Kurdu, büyüttü, Yunan bankası NBG`ye sattı

04.04.2006 - 11:00 | Son Güncelleme :

Finansbank`ın patronu Hüsnü Özyeğin, bankadaki yüzde 55.68`lik hissesinin yüzde 46`sının hissesi ve kurucu hisselerin tamamını Yunan bankası National Bank of Greece`e (NBG), 2 milyar 774 milyon dolara sattı. Hüsnü Özyeğin ve bazı Finansbank yöneticileri ile NBG`nin Atina`daki merkezinde dün bir araya gelen taraflar, saatler süren son görüşmenin ardından, imzaları attılar.
Kendisine ait perakende şirketi GİMA`yı Koç Grubu`na satması beklenirken, son dakika manevrası ile zinciri Carrefoursa`ya satan Özyeğin, Finansbank satışında da manevrayı son birkaç gün içinde yaptı. Bankanın en muhtemel talibinin ABD`li Citibank olduğu konuşulurken, Özyeğin, Yunanlı banka ile masaya oturarak, anlaşmayı bağladı.

Değerinin üzerinde
Bu satın almayla bankanın yönetim hakkı Yunanlı NBG Bank`a geçecek. Finansbank`ın yüzde 3.21`i sigorta şirketi Aviva`ya ait. Yüzde 41.11`i ise halka açık hisselerden oluşuyor.
NBG`nin verdiği fiyatla birlikte bankanın toplam değeri yaklaşık 6 milyar dolara geliyor. Bankanın piyasa değeri, cuma günkü kapanıştaki hisse fiyatına (7.7 YTL) göre 7.3 milyar YTL (5.45 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor. 6 milyar dolarlık satış rakamı, bu değerin yaklaşık yüzde 10 üzerinde.

Çağrı olacak
NBG`nin CEO`su Takis Arapoglou, Atina`da yaptığı açıklamada, bankanın Finansbank`ta çoğunluk hisseyi elde etmek için yılın ikinci yarısında çağrı yapacağını söyledi. Arapoglou, Finansbank`ın defter değerinin 3.8 katına satın alındığını açıkladı. Ayrıca, alımı finanse etmek için 3 milyar euro`luk bedelli sermaye artırımı yapacaklarını söyledi.
Finansbank`ta, çoğunluk hisse el değiştirdiği ve banka piyasa değerinin üzerinde satıldığı için diğer hisselerle ilgili çağrıda bulunmak gerekebilecek. Ancak bu konuda karar Sermaye Piyasası Kurulu`nun. NBG CEO`sunun açıklamasına göre alıcı da bankadaki hissesini yüzde 50`nin üzerine çıkarmak için çağrıda bulunmak niyetinde olduğunu gösteriyor.


Hamburgercide başlamıştı
Hüsnü Özyeğin, liseyi Robert Kolej`de tamamladı. İnşaat mühendisi olmak istiyordu. Cebinde sadece bin doları olmasına rağmen eğitim için ABD`ye gitti. Oregon State University İnşaat Bölümü`nde okurken finans konularına daha ilgili olduğunu farketti. Harvard`da master yaptı. Amerika`da öğrenimi boyunca hamburgercide bile çalıştı.
Üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye`ye dönen Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet`ten iş teklifi aldı. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984`te yine Karamehmet`e ait Yapı Kredi Bankası`nın genel müdürlüğüne geçti.
1987 yılında kendi bankasını (Finansbank) kurdu. Profesyonellikten işadamlığına geçti.

Hedefi turizm ve inşaat
1996`da Gima`nın çoğunluk hisselerini alarak gıda perakendeciliğine girdi. Gima ve Endi`yi 132.5 milyon dolara Sabancı-Carrefour ortaklığına satarak perakendeden (Marks & Spencer dışında) çekilen grup, leasing sektöründeki şirketi Finans Finansal Kiralama`nın yaklaşık yüzde 20`lik hissesini beş yabancı yatırım fonuna 30.1 trilyon liraya devretti. Ardından Swissotel The Bosphorus`u Nisan 2005`te yaklaşık 100 milyon dolara satın aldı.

Oğlu vezneden başladı
Hüsnü Özyeğin`in oğlu Murat Özyeğin de son dönemlerde öne çıkmaya başladı. Gima`nın satış operasyonunu yürüten grubun veliahtı Murat Özyeğin de iş hayatına Finansbank şubelerinde veznede çalışarak başladı.
Bankacılık ve perakende de önemli atılımlar yapan Özyeğin, Forbes`ın yayımladığı `dolar milyarderleri` listesine girdi. 2005 listesinde de 1.5 milyar dolarlık servetiyle yer almıştı.
Hüsnü Özyeğin, Yunanlılarla ilk ortaklığını 2000 yılında, Yunanistan`ın ünlü ailesi Marinapoulos ile Bükreş`te Marks&Spencer mağazası açarak yapmıştı. Finansbank`la birlikte Özyeğin, Yunanlılarla ikinci ortaklığını gerçekleştirdi.


Yurtdışı bankaları satış dışında
Anlaşma gereğince, Finansbank ile birlikte, Finans Yatırım, Finans Leasing, Finans Portföy Yönetimi, IBTech ve Finansbank Malta şirketleri satışa konu olurken, Finansbank`ın yurt dışındaki diğer bankaları ise FİBA Holding`in mülkiyetine geçecek. Finansbank`ın halen, Malta haricinde, Hollanda, İsviçre, Rusya ve Romanya`da da bankaları bulunuyor.


