Maliye`nin yazarkasa ısrarı

04.12.2003 - 09:28 | Son Güncelleme :

Otoyollar ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki benzin istasyonlarında yazar- kasa uygulamasına 1 Mayıs 2004`te başlanacak.

Maliye Bakanlığı akaryakıt sektöründeki 4 milyar dolarlık kaçağın önüne geçmek için yazarkasaya sıcak bakıyor

Akaryakıt pompalarına yazarkasa zorunluluğu getiren Maliye Bakanlığı`na göre, Türkiye`de akaryakıttaki vergi kaçağı yüzde 40 ile 60 arasında değişiyor. LPG ve doğalgaz satanlar da dahil tüm akaryakıt istasyonlarına, akaryakıt pompalarını yazarkasaya bağlama zorunluluğu getiren KDV Tebliği`ne ilişkin tepkiler, Maliye Bakanlığı`nca haklı bulunmuyor.
Yeni dönemde kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin birinci öncelikleri olduğunu belirten bakanlık yetkilileri, pompalara yazarkasa uygulamasına da bu nedenle geçileceğini ifade ediyor. Bu alandaki araştırmalara göre
akaryakıt sektöründeki yıllık vergi kaybının parasal değeri 3, hatta 4 milyar dolara ulaşıyor. Gelirler Genel Müdürlüğü`ne göre, Türkiye`de akaryakıtta her alanda büyük bir vergi kaybı yaşanıyor. Ülkeye yoğun bir kaçak akaryakıt girişi bulunuyor.


Maliyet düşük
Bunların bir bölümü piyasada açıkta satılıyor. Aynı şekilde ihraç edilmiş gösterilen akaryakıtın önemli bir bölümü de daha sonra tankerlerle yurtiçinde satılıyor. Bu tür kaçakların önlenmesinin tek yolu da pompalara yazarkasa takılması olarak görülüyor. Gelirler Genel Müdürlüğü`nün konuyla ilgili araştırmalarında, Türkiye`de akaryakıt pompa sayısı 50 bin olarak veriliyor. 8 pompaya bir yazarkasa takılabiliyor. Böylece bir yazarkasa ile sekiz pompanın yeni düzenlemeye uygun hizmet verme imkânı bulunuyor.
Pompa başına yazarkasa maliyeti ise 500 dolar olarak belirlendi. Maliye Bakanlığı`nın konuyla ilgili tebliğine göre, otoyollar ve büyükşehir belediye sınırları ile mücavir alanları içerisindeki akaryakıt istasyonlarında, satış hasılatlarına bakılmaksızın, 1 Mayıs 2004`ten itibaren yazarkasa kullanım zorunluluğu başlayacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.