Kriz bilişimin 5 yılına mal oldu

26.10.2001 - 14:04 | Son Güncelleme :

Türkiye`de ekonomik krizle birlikte zora giren reel sektörün teknoloji yatırımlarını askıya alması, bilişim sektörüne de olumsuz yansıdı

Türkiye`de ekonomik krizle birlikte zora giren reel sektörün teknoloji yatırımlarını askıya alması, bilişim sektörüne de olumsuz yansıdı. Krizde yüzde 60 küçülme yaşayan bilişim sektörü, iş hacmi ve pazar büyüklüğü açısından 5 sene geriye döndü. Bilişim sektörünün reel sektöre birebir bağımlı olduğunu ifade eden Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga, bilişim sektörünün bu krizden çok ciddi etkilenen sektörlerden biri olduğunu söyledi. Bilişim sektörünün korkunç bir küçülme sürecine girdiğinin altına çizen Maga, `Sektör toplam büyüklüğü, iş yapma hacmiyle yaklaşık 1996 senesine geriye dönmüş oldu` dedi. Yaşanan krizle birlikte Türkiye`de yapısal bir değişim sürecine girildiğini ifade eden Maga, reel sektördeki şirketlerin bu zamana kadar sorgulamadan yaptıkları IT yatırımlarını daha sorgular hale geldiğini söyledi. Maga, son 10 yılda IT yatırımları yapan firmaların verimlilik odaklı yatırımlar gerçekleştirmediğini kaydetti.

Gereksiz hacim büyüklüğü daralmada etkili oldu
Her sektörde olduğu gibi bilişim sektöründe de yaşanan gereksiz hacim büyüklüğünün daralmada etkili olduğuna dikkat çeken Maga, `Hiç bir katma değer yaratmadan, sadece bir talep olduğu için, kurulmuş yüzlerce - binlerce şirket vardı. Bu süreç içinde iş yapamayanlar ve kapananlar olacak. Sektörün geleceği için bunun yaşanması gerekiyordu` dedi. Tüm bunlara rağmen geçmişte yapılan bilişim sektöründeki yatırımların yetersiz olduğunu ifade eden Maga, `Biz daha bir doygunluk seviyesinin çok çok altındayız. Türkiye`de evlerde PC kullanım oranı, 17 milyon hanede yüzde 2.8 civarında. Gerçek anlamda bilgi toplumundan konuşabilmek için bu oranın yüzde 28`lere, 48`lere çıkması lazım` diye konuştu.

Türkiye potansiyel pazar
Türkiye`de bilişim sektörü açısından potansiyel olduğuna vurguda bulunan Maga, `Bu iş tamamen öncelik işi. Geçen sene 680 bin adet rekor seviyede bilgisayar satıldı. Krizin etkilerini çıkardığınız zaman bile 680 bin adet PC, Türkiye`nin gerçek bilgi toplum olması için gereken rakamın yaklaşık 5`te 1`i. Türkiye`de şuan için 450 bin hane de bilgisayar var. Bunun 3 yıl gibi zaman sürecinde en az 3 milyona ulaşması gerekiyor. Türkiye`deki KOBİ`lerin yüzde 80`ninde de bilgisayar yok. Bu rakamın da önümüzdeki 3 sene içersinde yüzde 50 seviyelerine çekilmesi lazım` diye konuştu.

Dünya teknoloji pazarı da daraldı
Dünya teknoloji pazarının da bir daralma sürecine girdiğini ifade eden Maga, `Eski dönemde `bir internet şirketinin kar etmesine gerek yok. Sadece ciro yapsa yeter felsefesi` ile hareket edildi. Böyle olunca teknoloji şirketleri servis olarak değil ama, borsada aşırı bir değerlenme sürecine girdi. Bu noktada değerlenmiş bir bilgisayar endüstrisine sürekli yeni kapital enjekte edilmesi gerekti. Firmaların ortaya koydukları katma değerleri ile firmalara biçilen değer arasında farkı insanlar anladığı anda yeni yatırımcı girmedi. Ve bu da firmaların büyüme oranlarının geriye çekilmesine neden oldu` dedi. Maga, dünyadaki daralmada Avrupa ve Amerika`da bir doygunluk yaşanmasının da etkili olduğunu söyledi.
Türkiye`nin dünya ile rekabet edebilmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmek zorunda olduğunu ifade eden Maga, Microsoft Türkiye olarak krizden daha az etkilenmek için, finans, kamu ve telekomünikasyon sektörüne odaklı çalışmalara yöneldiklerini söyledi. Maga, krizle birlikte toplam satışların da yüzde 12`lik bir düşüş yaşandığını söyledi. Şirketin Türkiye`de yüzde 90 pazar payı olduğunu belirten Maga, geçen sene dünya genelide 25 milyar dolar ciro elde edildiğini kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.