Kuyumcuları bitirecek ‘altın’ darbe!

28.08.2012 - 08:08 | Son Güncelleme :

Kuyumcular, sektöre büyük darbe vuracağını ifade ediyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin7.jpg">Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hazırladığı taslak ile bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altın alım-satımı yetkisi tanıyor. Kuyumcular, bankaların altın alıp satmaya başlamalarının sektöre büyük darbe vuracağını ifade ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bankaların alım satımını yapabileceği kıymetli madenlere Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının da eklenmesine imkan verecek yönetmelik değişikliğinin, bankaların bu alandaki faaliyetlerini artırırken, kuyumculuk sektörüne olumsuz etkisi olabileceği değerlendiriliyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BDDK’nın internet sitesinde yer alan bankaların kıymetli maden alım satımına ve alacaklarından dolayı edindikleri emtia ve gayrimenkullerin elden çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik değişiklik taslağında şu düzenleme yer aldı:

“Bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsası’nca teyit edilen kıymetli madenler ile standartları ve nitelikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 8 Ağustos 1951 tarihli ve 1738 sayılı Kararı ile belirlenen Cumhuriyet altın sikkeleri ile ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsaları’nda işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilirler.”

Sektöre çok katkı getirmez

Konuyla ilgili Reuters’a değerlendirmede bulunan bir bankanın üst düzey altın bankacılığı yöneticisi, bankaların zaten gram altın alım satımı yapabildiğini hatırlatarak, “Buna Cumhuriyet altını eklenmesi sektör açısından katkı yapacak bir uygulama olmaz. Ziynet altını satımı eklenmesi de daha çok müşteri talebi kaynaklıdır; çünkü mevcutta müşteriden alınan ziynet ancak eritilip kullanılabiliyordu. Ancak her ikisi de kuyumculara darbe olacak” dedi.

Aynı kaynak, değişikliğin ardından bankaların altına dayalı ürün yelpazesinin genişleyebileceğini, çeyrek-yarım-tam altın üzerinden saklama hizmeti verebilecek altın hesaplarına, gram üzerinden ziynet hesaplarına başlanabileceğini kaydetti.

Kayıtdışına önlem olacak Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, değişikliğin sadece yastık altı altınların bankada toplanması sürecini değil, yeni yatırım yapacak olanları da kapsayacağını kaydetti ve şöyle konuştu: “Bankaların ziynet altınları da satmaya başlamaları sektörden çok büyük tepki alır, kuyumculuk sektörüne negatif yansır. Bankaların sarraflık yapması gibi bir durum ortaya çıkacak. Bunun birinci gerekçesi kayıtdışılığı önlemektir. AB sürecinde atılmış bir adım da olabilir. Ancak Türk insanının geleneksel olarak altına olan ilgisinin çok fazla olduğunu biliyoruz.”

Altında hedef 1.735 dolar

ABD ekonomisinde kırılganlığın sürdüğüne yönelik kaygılarla kan kaybeden dolara karşılık, altına talep yeniden hızlandı. Altının onsu 1.670 dolara çıkarken yükselişin kademeli olarak 1.735 dolara kadar sürmesi bekleniyor. İntegral Menkul Değerler’in analizine göre, altında 1.735 dolar aynı zamanda kâr satışları için de fırsat olarak kullanılacak. İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, altının 1.640 dolardaki direnç bölgesini güçlü bir şekilde aştığına ve ABD ekonomisine yönelik kaygıların değerli madenlere olan talebi artırdığına dikkat çekti.

Yastık altı altın toplamaya başladılar kuyumcular isyan etti

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkan sağlamasıyla bankaların 5 bin ton civarında tahmin edilen yastık altı altına gözünü dikmesi ve hurda altın toplama girişimleri, kuyumculuk sektörünün şimşeklerini üzerine çekmişti.

Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 200 ton, bu yılın ilk yarısında ise 100 ton hurda altın dönüşü olduğu tahmin edilirken, hali hazırda altın bankacılığında aktif olarak çalışan İş Bankası, Denizbank, Bank Asya ve Kuveyt Türk, yıl sonuna kadar 25 ton civarında yastık altı altın toplamayı hedefliyor. Bankaların altın bankacılığı uygulamaları çerçevesinde müşteriler, yastık altında tuttukları Cumhuriyet altını, külçe altın ya da kolye bilezik gibi ürünleri şubelere getiriyor, eksperler bu altınların değerlemesini yapıyor ve karşılığında bir hesap açılıyor. Bu hesaplar üzerinden altın ya da TL karşılığında getiri elde edilebiliyor. Ancak kuyumculuk sektörü bankaların takı altınları da toplamak istemesinden oldukça rahatsız.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Bankaların Cumhuriyet altını, gram altın dışında, yastıkaltı adı altında insanların kullandığı takıları da ‘atıl duruyor’ algısı yaratarak mevduat olarak toplamasına karşıyız. Vatandaş bu şekilde zarar ettiriliyor. Vatandaşı takıdan soğutup, sektöre darbe vuruluyor. Merkez Banrkası’nın zorunlu karşılık olarak altın tutma imkanı sağlaması ardından bankalar bu işe girişti. Bu altınları düşük maliyetli altın mevduatı olarak toplamak işlerine geliyor” açıklamasını yapmıştı.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
992 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.