Küresel borsalarda bugün... Piyasalar Fed'e odaklandı

19.03.2024 - 11:21 | Son Güncelleme :
Küresel borsalarda bugün... Piyasalar Fed'e odaklandı  | Genel Haberler

Japonya Merkez Bankası'nın 17 yıl aradan sonra ilk kez gösterge faiz oranını artırmasının ve uzun süredir devam eden negatif faiz politikasına son vermesinin ardından Salı günü Asya'da borsalar karışık seyretti. Piyasalar ise yarın sona erecek Fed toplantısına odaklandı.

Hurriyet.com.tr / Ekonomi Servisi 

Tokyo Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 artışla 40.003,60 puana yükselirken, dolar da 149,14 yenden 150,35 Japon yenine yükseldi.

Çin piyasaları ise geriledi. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,2 kayıpla 16.526,98 puana, Şanghay endeksi ise yüzde 0,7 düşüşle 3.064,56 puana geriledi. Seul'de Kospi endeksi yüzde 1,1 düşüşle 2.656,17 puana geriledi.

Haberin Devamı

Avustralya S&P/ASX 200 endeksi, Avustralya merkez bankasının üst üste üçüncü toplantısında gösterge faiz oranını yüzde 4,35'te sabit tutmasının ardından yüzde 0,4 artışla 7.703,20 puana ulaştı. 

Avrupa borsaları Salı günü ABD Merkez Bankası toplantısı öncesinde ve Japonya Merkez Bankası'nın 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasının ardından açılışta sakin kaldı. Londra FTSE 100 endeksi 7.725,29 puanda yatay seyrederken, Paris CAC 40 endeksi de pek değişmeyerek 8.150,60 puanda kaldı. Frankfurt DAX endeksi yüzde 0,1'den az kayıpla 17.922,01 puana geriledi.

AVRUPA BORSALARI 

Avrupa borsaları Salı günü ABD Merkez Bankası toplantısı öncesinde ve Japonya Merkez Bankası'nın 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasının ardından açılışta sakin kaldı. Londra FTSE 100 endeksi 7.725,29 puanda yatay seyrederken, Paris CAC 40 endeksi de pek değişmeyerek 8.150,60 puanda kaldı. Frankfurt DAX endeksi yüzde 0,1'den az kayıpla 17.922,01 puana geriledi.

 

WALL STREET 

Pazartesi günü, ABD hisse senetleri dünya çapında merkez bankalarının yoğun bir hafta geçirmesi öncesinde yükseldi.

S&P 500 Pazartesi günü yüzde 0,6 artışla 5.149,42 puana ulaştı ve Ekim ayından bu yana ilk kez arka arkaya haftalık kayıplarını yaşadı. Dow Jones yüzde 0,2 artışla 38.790,43 puana, Nasdaq ise yüzde 0,8 artışla 16.103,45 puana yükseldi. RWall Street'te Nvidia, geliştiricilere yönelik yıllık konferansını başlatırken daha önceki ve daha büyük kazancını geri aldıktan sonra %0,7 yükseldi.

Haberin Devamı

Wall Street'te yapay zeka teknolojisine yönelik çılgınlık, Nvidia'nın ve diğer oyuncuların hisselerinin o kadar yükselmesine neden oldu ki, eleştirmenler buna balon diyor. Nvidia, ABD borsasının üçüncü büyük hisse senedi haline geldi.

PİYASALARIN GÖZÜ FED'DE

Bu haftanın Wall Street ve diğer borsalar açısından öne çıkan olayı muhtemelen ABD Merkez Bankası Fed'in Çarşamba günü sona erecek olan faiz oranları toplantısı olacak. Yaygın beklenti, merkez bankasının ana faiz oranını 2001'den bu yana en yüksek seviyesinde sabit tutması yönünde. Ancak Fed yetkilileri aynı zamanda bu yıl ve uzun vadede faiz oranlarının nereye gideceğini gördüklerine dair güncel tahminler de verecek.

Fed, enflasyonu uzun vadeli yüzde iki hedefine sıkı bir şekilde döndürmek için faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila 5,50'ye yükselmişti. Ancak enflasyonla ilgili son raporlar sürekli olarak beklenenden daha kötü geliyor. Bu, Fed'i bu yıl yapmayı öngördüğü faiz indirimlerini azaltmaya zorlayabilir. Atlantik'in diğer tarafında İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarına ilişkin son kararını haftanın ilerleyen saatlerinde açıklayacak.

PETROL FİYATLARI 

ABD gösterge ham petrolü, 21 sent düşerek varil başına 81,95 dolara geriledi. Brent ham petrolü 23 sent düşerek varil başına 86,55 dolara geriledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.