Kalkınma için yeni ortaklığın zamanı geldi

18.03.2002 - 17:29 | Son Güncelleme :

DB`nin baş ekonomisti ve Kalkınma Ekonomisi konusunda Başkan Yardımcısı Nicholas Stern, kalkınma için yeni ortaklığın zamanının geldiğini bildirdi

Dünya Bankası`nın baş ekonomisti ve Kalkınma Ekonomisi konusunda Başkan Yardımcısı Nicholas Stern, kalkınma için yeni ortaklığın zamanının geldiğini bildirdi.

Uluslararası Kalkınma Finansmanı Monterrey konferansı vesilesiyle yazılı açıklamada bulunan Stern, kalkınma işbirliğinde çerçevenin ana unsurları olarak, kalkınmakta olan ülkelerde daha güçlü politikalar, kurumlar ve sevk idare ile ticaret ve yardımı saydı.

Stern, giderek artan sayıda ülkenin yoksulluğu azaltıcı büyüme, yatırımlar, girişimciler ve istihdam için daha iyi ortam, yoksul insanların kalkınma sürecine daha fazla katıcı güçlendirme ve yatırımlara ağırlık verdiklerini belirtti.

Stern, iki büyük kalkınan dev Çin ve Hindistan`dan, Bangladeş, Uganda ve Vietnam gibi şartları farklı daha küçük ülkelerin politikalarını geliştirip, kurumlar oluşturduklarını, hızlı, yoksulluğu azaltıcı büyüme için insanlara yatırım yaptıklarını kaydetti. Nicholas Stern, yeni kalkınma ortaklığında daha açık ve hakkaniyete uygun ticaret sistemi kurulması gerektiğini vurguladı.

Stern, zengin ülkelerin pazarlarını açarak, sadece yoksul ülkelere yardımla kalmayıp, gıda ve tüketim malları fiyatlarında düşüşler, kamuharcamaları ve sübvansiyonlarda azalışla zengin ülkelerdeki insanlara da faydalı olacağını belirtti. Zengin ülkelerdeki tarım sübvansiyonları yılda 300 milyar dolarla Sahra`nın güneyindeki Afrika ülkelerinin toplam geliri kadar ve globalnet dış yardımların beş katı. Bu kaynaklarla, zengin ülkelerdeki değişimin teşvikinin yanısıra, yoksul ülkelerdeki sağlık ve eğitim harcamaları artırılıp, ticarette genişleme ve dünya ekonomisine katılımda altyapı temin edilebilir.

Stern, kalkınmada yeni ortaklık çerçevesinin üçüncü unsuru olarak yardımların eğitim ve sağlığa yönlendirilmesi, yardımların bağımsızlığının garantilenmesini istedi. Yoksul ülkelerde kalıcı ve sürdürülebilir ilerleme için daha fazla kaynağın sağlık ve eğitime aktarılmasıyla sağlık, eğitim ve gelir artışında muazzam getiriler sağlanabileceğini anlatan Stern, Bangladeş`in bu konuda önemlikazanımlar sağladığını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.