MB: Dalganın ortasındayız

01.02.2008 - 09:05 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmanın ortasında olunduğunu belirtti

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/durmusyilmaz334.jpg" align="right" vspace="5">dalgalanmanın ortasında olunduğunu belirterek, ``Her an sürprizle karşılaşabiliriz. Herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalıdır`` dedi.

CNNTURK

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısı ile Merkez Bankası tarafından hazırlanan Enflasyon Raporunun ilkini açıkladı.

Yılmaz, enflasyonun hedefe yaklaşma hızını büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyeceğini ifade etti.

Durmuş Yılmaz, Yeni arz şoklarının ortaya çıkmadığı bir senaryo altında enflasyonun aşağı doğru eğilimini sürdürmesini beklemekteyiz diye konuştu.

70 dolardan 85 dolara

Yılmaz, Ekim 2007 enflasyon raporunda petrol fiyatlarının 70 ABD doları seviyesinde seyredeceği, gıda fiyatlarının artış hızının ise geçmiş yıllardaki yüksek bazın etkisiyle kademeli bir yavaşlama sergileyerek orta vadede hedefle uyumlu düzeylerde gerçekleşeceği varsayımında bulunduklarını hatırlattı.

Ancak 2007 yılı boyunca ham petrol ve tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam etmiş ve böylece gıda ve enerji sektöründeki fiyat artışları varsayımlarımıza kıyasla daha kalıcı olmuştur diyen Yılmaz, Bu gelişmeler enflasyonun önceki raporlarda öngörülen düzeyin üzerinde seyretmesine neden olduğu gibi aynı zamanda petrol ve gıda fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızın yukarı yönlü güncellenmesi gereğini doğurmuştur diye konuştu.

TCMB Başkanı, bu çerçevede 2008 yılı için petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının 70 ABD dolarından 85 ABD dolarına yükseltildiğini bildirdi. Yılmaz, petrol fiyatlarında yapılan bu güncellemenin 2008 yılı enflasyon tahminlerini 0.5 puan yukarı çektiğini ifade etti.

Yılmaz, son dönemdeki elektrik ve doğalgaz fiyat ayarlamalarının 2008 yılı sonu enflasyonu üzerindeki doğrudan etkilerinin ise yaklaşık 0.6 puan olmasının beklendiğini kaydetti.

Durmuş Yılmaz, geçen yıl yaşanan kuraklığın gecikmeli etkileri ve emtia fiyatlarının yüksek seviyesi göz önüne alınarak, işlenmiş gıdadaki fiyat artışlarının bir müddet daha süreceği ve bu kalemdeki enflasyonun azalmakla birlikte göreli olarak yüksek seviyelerde seyretmeye devam edeceği bir çerçevenin esas alındığını belirtti.

Süre uzun olabilir

Yılmaz, enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin yapılan yukarı yönlü güncellemelerin enflasyonun hedefe yaklaşması için öngörülen sürenin bir önceki enflasyon raporuna kıyasla daha uzun olabileceğine işaret ettiğine dikkat çekti.

Dolayısıyla gıda fiyatlarında belirgin bir düzeltme olmadığı takdirde 2008 sonunda enflasyonun büyük bir olasılıkla yüzde 4 hedefin üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir diyen Yılmaz, bu çerçeve doğrultusunda, 2008 yılında enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla ``yıl sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere, yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 arasında`` tahmin edildiğini açıkladı.

Yılmaz, enflasyonun 2009 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 3.7 olmak üzere yüzde 1.8 ile yüzde 5.5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiği vurguladı.

Tahminler üretilirken, 2008 yılında politika faizlerinde `sınırlı bir indirim` yapılacağının var sayıldığına işaret eden Yılmaz, tahminlerin ana mesajının ise 2007 Eylül ayında başlattıkları ölçülü faiz indirim sürecinin devamının, olumlu veri gelişmelerine bağlı olacağı olduğunu belirtti.

