İşte Avrupa`nın gerçek korkusu

13.05.2011 - 09:07 | Son Güncelleme :

Yunanistan’ın borç krizinden mevcut yardımla çıkamayacağı düşünülüyor

Yunanistan’ın borç krizinden mevcut yardımla çıkamayacağı <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yunanistan-yabanci-borsa3.jpg">düşünülüyor. IMF, kriz uzarsa sağlam Euro Bölgesi ülkelerine de sıçrayacağı uyarısı yaptı

Borç krizindeki Yunanistan’da kritik durum devam ediyor. Buna gelecek dönemde Euro Bölgesi’nin çekirdek ülkelerinin de olumsuz durumdan etkilenebileceği uyarıları eklenince dün euro, dolar karşısında beş haftanın en düşük seviyesine kadar çekildi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’e sağlanan mali yardımlara rağmen,  borç krizinin hâlâ çekirdek Euro Bölgesi ülkelerine sıçrama ihtimali bulunduğunu açıklaması da yatırımcıların endişelerini artırdı. IMF dün açıkladığı Avrupa ekonomisine ilişkin raporunda, “Krizin çekirdek Euro Bölgesi ülkelerine, sonra da Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelere yayılması, dikkate değer bir aşağı yönlü risk olmayı sürdürüyor” ifadesini kullandı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Ekonomistler Yunanistan’ın 2012’de kendi başına borcunu çeviremeyeceğine artık kesin gözüyle bakıyor. Bu nedenle ülke yönetiminin ya borcunu yeniden yapılandırması, ya da Avrupa Birliği (AB) ve IMF’den ek yardım istemesi bekleniyor.

Ekimde yapılandırma

Reuters haber ajansının yaptığı ankete katılan 28 ekonomist ve 15 fon yöneticisinden sadece üçü Yunanistan’ın borcunu yeniden yapılandırmayabileceği görüşünde. Katılımcıların yüzde 80’i yapılandırmanın en erken ekim ayında olabileceğini de belirtti. Bunun nedeni ise alınan kemer sıkma önlemlerinin etkisini ancak göstereceği beklentisi. IMF, dünkü raporunda talep edilmesi halinde Yunanistan’a daha fazla yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Euro, dün yatırımcıların emtia piyasasındaki satışlara bağlı olarak yüksek getirili para birimlerinden çıkmalarıyla da dolar karşısında mevzi kaybetti. Emtia fiyatlarının, özellikle de ham petrolün tüketimi azaltacak kadar yüksek seviyelere çıktığı ve bir düzeltme yaşanacağı algısı dolara yaradı. Euro, dün dolar karşısında 1 Nisan’dan bu yana en düşük seviye olan 1.4135 dolara kadar geriledi.

IMF heyeti rahatsız

Yunanistan’a ara dönem ziyareti gerçekleştiren AB ve IMF heyetinin Atina’da karşılaştığı manzaradan çok memnun olmadığı belirtiliyor. Yunan hükümetinin bütçe performansını ölçen heyetin ilk izlenimi sıkıntıların sürdüğü yönünde. Reuters haber ajansına bilgi veren bir yetkili, “Bütçe gelir hedeflerinin tutmayacağına ilişkin endişe var. Daha fazla kesinti istenebilir” dedi. Rapor, Yunanistan’ın kullandığı yardımın 12 milyar euro’luk yeni diliminin serbest bırakılması için kritik.

Almanya endişeli

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan konusunda önemli ölçüde endişe gözlemlediğini söyledi. Schaeuble, parlamentonun alt kanadında yaptığı konuşmada, Almanya’nın ancak AB/IMF incelemesi bitince yeni yardım konusunda karar vereceğini belirterek, planlanan zamanda finans piyasalarına dönemezse bunun cevabını Yunanistan’ın bulması gerektiğini ifade etti. Schaeuble, net koşullar olmadan Almanya’nın ek tedbire onay vermeyeceğini de ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.