Kıdem tazminatınızı işverenden hemen alabilirsiniz… İşte o yöntem

11.10.2023 - 08:40 | Son Güncelleme :
Kıdem tazminatınızı işverenden hemen alabilirsiniz… İşte o yöntem | Genel Haberler

Milyonlarca çalışan kıdem tazminatını beklediği için işinden ayrılamıyor. Kıdem tazminatı almak için de bilindiği gibi sadece işverenin işten çıkarması gerekmiyor. Bazı şartları sağlayan kişiler kıdem tazminatlarını talep ederek istifa edip işinden ayrılabiliyor. İşte sağlanması gereken 3 şart…

Kıdem tazminatı almak için sadece işverenin iş akdini sonlandırması gerekmiyor. Milyonlarca çalışanın bilmediği bu konu hakkında ortaya atılan iddiaların aksine gerekli olan şartların sağlanması gerekiyor.

Çalışanların kafasını karıştıran kıdem tazminatını alma sistemi aslında oldukça basit işliyor.

32 MİLYON ÇALIŞAN YARARLANABİLİR

Süre ve şartlar tamamlandığında SGK'sı olan herkes istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Günümüzde 8 Eylül 1999 tarihinden öne işe girenler bu haktan yararlanmaya devam ederken 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk kez işe girenler önümüzdeki yıl Eylül ayından itibaren 25 yılı doldurdukları için prim gün şartını da sağladıktan sonra bu haktan yararlanmaya başlayacak.

Haberin Devamı

1 Mayıs 2008'den sonra ilk kez işe başlayanlar da prim gün şartını doldurduktan sonra 2033 yılından sonra bu haktan faydalanmış olacak.

ŞARTLAR AÇIK VE NET

15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenlerin istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanması için, ilk işe giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olması gerekiyor.

08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arası ilk işe giriş bildirimleri olan çalışanlar ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün prim ödemek şartı ile yaşı beklemek üzere istifa edilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Bu tarihler arasında 7000 iş gününü dolduranlar da kıdem tazminatını hak etmiş oluyor.

01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.

Haberin Devamı

30 Nisan 2008 - 31 Aralık 2008 tarihleri arasında ilk kez sigortalı olanlar 4600 prim gününü doldurduklarında kıdem tazminatına hak kazanıyor.

İlk sigortalı olma tarihi 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2015 arasında olanlar her yıl için 100 prim günü eklenmek şartıyla 4600-5300 arasında prim gününü tamamladıklarında kıdem tazminatı talep edebiliyor.

1 Ocak 2016 sonrası ilk kez sigortalı olanlar da 5400 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabiliyor.

SADECE KIDEM TAZMİNATI VE İÇERİDE KALAN İZİN GÜNLERİNİ ALABİLİR

Kıdem tazminatını alıp işten ayrılmak isteyenler sadece kıdem tazminatı ve kullanmadığı izin günlerinin tutarı ne kadarsa onları alıp işten ayrılabilir. İhbar tazminatı hakkı bu yöntemde kaybolmuş oluyor.

EMEKLİLİĞİN BEKLENMESİNE GEREK YOK

Kıdem tazminatını istifa ederek alma şartlarını tamamlayanlar emeklilik ya da işverenin işten çıkarmasını beklemeden kıdem tazminatını alabiliyor.

Çalışan emekliler de şartları yeniden sağladıklarında işten çıkarılmayı beklemeden kıdem tazminatlarını talep edebiliyor.

FARKLI İŞYERLERİNDE ÇALIŞANLAR DA ALIYOR

Farklı işyerlerinde çalışıp istifa ile kıdem tazminatı talebinde bulunuluyor. Kıdem tazminatı alma şartlarını sağladıktan sonra son işyerinde ne kadar süre çalışılmışsa o süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor. Son çalıştığınız işyerinde 5 yılınız varsa sadece 5 yıllık kıdem tazminatını hak etmiş oluyorsunuz. Önceki işyerlerinde geçen süreleri alamıyorsunuz.

SGK’YA BAŞVURU YAPIP YAZI ALINMASI GEREKİYOR

İstifa ile kıdem tazminatını almak için şartların sağlandığına dair belge Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınarak işverene ibraz edilmesi gerekiyor. İşveren de şartların sağlandığını gördüğü için kıdem tazminatını vermek zorunda kalıyor. 

TEKRAR TEKRAR ALINABİLİR

Bu konuda en şanslı olan kesim 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanları kapsıyor. Bu kişiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladıktan sonra istifa etseler de kıdem tazminatlarını alabildikleri için her girdikleri işten kendi rızalarıyla çıktıklarında kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Her seferinde SGK’dan uygunluk yazısı alınıp işverene ibraz edildiğinde kıdem tazminatına hak kazanılabiliyor.

Haberin Devamı

MEMURLAR YARARLANAMIYOR

Devlet memurları istifa ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip değil.

NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIRIM?

Kıdem tazminatını hesaplamak için brüt ücreti yılla çarpmak gerekiyor. Ortaya çıkan tutarı da damga vergisini düşmek için 0,00759 ile çarpıp çıkan tutarı düşünce net ödenecek kıdem tazminatı ortaya çıkıyor.

Başka bir deyişle 15 bin lira kıdem tazminatı brütü olan birisi 10 yılda 150 bin lira kıdem tazminatını hak ediyor. 150 bin lirayı damga vergisi olan 0,00759 ile çarpınca 1138 lira sonucuna erişiliyor. 150 bin liradan da damga vergisi olan 1138 lirayı düşünce net ödenecek kıdem tazminatı 148 bin 862 lira oluyor. Burak TAŞÇI - Hurriyet.com.tr


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.