İşte Halkbank hakkındaki gerçekler

24.12.2013 - 08:51 | Son Güncelleme :

Halk Bankası için çeşitli spekülasyonlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349halkbank1.jpg" align="right">Son yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda Genel Müdürün tutuklanması nedeniyle Halk Bankası için çeşitli spekülasyonlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Dün Halk Bankası tarafından yapılan açıklamada söylendiği gibi; her şeyden önce tutuklamanın Bankanın işlemlerine veya hükmi şahsiyetine yani bankanın kendisine ait olmadığını görmek gerekir.

Halk Bankası için konuşurken bankanın halka açık bir şirket olduğunu, ayrıca bankaların güven müesseseleri olduğunu ve güvensizliğin sektöre yayılma tehlikesi bulunduğunu hesaba katmak gerekir. Hürriyet`ten Erdal Sağlam`ın haberine göre; bir başka deyişle Halk Bankası için yapılan spekülasyonların faturası tüm sektöre yani halka çıkar.

Bankacılar bir haftadır süren spekülasyonun hem bankayı hem de sektörü tedirgin ettiğini, rakamların da bozulmaya başladığını söylüyorlar.

Bunu hem bankayı karalayan, hem de “Halkbank’ı dış güçler yemek istiyor, yedirmeyiz” söyleminde bulunanlar iyi görmeli.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Her şeyden önce Halk Bankası’nın büyüklüğü, hükümetin olayı abartmak için kullandığı kadar yüksek de değil, bu hükümet döneminde o kadar büyümüş de değil. 2002 yıl sonunda aktif büyüklüğü toplam sektörün yüzde 8.19’u kadardı. 2013 Eylül sonu itibariyle ise aktif büyüklüğündeki payı yüzde 8.25 düzeyinde. Yani hem abartıldığı kadar devasa bir banka değil, hem de payı büyümüş değil.

Buna rağmen bankalar hakkında çıkarılan spekülasyonlar, tüm sektöre yayıldığı için, kısa sürede geneli etkiler, daha önce de gördük. Unutmamak gereken şu ki; siyasi olarak malzeme kullanırsanız tüm bankaları tehlikeye atmış olursunuz.

Halkbank’ın yıkılması için ABD’de tezgah hazırlandığı ya da operasyonda bankanın gizli bilgilerinin ortalığa saçıldığı iddiaları da doğru olamaz. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da sırların dökülmediğini söyledi. Unutmayalım Halk Bankası halka açık şirket olduğu için neredeyse tüm hesapları zaten şeffaf.

Bağımsız denetimden de geçiyor dolayısıyla abartıldığı kadar sır zaten mümkün değil. Kaldı ki; İran ambargosu çıktıktan sonra ABD’li yetkililerin denetimleri konusunda hem eski hem mevcut genel müdürle sık sık sohbet ettiğimde “Kurallara sıkı sıkıya uyduklarını, aksi takdirde müeeyide uygulanmasının faturasının hem bankaya hem ülkeye çok ağır olacağını, kurulan mekanizma ile ABD’ nin neredeyse tüm hesaplar gördüğünü” bizzat dinledim. Yani ABD’nin bitirmek istediği de, sırların birilerinin eline geçtiği iddiaları da doğru değil.

BANKALAR SİYASİ MALZEME YAPILMASIN

Bu arada bir başka iddia da “K. Irak’tan alınacak petrolün bedeli Halk Bankası’na yatacaktı onun için hedef seçildi” şeklinde. Bu da doğru değil. Bu anlaşmayı bilen biri olarak anlaşmada banka adının geçmediğini, “bir kamu bankası” ibaresi bulunduğunu çok iyi biliyorum…

Bu bahane ile genelde kamu bankaları için bir şeyler söylemek gerek. Kamu bankaları özellikle sübvansiyonlu tarım ödemeleri nedeniyle 2000 yılından önce yüklü görev zararlarına sahne oldu ve bunun sebebi politikacılardı. 2000 programında kamu bankalarını güçlendirmek ve sektörü kurtarmak için bu görev zararları için Hazine kağıdı verildi. Bu hazine kağıtlarının vadesi geldikçe, hiçbir şey yapmadan kamu bankaları büyük karlar elde ettiler. Yani AKP gelmeden bu operasyon yapılmıştı, karlar zaten otomatik artacaktı, arttı…

Bu arada mevcut Hükümet kamu bankalarını özelleştirme kararı almıştı ama sonradan faydalandığını gördüğü için, 2000 öncesi politikacılar gibi özelleştirmeden vazgeçti, ciddi olarak kamu bankalarını kullanmaya başladı.Şimdi kamu bankalarından verilen şirket kredileri için ciddi iddialar kulislerde konuşuluyor. Ancak bu konuda BDDK sorumlu.

Kısacası; genel müdür ciddi iddialar nedeniyle ister istemez konuşulacak ama başta Başbakan olmak üzere, herkesin Halkbank’ı siyasi malzeme olmaktan çıkarması gerek. Aksi takdirde hem banka hem sektör büyük zarar görecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.