Klima satışı bir aya sıkıştı

03.08.2005 - 10:46 | Son Güncelleme :

Yazın ilk aylarının serin geçmesi nedeniyle düşük seyreden klima satışları temmuzda bastıran sıcaklar nedeniyle hızla arttı. Sektör, normalde üç aya yayılan satışını bir ayda gerçekleştirdi

 

İSTANBUL - Mayıs ve haziran aylarının serin geçmesi nedeniyle satışları hareketlenmeyen klimacılara birden bastıran sıcak havalar `ilaç` gibi geldi. Temmuz ayı itibarıyla tüm Türkiye`de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle genellikle üç ayda gerçekleşen klima satışı temmuzda yapıldı.
Geçmiş yıllarda klima satışlarında Ege ve Akdeniz Bölgesi başı çekerken bu yıl sıcaklıkların Türkiye genelinde çok yüksek seyretmesi nedeniyle Ankara, Konya gibi İç Anadolu şehirlerinden ve Karadeniz`den bile gelen taleplerde artış oldu. Bu artışta sıcakların yanı sıra fiyatı 400 YTL`den başlayan ve 24 aya varan vadelerle klima satışının yapılması da etkili. Eskiden serinlemek için alınan klimalarda ısıtma, nemi alma, havayı temizleme gibi fonksiyonların olması sayesinde Karadeniz Bölgesi de en iyi müşteriler arasına yerleşti.
Geçen yıla göre satışların yüzde 15-20 arttığını söyleyen Vestel Klima Ürün Müdürü Burak Çakır, Geçmiş yıllarda haziran, temmuz ve ağustos aylarında yıl boyunca yapılan klima satışının yüzde 35-40`ı gerçekleşirdi. Bu yıl ise sıcaklar temmuz ayında bastırınca bu miktar neredeyse bir ay içinde karşılandı dedi. Klima tüketicisinin alımlarını genellikle sıcak havaya dayanamadığında yaptığını vurgulayan Çakır, bu yüzden de son haftalarda akşam bunalan tüketicinin sabah bayilere geldiğini ifade etti.

Perdeyle uyumlu klima
Geçen yıl klima satışlarının 650 bin adet öngörüldüğünü hatırlatan Çakır, bu yıl ise beklentinin 850 bin adede çıktığını açıkladı. Pazardaki bu büyümede yerli üreticilerin yaptığı atak, fiyatlardaki düşüş ve vadeli satışın da büyük etkisi olduğunu anlatan Çakır şöyle devam etti:
Geçmiş yıllarda ucuz fiyatlı Çin malları piyasayı kaplamıştı. Ancak şu anda Çin`in pazardaki payı yüzde 35`e indi ve bu düşüş sürüyor. Vestel, Arçelik gibi yerli üreticilerin gücü ise artıyor. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 10 ucuzladı. Vestel olarak biz bu alana büyük önem veriyoruz. Hatta klima pazarında bir ilki gerçekleştirerek Linens`le işbirliği yaptık. Klimaların kapaklarını perde ve döşemelerle uyumlu desenlerle kaplamaya başladık. Değiştirilebilir kapaklar sayesinde MXP Bion-X Trio serisi klimalardan alanlar perdeleriyle uyumlu klimalara sahip olabilecek.
Klimada Ege, Akdeniz bölgeleri en iyi müşteriler arasında yer alıyor. Ancak nemin de yüksek olması nedeniyle Marmara Bölgesi`nde sıcakların dayanılmaz bir hal almasının özellikle İstanbul`da son haftalarda satışları artırdığını söyleyen Alarko Carrier Pazarlama Müdürü Hırant Kalataş ise, Genellikle temmuz ayı klima sektörü için en yüksek satış rakamlarının elde edildiği dönemdir. Ancak bu yıl geçmişten farklı olarak son yılların en sıcak günlerini yaşayınca bir anda talepler arttı. Klima zaten tüketici tarafından artık lüks olarak algılanmıyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi evlerin ihtiyacı oldu. Fiyatları da geçmiş 8-10 yıla göre yüzde 50`den fazla düştü diye konuştu. Kalataş, Alarko Carrier olarak da 11 aya varan vadelerle klima sattıklarını aktardı.

Yeni oteller cazip
Yaptığı stratejik işbirliğiyle ürünlerini Demirdöküm kanalıyla Türkiye`de satışa sunan YORK da gelen taleplerden memnun. YORK Türkiye Üniter Ürünler Dağıtım Bölüm Müdürü Yusuf Akuğur, bayilerden devamlı mal talebi olduğunu aktardı. Türkiye`de bireysel klima pazarının hızla büyüdüğünü ama özellikle klima sistem projeleri açısından büyük potansiyel olduğuna dikkat çeken Akuğur şunları söyledi:
Antalya`da yeni otel yatırımları var. Mevcut oteller ise yenileniyor. İstanbul`da ise 65 otel projesi için yer aranıyor. Bu sadece Türkiye`nin turizm alanındaki potansiyelini yansıtıyor. Gayrimenkul sektöründeki gelişmeler de bizim için önemli. Lüks konut ve villa projelerinin artık hepsinde klima sistemleri kuruluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.