İşletmelerin geleceği tehlikede!

05.08.2002 - 09:22 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı: Reel sektörün yaşama mücadelesi verdiği bir dönemde iş güvencesi yaklaşımı, işletmelerin geleceğiyle oynuyor


Erken seçim kararı alan, AB uyum yasalarını çıkaran Meclis`in, iş güvencesi tasarısını da görüşmeye hazırlanması patronları tedirgin etti. Türk-İş, DİSK ve Hak-İş Başkanları, geçen hafta TBMM Çalışma Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu`nda kabul edilen iş güvencesi yasa tasarısının Genel Kurul`da ele alınması için gerekli imzayı toplamayı başardı.

İş güvencesi tasarısı, işverenlerin tepkisine rağmen Çalışma Komisyonu Başkanı DSP`li Ertuğrul Kumcuoğlu tarafından müzakereye açılmış ve görüşmeleri işçi kesimi adına Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak İş Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, patronlar adına da TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler izlemişti.


TİSK: YEN İSTİHDAM ENGELLENİR
Türk-İş Başkanı Bayram Meral, iş barışının sağlanması, üretimin artırılması ve işletmelerin ayakta kalmasından yana olduklarını ve bunun için katkıda bulunduklarını söylerken TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, iş güvencesinin halen hazırlıkları devam eden yeni İş Kanunu kapsamında ele alınması gerektiğini bildirdi. Bu konuda tüm kesimler arasında konsensüs olduğunu hatırlatan Pirler, getirilmek istenen güvence modelinin, ülkenin 30-40 yılını ipotek altına aldığını savundu ve şöyle devam etti: Kriz ortamında, bırakınız yeni istihdam yaratılmasını, mevcut işçilerin işlerinde tutulmasının giderek güçleştiği bir dönemde aslında sanal bir güvence getirilmek isteniyor. Bu düzenleme, mevcut çalışanlara üç kat fazla koruma zırhı getirirken, yeni istihdamı engelleyecektir. İş güvencesi, kıdem tazminatı ile birlikte yeniden ele alınan İş Kanunu`nun bir parçası olarak görüşülmeli, böyle aceleye getirilmemeli.

Meral ise Pirler`in konuşmasına Şimdiye kadar iş güvencesi mi vardı ki, biz kriz yaşadık? diye tepki gösterdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da reel sektörün yaşama mücadelesi verdiği, ilave bir kişiyi işsiz bırakmamak için çabaladığı bir ortamda, sosyal barışı tehditi edecek özellikler taşıyan iş güvencesi yaklaşımını işletmelerin geleceği bakımından riskli bulduklarını belirtti ve İş yerleri ayakta durmazsa kağıt üstündeki iş güvencesinin ayakta durması da mümkün olmaz diye konuştu.


TOBB: DEVLET DAİRESİ OLMAYALIM
Hisarcıklıoğlu, Gümüşhane`de yaptığı konuşmada da, rekabetçi sisteme dayanmayan hiçbir sistemin ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirterek, ``Bizi de devlet dairesi haline getirmeyin`` dedi: ``Soruyorum size, bu kriz döneminde herkes işini kaybederken, siz hiç işini kaybeden bir bürokrat duydunuz mu? Ankara`ya kriz miriz gelmedi... İşte özel sektör de bu hale getirilmek isteniyor. Bürokrasideki memura sendika haklarını vereceksin, sendikasını kuracak, grev, lokavt hakkını alacak ama öbür taraftan da eğer işini yapmazsa, işini kaybetmesi riski olmayacak. (Hangi sene girdin, hangi okulu bitirdin) kıyaslamasıyla bir memura maaş veremezsiniz. Bu sistem geçtiğimiz yüzyılda çöktü.``

İş yerinin güvencesi bulunmazken, işçinin iş güvencesinin olamayacağını öne süren Hisarcıklıoğlu, rekabete dayanmayan hiçbir sistemin ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye`de 12 milyon kişinin yeşil karta sahip olduğunu ve kendisine bakamayacak durumda bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu koşullar altında devletten işadamlarının önünü açmasını istediklerini vurguladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.