Kestane kanser oldu, üretim yüzde 77 düştü
Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yayılan hastalık nedeniyle kestaneye hasret kalacağız.
Kestane kanseri denilen bir tür hastalık giderek yayılarak kestane ormanlarını yavaş yavaş ortadan kaldırıyor. 12 yıl önce Türkiye`de 85 bin ton olan kestane geçtiğimiz yıl 48 bin tona kadar düştü. Uzmanlar böyle giderse Kestaneyi artık kitaplardan göstereceğiz diyor. İlk olarak 1967`de Marmara Bölgesi`nde görülen Fungus mantarı her geçen yıl yayılmaya başladı. Karadeniz, Ege Bölgesi`ndeki ağaçlara da yayılan hastalık şimdilerde kestanenin neslini tehdit ediyor. Kestane üretiminin yapıldığı Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kestane ağacı kanserine karşı çalışmalar yapılıyor. Özellikle kestanenin üçte birinin üretildiği Aydın`da konuyla ilgili çalışmalara ağırlık veriliyor. Uzmanlar tarafından Türkiye`de kestane üretiminde önü alınamaz düşüşün nedeni olarak gösterilen kestane kanseri kestane kebapçılarını da vuruyor. Kebapçılar, her geçen yıl kestanenin kilosunu daha pahalıya aldıklarını söylerken bu artışı satış yapamama korkusuyla tezgahlarına yansıtamadıklarını söylüyor. Pazarda kilosu 2 ile 6 milyon lira arasında değişen kestane, kebapçılarda 100 gramı 2 milyon liradan satılıyor. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan ise kestane kanserinin dallarda ve ağacın gövdesinde şişkinlikler oluşmasıyla ortaya çıktığını belirterek, Ağaç yaşlandıkça etkili oluyor diyor.
`KESTANE YİYEMEYİZ`
Hastalık nedeniyle kestane üretiminin düştüğünü ve bu nedenle fiyatların arttığını belirten Kafkas Şekerleme Üretim Danışmanı Nadir Işık, şunları söylüyor: Kestanenin fiyatı kalitesine ve büyüklüğüne göre değişir. Geçen yıl kilosu 1.5 ile 3 milyon liradan satılırken bu yıl ise 2 ile 6 milyon lira arasında satılıyor. Kestane ile yaptığımız yaklaşık 50 ürün var. Fiyatlarımızı artırmamak için kriz yönetimi uyguluyoruz. Hastalığın önü alınmazsa fiyatların artması bir yana kestane yiyemeyeceğiz.