Yılmaz ayrıca, mevcut tahminlerin, bir önceki enflasyon raporuna kıyasla daha temkinli bir faiz politikasını içerdiğini ifade etti.

Merkez Bankası`nın duruşu
 
Başkan Yılmaz, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, MB`nin geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini de vurguladı.
 
Yılmaz, Dolayısıyla ifade ettiğim para politikası duruşunun MB tarafından verilmiş bir taahhüt olarak algılanmaması büyük önem arz etmektedir dedi.

Mali disiplin ve reformlar
 
Gelinen noktada Türkiye ekonomisinin küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalardan önemli ölçüde etkilenmediğinin görüldüğünü belirten Yılmaz, Küresel risk algılamalarının bozulmaya devam etmesi ihtimaline karşı, Türkiye ekonomisinin direncini koruması için mali disiplin ve yapısal reformlar kritik önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği`ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ve programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların devamlılığı kritik önemini korumaktadır dedi.

Küresel dalgalanmaya karşı ihtiyatlı olunması uyarısında bulunan Yılmaz, Küresel dalgalanmanın ortasındayız, her an sürprizle karşılaşabiliriz. Tüm ekonomik birimler, ihtiyatlı olmalı, hesabını, kitabını doğru yapmalıdır dedi.

ABD faiz indirdi, biz de indirelim` gibi yaklaşım söz konusu değil

Yılmaz, Merkez Bankası`nın faiz oranlarıyla ilgili kararını alırken, hem kendi ekonomisiyle ilgili verilere baktığını hem de elindeki verileri değerlendirdiğini ifade ederek, bu karar mekanizmasının içinde dış alemdeki gelişmelerin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Yılmaz, şunları söyledi:

Biz oraya da bakıyoruz, içerideki gelişmelere de bakıyoruz. Ama bizim dışarıdaki gelişmeleri birebir içeriye yansıtmamız ne söz konusu, ne de doğru olur. Biz bunu bir bütün olarak alıyoruz. Bütünün enflasyon hedeflememizde götüreceği veriler nedir ve bu veriler bize ne tür bilgiler veriyor biz buna bakıyoruz.

`ABD faiz indirdi, biz de faiz indirelim` gibi böyle bir yaklaşım zaten söz konusu değil, mümkün de değil, olmamalıdır.

Ama bütün bunlar bir veridir. Hepsi birlikte değerlendirilmelidir ve bu birlikte değerlendirmenin sonucunda orta vadeli enflasyon hedefi için bize ne tür bir bilgi veriyorsa, biz kararlarımızı ona göre alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz.

Merkez Bankası`nın taşınma tartışmaları...

Durmuş Yılmaz, basın mensuplarının Merkez Bankası`nın taşınması ile ilgili sorularına şu cevabı verdi:

Para politikasında paranın rolü nedir?` sorusunun cevabını şöyle verebiliriz: Para politikasında paranın rolünü bir bakıma beklentiler aldı. Dolayısıyla beklentilerin yönetimi merkez bankaları açısından en önemli konu. Bu da merkez bankalarının kredibilitesi, güvenilirliği, öngörülebilirliği ile çok yakından ilişkili.

Dolayısıyla bütün bu soruların yanıtı, başta ben olmak üzere, merkez bankası yönetimi olmak üzere, merkez bankasının para politikasının güvenilirliği ile ilgili olarak para politikasının saygınlığıyla ilgili herhangi bir şekilde yavaşlamaya, gerilemeye, tereddüte, endişeye yer vermemelidir.

Merkez Bankası`nın bu çerçevede kendi güvenilirliğini sağlamaya devam etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Dolayısıyla Merkez Bankası`nın bu taşınmayla ilgili ön planda tutması gereken husus, para politikasının güvenilirliğidir, para politikasının sağlamlıdır. Başta bize düşen, bunu sağlamak. Başta bize, size ve toplumun bütün kesimlerinin, hepsinin yapabileceği bir katkı var burada şeklinde konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.