Japonlarla nükleer imzası atıldı

24.12.2010 - 16:10 | Son Güncelleme :

Yıldız, Akihiro Ohata ile Türkiye-Japonya arasında nükleer santral kurulmasına ilişkin işbirliği mutabakatı imzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye`de Sinop`ta <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TANER-YILDIZ.jpg">kurulması planlanan santral için temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya`da, Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata ile Türkiye-Japonya arasında nükleer santral kurulmasına ilişkin işbirliği mutabakatı imzalandı.

Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanlığındaki imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldız, Türkiye`de ileride somut bir nükleer santral kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attıklarını söyledi.

Yıldız, bu anlaşma sayesinde tarafların (Türkiye ve Japonya) ilgili kurumlarının işbirliği yapmasının önünün açıldığını belirtti.

Japonya`daki nükleer güç santralleriyle ilgili tecrübenin Türkiye`de somutlaşmasını istiyoruz diyen Yıldız, Japonya`da kamu ve özel sektörle yapılacak işbirliğinin bu konuya ışık tutacağının altını çizdi.

Yıldız, teknolojinin maksimum seviyeye ulaştığı, en ileri seviyede santrali Türkiye`de görmek istediklerini vurgulayarak, Türkiye`nin gelişen ve büyüyen bir ülke olduğunu anlattı.

Türkiye`nin üçüncü ülkelerde Japonya ile işbirliği yapabileceğini de vurgulayan Yıldız, Türkiye`nin uluslararası sermayeye açık bir ülke olduğunu ve bu anlamda bir üs olmaya hazır olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye`de kurulması planlanan nükleer santrallerden birinin Akdeniz`de Ruslarla, Karadenizde`de Japonlarla çalışmak istediklerini ifade etti.

Nükleer santral meselesinin iki ülke arasındaki uluslararası ilişkilerde de önemini vurgulayan Yıldız, bu bağlamda Türkiye ve Japonya hükümetlerinin siyasi kararlılıklarını önemsediklerini kaydetti.

Yıldız, bu siyasi kararlılığın siyasetin serbest piyasaya müdahalesinin olmadığını kaydederek, bunun bir koordinasyon ve işbirliği olduğunu söyledi.

Türkiye`nin daha önce iki önemli nükleer güç santrali için müzakereler yaptığını hatırlatan Yıldız, iki ülke arasında yapılacak müzakerelerin, kamu, finansman gibi unsurlarının yanında işbirliği yönünün de olacağını dile getirdi.

Yıldız, Japonya ile nükleer güç santrali konusunun dışında, enerji tasarrufu gibi konularda da işbirliği yapabileceklerine inandıklarını belirtti.

İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

Japon Bakan Ohata da, bu mutabakata dayanarak iki ülke arasındaki işbirliğini aktif bir şekilde geliştireceklerini vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız`ın yarın yapacağı nükleer santral ziyaretine değinen Ohata, geçen yıllarda şiddetli deprem geçiren nükleer santralin faaliyette olduğunu ve bu anlamda Türk tarafının bunu yerinde inceleme fırsatı olacağını kaydetti.

Ohata, projenin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, Bakan Yıldız ile görüşmelerinde 3 ay içinde Türk tarafının neticeye ulaşmak istediğini belirttiğini, dolayısıyla Japon tarafının 3 ay içerisinde hazırlanacağını ifade etti.

Bunun üzerine konuşan Yıldız, Türkiye`nin nükleer santraller konusunda geç kaldığını ve bu konuda artık zaman kaybedilmeyeceği vurgusunu yaptı.

Japonya`daki nükleer güç santrallerinin güvenliği konusuna da değinen Ohata, Japonya`nın nükleer teknolojisini ilk olarak İngiltere`den aldığını belirtti.

Ohata, bu teknolojiyi alırken Japonya`nın deprem bölgesi olmasını göz önüne aldıklarını ve bu anlamda depreme dayanıklı teknolojiler geliştirildiğini anlattı.

SÜREÇ 3 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye`de Sinop`ta yapılacak nükleer güç santraliyle ilgili mutabakat anlaşması imzalandıktan sonra sırasıyla, Maliye Bakanı Yardımcısı Mitsuru Sakurai, Japonya Hükümeti Kabine Sekreteri Yoshito Sengoku, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile görüştü.

Edinilen bilgiye göre Bakan Yıldız, Maliye Bakan Yardımcısı ile Türkiye`de yapılması planlanan nükleer güç santralinin olası mali boyutu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde de nükleer santral ile ilgili anlaşmalar ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını görüştüğü belirtilirken, anlaşmaların da bir an önce imzalanması ve sürecin hızlandırılması konusunda Bakan Yıldız`ın görüş bildirdiği kaydedildi.

Ayrıca kaynaklar, Bakan Yıldız`ın, sürecin 3 ay içerisinde sonuca kavuşturulması yönünde talepte bulunduğunu ve Japon tarafının da bunu kabul ettiğini bildirdi.

Resmi temaslarını tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Kaşivazaki kentindeki nükleer güç santralinde de incelemelerde bulunacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.