Koç kasasını doldurdu, gözünü yurtdışına dikti

15.02.2008 - 09:18 | Son Güncelleme :

Koç Holding, Migros`taki yüzde 50,8`lik hissesini <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349bulentbulgurlu2.jpg" align="right" vspace="5">piyasa değerinin yüzde 10 üzerinde toplam 3.9 milyar YTL`den BC Partners`ın yönettiği Moonlight Capital`e sattı.

REFERANS GAZETESİ

Gelen para ile önce açık pozisyonlarını kapatacaklarını belirten Koç Holding CEO`su Bulgurlu, yurtdışında satın almalar yapacaklarını açıkladı. 

Uzun süredir satış süreci nedeniyle gündemden düşmeyen Migros`ta imzalar atıldı. Koç Holding, 1975`te satın aldığı ve organize gıda perakendeciliğinde yüzde 22`lik payı ile pazar lideri yaptığı Migros`un yüzde 50,8 hissesini toplam 1.98 milyar YTL bedel ile BC Parners`ın yönettiği Moonlight Capital`e sattı. Satış sürecinde değeri ile ilgili 3.5-4 milyar dolar tahminleri yapılan Migros`un hisse satış fiyatı 21.85 YTL oldu. Böylelikle Migros piyasa değeri toplam 3.9 milyar YTL`den (3.25 milyar ABD doları) satılmış oldu.

Migros`un satış sürecini 9 ayda bitirmeyi hedeflediklerini fakat planladıklarından da önce bu satışı sonuçlandırdıklarını kaydeden Koç Holding CEO`su Bülent Bulgurlu, Migros`ta bulunan yüzde 50,83 oranındaki hisselerini, BC Partners tarafından kontrol edilen Moonlight Capital`e satmak üzere sözleşme imzaladık. Bu satış Migros`un piyasa değerinin yüzde 10 üzerinde bir fiyata denk geliyor. Dünyada krizlerin yaşandığı bir dönemde bu fiyat beklentilerimizi karşılıyor dedi.

Bulgurlu, piyasalardaki belirsizliğe rağmen böyle büyük bir satışın gerçekleşmesinin Koç Holding`e Migros`a ve özellikle de Türkiye`ye olan güvenin göstergesi olduğunu söyledi. BC Partners ise yaptığı yazılı açıkılmada ise İMKB`de işlem görmekte olan geriye kalan halka açık hisseler için uygun bir zamanda çağrı yapacağını ve Koç Holding ile Migros Türk`ün eski CEO`su Bülend Özaydınlı`nın da grubun yeni yönetim kurulu başkanı olacağını belirtti.
 
4 ana faaliyet kolu

Dün sabah açıklanan satış kararının hemen ardından Koç Holding binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bulgurlu, gelen para ile öncelikli olarak açık pozisyonlarını kapatacaklarını belirterek, Mali yapımızı daha da güçlendirmiş olacağız. Buna ilave olarak yeni yatırımları için önemli bir kaynak elde ettik. Bu yeni atılımlarımız için kullanılacak bir değerdir dedi.

Holdingin yeni stratejisini enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim, finans sektörlerine odaklanma üzerine kurduğunu söyleyen Bulgurlu, şöyle devam etti: Hedefimiz organik büyümenin yanı sıra, fırsatları takip etmek, yurtdışı gelirlerimizi artırmak, liderlik özellikleri daha güçlü bir şirketler portföyü oluşturmak. Enerji sektöründe ülkemizin büyüyen enerji ihtiyacı nedeni ile doğacak yeni yatırım projeleri için hazırlanıyoruz. Bankacılık sektöründe iddialı büyüme projelerimiz devam ediyor. Bazı özelleştirme projeleriyle yakinen ilgileniyoruz. Bulgurlu, radikal adımlardan kastettiğinin ise yurtdışında büyük satın almalar olabileceğini kaydetti.
 
4 ay içinde sonuçlanır

Yapı Kredi Sigorta ile ilgili bir çalışmaları bulunduğunu belirten Bulgurlu, Finansal hizmetler değil, sigorta işleriyle ilgili... Şu an çalışma safhasındayız. Karar oluştuktan sonra açıklanır dedi. Bulgurlu, bu çalışmanın yatırım değil, satış üzerine olduğunu söyledi. Koç Holding`in, 2007`de Fortune Global 500 listesinin 190. sırasında ve Avrupa`nın 50 büyük şirketi arasında yer aldığını hatırlatan Bulgurlu, çıtayı daha da yukarıya çıkaracaklarını belirtti. Bulgurlu, holdingin Migros satışına rağmen 2007`de kombine 74.5 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen cirosunun, 2008`de sadece organik büyüme ile 81 milyar YTL`ye çıkarmayı planladığını, 2007`de 5.6 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen kombine faaliyet kârının da 2008`de 6.5 milyar YTL olarak bütçelendiğini söyledi.

Migros satışı ile ilgili bundan sonraki sürecin Rekabet Kurulu`nda olduğunu belirten Bulgurlu, Rekabet Kurulu`nun incelemesi ve alacağı karar doğrultusunda olacak. Bizim tahminimiz, 3-4 ay içinde sonuçlanacağı yönünde dedi.

Tüm çalışanlar muhafaza edilecek

Bülent Bulgurlu, basın toplantısında BC Partners ile yapılan sözleşmede Migros çalışanlarının kendi tercihlerine bağlı olmak üzere, alıcı firmanın tüm çalışanları muhafaza etme isteğinde olduğunu vurguladı. Ancak Migros içinden alınan bilgilere göre Koç Grubu üst düzey çalışanların rahatsızlıklarını önlemek üzere yaklaşık 1 aydır çalışmalar yapıyor. Özellikle yeni satın alan şirkete temiz bir defter bırakmak için üst düzey çalışanlara ayrılmak istemeleri halinde tazminatlarını vererek bir kolaylık sağlıyor. Sektör yetkililerine göre ise önümüzdeki süreçte çalışanlar bakımından bir azaltmanın sözkonusu olabileceğini belirtiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.