Kapasite kullanımı yüzde 80.5`e çıktı

17.09.2007 - 08:59 | Son Güncelleme :

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan artarak yüzde 80.5`e yükseldi

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ağustos ayında, geçen <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sanayi.jpg" align="right" vspace="5">yılın aynı ayına göre 1.1 puan artarak yüzde 80.5`e yükselirken, bir önceki aya göre ise 1.4 puan azalma gösterdi.

CNNTURK

Kapasite kullanımı, bu yılın temmuz ayında ise yüzde 81.9 düzeyindeydi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İmalat Sanayinde Eğilimler 2007 Ağustos Ayı sonuçlarını açıkladı.
 
Bu yıl ağustosta imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 87.1, özel sektörde ise yüzde 79.4 oldu.
 
Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 94.1, özel sektörde yüzde 77 olarak belirlenmişti.
 
Faaliyet kollarına göre
 
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre ağustosta kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 88`le kağıt ve kağıt ürünleri imalatı oldu.
 
Kapasite kullanım oranları, ağaç ve mantar ürünleri imalatında yüzde 86.4, metalik olmayan diğer mineral madde imalatında yüzde 86.3, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 85.9, ana metal sanayinde yüzde 85.5, giyim eşyası imalatında yüzde 84, tekstil ürünleri imalatında yüzde 82.9, plastik- kauçuk ürünleri imalatında yüzde 81.5 olarak tespit edildi.
 
Ağustos ayında kapasite kullanım oranları, elektrikli makina cihaz imalatında yüzde 81.1, diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 84.6, mobilya imalatında yüzde 80.3 olarak belirlendi.
 
Tam kapasite ile çalışamama nedeni
 
Bu yıl ağustosta, iç pazardaki talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamamasının yine en önemli nedeni olarak gösterildi. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı.
 
İç pazarda talep yetersizliği yüzde 47.1 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 16.1 oranında etkili oldu.
 
Mali imkansızlıklar ile hammadde yetersizliği, yerli mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 3.7`şer ve ithal mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 2.3, işçilerle ilgili meselelerin yüzde 1.8 oranında etkili olduğu belirlendi.
 
Eylül ayı beklentileri
 
İşyerlerinde ağustos ayı üretim miktarı yüzde 2.8 gerilerken, eylül ayında da üretim miktarının yüzde 8.6 artacağı bekleniyor.
 
Eylülde işyerlerinde satış miktarının yüzde 6.7, satış fiyatları ile hammadde fiyatlarının yüzde 0.4`er artacağı öngörüldü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.