Küçüklere adres fon

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçen yıl yatırım fonları arasında yüzde 60`lara varan getiriler sağlandı. Uzmanlar,
2.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan fonları bu yıl da küçük yatırımcı için öneriyorlar.

Borsa krize yenildi, kasım ayındaki likidite krizi para piyasalarını salladı. Para sahipleri için bu tip dalgalanmalara karşı güvenli liman fonlar, 2001 yılı için de adres olmayı sürdürecek. Her ne kadar 2000 yılında hiçbir yatırım aracı enflasyonun üzerinde getiri sağlamasa da yatırım fonları nominal getiri sıralamasında yüzde 20.8`le ilk sırada yer aldılar. Ortalama getiri de enflasyonun gerisinde kalan fonların içerisinde yüzde 50-60`lara varan getiri sağlayanların sayısı hiç de az değil. Uzmanlar 2001 yılı için B tipi fonların küçük yatırımcı için yine gözde olacağını belirtiyorlar.

2.5 MİLYAR DOLAR

2000 yılında yatırım fonlarının portföy değerleri dolar bazında yüzde 16,5 artarak 2.2 milyar dolardan 2.5 milyar dolara çıktı. Borsadaki düşüşe ve yaşanan krize rağmen yatırımcı fonlara talep göstermeyi sürdürdü. 1999 sonunda 492 bin kişinin elinde fon katılma belgesi bulunuyordu. Bu yılsonunda fonları tercih edenlerin sayısı 574 bine çıktı. 2000 yılı içerisinde 58 yeni fon kuruldu. Bu fonlarla birlikte 28 bin yatırımcı daha piyasa geldi.

Programla birlikte piyasalarda yaşanan çalkantıların kasım ayında likidite krizine dönüşmesiyle birlikte uzmanlar küçük yatırımcı için yatırım fonlarını 2001 yılı için de tavsiye ediyorlar. B tipi fonları ve özellikle portföyü repo ağırlıklı likit fonları öneren uzmanlar fon bazında yüzde 60`lara varan getiriler olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu yıl emeklilik fonlarına ilişkin düzenlemelerin tamamlanmasını da bekleyen fon yöneticileri piyasanın çok daha profesyonel çalışacağını belirtiyorlar.

A Tipi yine riskli

Kaderi borsa ile aynı olan A tipi fonlar için seçici olunması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar 2001 yılında büyümedeki daralmaya bağlı hisse ve sektör bazında yüksek getirilerin sağlanabileceği ve bu konuda uzmanlaşmış fonların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.(SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.