İşte kazanmanın yolu!

17.05.2013 - 10:08 | Son Güncelleme :

Faizlerin tarihi dip seviyelere inmesiyle...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yuzde954.jpg">Faizlerin tarihi düşük seviyelere inmesiyle bankacılar kazanmanın yolunun uzun vadeden geçtiğini belirtiyor.

Bankalar ise uzun vadeli mevduata yönelik çıkardıkları esnek ürünlerle vatandaşın hem vergi avantajından yararlanmasını sağlıyor, hem de ara dönemlerde faiz alma imkânı veriyor.

Habertürk`ten Sefer Yüksel`in haberine göre; Türkiye`de 1990’ların başında yüzde 25, 2000’lerin başında ise yüzde 18`lerde seyreden yurtiçi tasarruf oranı, bugün yüzde 13`lere kadar inmiş durumda. Yani Türkiye, 10 yıl öncesine kıyasla çok daha az tasarruf ediyor. Sürdürülebilir büyüme için Türkiye`nin tasarruf etme zorunluluğu olduğu için bu durum aslında ekonomik dengeler açısından ciddi bir risk taşıyor.

Bu riski gören ekonomi yönetimi de başta bireysel emeklilik sistemi olmak üzere çeşitli adımlar atarken, bankalar da ürün çeşitliliğine giderek düşen faiz ortamında müşterilerini tasarrufa teşvik etmeye çalışıyor. Yapılan tasarruf eğilimi anketlerine göre düşen faiz ortamına rağmen vatandaşın `mevduat` ısrarı devam ediyor. Ancak araştırmalar, özellikle son 3 ayda vatandaşın kısa vadeli mevduat yatırımından yavaş yavaş uzun vadeli tasarrufa yöneldiğini gösteriyor.

ÖZEL SEKTÖR TAHVİLLERİ CAZİP

Bu yönelmede bankaların mevduat ürünlerinde çeşitliliğe gitmesi etkili oluyor. Mevduat yatırımcısının son dönemde, 1 yıl vadeli olan ancak vade içerisindeki aylık veya 3 aylık dönemlerde biriken faizi almaya imkân tanıyan ürünlere ciddi ilgi gösterdiğini belirten bankacılar, böylelikle vatandaşın hem faiz avantajından yararlandığını hem de ara dönemde biriken faizi alma hakkı fırsatını kullandığını belirtiyor.

Bunu yanında bankacılar, özellikle bankaların yaptığı tahvil ve bono ihraçlarının vatandaş açısından avantajlı ve yüksek gelirli ürünler olduğunu belirtiyor. Öte yandan dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan Küresel Varlık Yönetimi 2012 Raporu`na göre, Türkiye yüzde 12.9`luk tasarruf oranı ile gelişmekte olan diğer ekonomilerin oldukça altında kalıyor. Bu oran Brezilya`da 18.9, Çin`de yüzde 52.5, Hindistan`da yüzde 30.3, Rusya`da ise yüzde 30.9 seviyelerinde bulunuyor.

‘TASARRUF ORANI % 20-25 OLMALI’

Türkiye`nin ekonomik büyüme hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, mevcut tasarruf oranının çok yetersiz olduğu bir gerçek. Ekonominin yüzde 4-5 seviyesinde sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam edebilmesi ve cari açığın GSYİH`ye oranının yüzde 5 seviyelerine çekilebilmesi için hesaplanan tasarruf/ GSYİH oranı yüzde 20-25 seviyelerinde. Mevcut tasarruf oranının bu oranın çok altında olduğu göz önüne alındığında sürdürülebilir büyüme için yurtiçi tasarrufları artırıcı önlemlerin önemi her geçen gün artıyor.

Mevduat 848 milyar TL

10 Mayıs itibarıyla bankacılık sektöründeki vadeli ve vadesiz toplam mevduat tutarı 848.6 milyar liraya ulaştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.