşek, bazı sorulara verdiği yanıtlarla kendisini dinleyenleri şaşırttı. “Kredi kartı faizleri çok yüksek” yönündeki eleştirilere karşı Şimşek, “Bankaların kredi kartı faizleri yüksek diye şikayetler var. Faizi yüksekse o bankanın kredi kartını kullanma o zaman. Yani şimdi arkadaşlar ben sizin çorabı kaça sattığınıza karışıyor muyum, onun faizine karışayım. O zaman kredi kartında faize kalma” dedi.

Bilgin’e gönderme mi?

Şimşek’in bu konuşması, bankaları kredi kartı faizlerinin yüksek olması nedeniyle sık sık uyaran BDDK Başkanı Bilgin’i de zor durumda bırakacak. Kısa süre önce Bilgin, kart faizi konusunda bankaları ağır sözlerle eleştirmişti.

Şimşek’in türkü söylediği sıra gecesi fotoğrafı tartışma yarattı

Bakan Şimşek, Gaziantep programı kapsamında basının sorularını katıldığı bir Sıra Gecesi’nde yanıtlayınca, ortaya çıkan görüntü tartışma yarattı. Şimşek’i yerde bağdaş kurmuş gösteren fotoğraflar “Bakan niye yerde oturuyor?” sorusuna neden oldu. Mehmet Şimşek’in, basın mensupları çıktıktan sonra cümbüş heyetine katılarak Kazancı Bedii’nin “Nemrut’un Kızı” türküsünü söylediği, Bakan Şimşek’in türküsüne tüm salonun alkışlarla eşlik ettiği öğrenildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.