Kamu bankaları nasıl satılsın

09.08.2005 - 10:12 | Son Güncelleme :

Hazine, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve banka yönetimleri, kamu bankalarının özelleştirmesini kimin yapacağı ve satış yöntemi hakkında görüşmeye devam ederken, yasal zorunluluğa aykırılık oluşturmayacak ve banka yönetimlerinin piyasadaki gelişmelere hızlı reaksiyon vermesini sağlayabilecek bir yöntem aranıyor. Edinilen bilgilere göre, görüşmelerde özelleştirmenin Hazine, ÖİB ya da kamu bankalarının kendileri tarafından yapılmasının artıları ve eksileri tartışılıyor. Özelleştirmenin kimin tarafından yapılacağı henüz netleşmezken, yasa özelleştirmenin ÖİB aracılığı ile yapılmasını zorunlu kılıyor. Görüşmelerde, yasal zorunluluğa aykırılık oluşturmayacak ve bankaların piyasadaki gelişmelere hızlı reaksiyon verebilmesini sağlayacak bir formül aranıyor. Zira, bankaların özelleştirme kapsamına alınarak, katı kurallar içinde kalmasının, hızlı müşteri kaybına yol açacağı vurgulanıyor. Özelleştirmeyi hangi kuruluşun yapacağına karar verilmesinin yatırım bankası seçilecek. Satış yöntemine ise bankaların değerlendirmesini de yapacak olan yatırım bankası karar verecek.

En son Ziraat satılacak

Özelleştirme sürecinin sonbaharda Vakıfbank ile başlaması, ardından Halk Bankası en son ise Ziraat Bankası`nın özelleştirilmesi planlanıyor. Buna göre Ziraat`in özelleştirilmesinin 2007 sonrasına sarkması düşünülüyor. Ancak, `uygun bir müşteri bulunması durumda` sıralamanın bozulabileceği de belirtiliyor.

Blok satış avantajlı olur

AKŞAM Gazetesi Yazarı Deniz Gökçe, kamu bankalarının satışında en iyi yöntemin `blok satış` olduğunu söyledi. Gökçe `Bankalar, işçi şirketleri değil yönetilmesi gereken şirketlerdir. Bu yüzden özelleştirmede uygulanması gereken en doğru yöntemin blok satış olacağını düşünüyorum` diye konuştu. Bazı uzmanlara göre ise karma bir sistemin uygulanması, geliri artırabilir. Bir aracı kurum yetkilisi `Önce blok satışla, bir kısmının satılması fiyatın oluşumunda yardımcı olurken, daha sonra yapılacak halka arz ise fiyatın yükselmesini, böylece de kamunun sağlayacağı geliri artırabilir` dedi. Bir başka aracı kurum yetkilisi ise `IMF ve Dünya Bankası`nın asıl istediği buradaki yönetim değişikliği ve böylece kamu bankalarının kaynaklarının daha etkin kullanımı olduğuna göre, seçilecek yöntemin çok da önemli olmadığını düşünüyorum` yorumunda bulundu.

1 blok satış

Blok satış yöntemiyle yapılacak bir satışta, yatırım bankasının değerlendirmesinin ardından başlaylacak ihale sürecinde, söz konusu bankalarla ilgilenen şirketler, bankanın yapısını ve mali performansını değerlendirdikten sonra belirlenecek fiyat üzerinden tekif verebilirler. İhale açık ya da kapalı zarf usülü olabileceği gibi, zarflar açıldıktan sonra en yüksek teklifi veren iki firma açık artırmaya davet edilebilir. Böylece oluşacak fiyat üzerinden satış kararı alınabilir.

2 halka arz

Halka arz yönteminde ise değerlendirmenin ardından şirketler bir aracı kurum liderliğinde kurulan konsorsiyum tarafından satışa çıkarılır. Şirketle ilgili bilgilerin halka anlatılması ve şirket yapısının yatırımcılara tanıtılmasının ardından düzenlenebilecek bir talep toplama döneminde oluşacak fiyattan hisseler satılabilir. Ya da `tahtadan halka arz` olarak tanımlanan yöntemde, belirlenen hisse fiyatı üzerinden yatırımcılara satış yapılabilir.

3 karma sistem

Karma sistemin kulllanıldığı bir özelleştirme sisteminde ise satılacak şirketin belli bir kısmı blok satış yöntemiyle satılırken, geri kalan kısmı için ise halka arz yöntemi kullanılabilir. Belirlenecek özelleştirme takvimine göre blok satış ve halka arz aynı zamanlarda yapılabileceği gibi söz konusu satış yöntemleri için farklı tarihler belirlenebilir. Bu yöntemin seçilmesi durumunda hangi satışın daha önce yapılacağına ise genellikle yatırım bankası karar verir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.