`Bize yine siz yönetin dediler bu güvenden gurur duyduk`
Anlaşma ile ilgili bir açıklama yapan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank için yapılan yarışın, yalnızca daha iyi mali koşullar sunulması nedeniyle değil, Finansbank`ın yenilikçi ve atılımcı bankacılık felsefesini korumayı öngörmesi nedeniyle NBG lehine sonuçlandığını belirtti.
Özyeğin, Türkiye`de özgün bir bankacılık anlayışı ile faaliyet gösteren Finansbank`ın bu özelliğinin uluslararası bir banka tarafından fark edilmesi ve korunmak istenmesi, bunun bir ifadesi olarak Finansbank`ın tüm üst yönetiminin görevine devam etmesinin talep edilmesi, bizim için gurur vericidir.
Yeni ortağımız, özellikle Balkanlar`daki etkin varlığı nedeniyle, hem ülkemize ve hem de Finansbank`ın ortak ve müşterilerine önemli açılımlar sağlayacaktır dedi.

`Çok güveniyoruz`
NBG Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou da yaptığı açıklamada, Türkiye`nin geleceğine çok güvendiklerini belirterek, Finansbank ile Güneydoğu Avrupa`nın en büyük bankacılık grubu olmayı hedefliyoruz. Gerek Türkiye`nin gerekse Finansbank`ın bu bölgedeki bankacılık faaliyetlerimizin geleceği açısından stratejik önemi olacağına, bu nedenle de Finansbank`ın grubumuz içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olacağına inanıyoruz dedi.
Arapoglu, bu anlaşmanın Türkiye ile Yunanistan arasında güçlü bir ekonomik köprü oluşturacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.


`Türkiye`nin yabancı damadı`
<ı>SOFİA ANGELİDİS Atina DHA

Yunanistan`ın en köklü bankalarından NBG`nin, Finansbank`ı satın alması Yunan basınında geniş yankı buldu.
Yunanistan`ın önde gelen gazetelerinden Katimerini, haberi NBG Türkiye`nin yabancı damadı oldu başlığı ile verirken, iki ülkede de merakla izlenen `Yabancı Damat` dizisinin artık banka sisteminde de gerçekleştiği yorumunu yaptı. Gazete, birkaç yıl önce gerçek dışı olarak algılanabilecek bu yatırımın iki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli geliştiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
NBG`nin bu yatırımla sadece Türkiye piyasasına değil Rusya ve Romanya piyasalarına da gireceğini belirten Katimerini, bununla birlikte anlaşmada bazı soru işaretlerinin olduğunu da yazdı. İki ülke arasında var olan anlaşmazlıklar ve sorunlara değinen gazete, böyle bir yatırım için gerekli olan şartların ne derece olgunlaştıklarını sorguladı. Katimerini, iki ülke kamuoyunun böyle bir gelişmeye nasıl bir tepki vereceğinin bilinmediğine de dikkat çekti.
Ethnos gazetesi ise NBG`nin teklifinin Finansbank`ın değerinin 4.5 katı olduğunu savundu. Yunan bankasının Finansbank`ı iki etapta alacağını belirten gazete, NBG`nin ilk etapta hisselerin yüzde 46`sını alacağını, daha sonra da yüzde 56`ya ulaşacağını belirtti.


NBG, Yunanistan`ın en büyük bankası, mortgage uzmanı
National Bank of Greece (NBG) Yunanistan`ın en eski ve en büyük ticari bankası. 1841`de kuruldu, 1880`den bu yana Atina`da borsaya kote durumda. Bankanın hisseleri, 1999`dan beri New York borsasında da işlem görüyor.
NBG`nin uzmanlık alanı mortgage kredisi olurken, bu alandaki en önemli adımı 1998 yılında attı. National Mortgage Bank of Greece`i bünyesine katarak konut kredilerinde yükselişe geçti.
NBG, aynı zamanda bireysel bankacılığın da Yunanistan`daki en iddialı ismi olarak biliniyor.
İştirakleriyle birlikte bir holding görünümünde olan grubun, inşaat ve turizm alanlarında da yatırımları bulunuyor. Yunan Merkez Bankası kurulmadan önce, 1928 yılına kadar, banka para basma faaliyetlerinde bulunuyordu.

Değeri 16 milyar dolar
Banka hisselerinin yüzde 74.4`ü ulusal ve uluslararası kurumsal ve bireysel yatırımcıların elinde bulunuyor.
Geri kalan hisseler ise Yunanistan`daki bazı emeklilik fonları ve kamu kurumları ile bankanın kendi iştirakleri arasında paylaşılıyor.
Piyasa değeri yaklaşık 16 milyar dolar olan NBG`nin Yunanistan`da 590 şubesi bulunurken, 1.316 ATM`si var. NBG, 12 farklı ülkede faaliyet gösteriyor.
NBG, özellikle Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz`de olmak üzere yurtdışında dinamik bir profil çiziyor.
Bankanın Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbıstan`da da faaliyetleri var. 7 banka ve 19 finansal kurumu kontrol ediyor. NBG`nin toplam aktifleri 52.8 milyar euro düzeyinde.


En büyük Yunan sermayesi geldi
Türk - Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Finansbank`ın satışıyla en büyük Yunan sermayesinin Türkiye`ye geldiğini söyledi.
Egeli, Yunan şirketlerinin son 4 yılda Türkiye`de 100 fazla yatırımlarının olduğunu belirtti. Bankacılık sektöründe Yunan yatırımları ise Novabank`ın 2001`de Sitebank`ı, Eurobank da 25 milyon dolara borsa aracı kurumu HC İstanbul`u satın alması ile görülmüştü.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.