İş dünyası kararı nasıl değerlendirdi?

31.07.2008 - 09:53 | Son Güncelleme :

Güler Sabancı, Toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz dedi

Güler Sabancı, Toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349gulersabanci.jpg" align="right" vspace="5">gerektiren bir döneme giriyoruz dedi

GÜLER SABANCI: UMUTLU BİR DÖNEME GİRİYORUZ

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz dedi.
Sabancı, Anayasa Mahkemesinin AK Partiyle ilgili kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

Anayasa Mahkemesinin bu konuya ilişkin olarak 4,5 ay gibi kısa bir zamanda karara varması, belirsizlikleri uzatmaması memleketimiz için her bakımdan hayırlı olmuştur. Anayasa Mahkemesinin Venedik Komisyonunun yol gösterici kriterleri doğrultusunda karar vermiş olması hukuk sistemimiz, demokrasimiz, ve AB sürecimiz açısından fevkalade olumlu bir gelişmedir.

Önümüzde, çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz. Bu dönemde Hükümeti, muhalefeti, iş dünyası kısaca ülkenin tüm kurumları ile bütün enerjimizi ülkemizin kalkınması, daha müreffeh bir düzeye gelebilmesi için harcamalıyız.

TUNCAY ÖZİLHAN: MEMLEKETİN HUZURA İHTİYACI VAR

Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, Anayasa Mahkemesinin AK Parti`yi kapatmama kararına ilişkin, ``Herkesin bu çıkan neticeden gerekli dersi çıkaracağına inanıyorum. Memleketin huzura ihtiyacı var`` dedi.
Özilhan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın ``memlekete hayırlı olmasını`` diledi. Herkesin bu çıkan neticeden gerekli dersi çıkaracağına inandığı ifade eden Özilhan, şunları kaydetti: ``Memleketin huzura ihtiyacı var. Memleketin gelişmesi için siyasi istikrara ihtiyacı var. Dolayısıyla herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde her sorunun çözüleceğine inanıyorum. Davayla birlikte başlayan süreçte ortamda çok bilinmeyenler vardı. Karar verme aşamasında olan yatırımcılar önünü görememesi durumunda adım atamıyordu. Kapatmama kararı verilmesi, bu konuda yatırımcıların adım atmasına katkıda bulunacaktır. Kararla Türkiye`de tekrar siyasi istikrar güven ve olacağına inanıyorum.``

 HAZİM SESLİ: ``KAOS ORTADAN KALKTI``

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Hazim Sesli de Türkiye`nin önündeki bir kaosun ortadan kalktığını söyledi.
Bu kararın ardından AK Partinin de Anayasa Mahkemesinin kararını çok iyi okuması gerektiğinin altını çizen Sesli bundan sonraki süreçte ekonomiye odaklanılmasının şart olduğunu kaydetti.

 BENDEVİ PALANDÖKEN: KARARA SAYGI DUYUYORUZ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Anayasa Mahkemesinin AK Parti ile ilgili kararını değerlendirirken, ``Bundan böyle tüm kesimlerin gerginlikten uzak durulmasına, Anayasal düzen, yargı bağımsızlığı ve temel ilkelerden vazgeçilemeyeceğine dikkat etmesi lazım`` dedi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Palandöken, yargının kararına saygı duyduklarını söyledi. Yargı sürecinin çeşitli kesimlerce ifade edilenin aksine kendileri için uzun sürdüğünü, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının ellerinden geleni azami ölçüde yaptıklarına inandığını belirten Palandöken, bundan sonra ülkenin asıl meseleleriyle ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.
``Bundan böyle tüm kesimlerin gerginlikten uzak durulmasına, Anayasal düzen, yargı bağımsızlığı ve temel ilkelerden vazgeçilemeyeceğine dikkat etmesi lazım`` diyen Palandöken, şunları kaydetti:
``Artık bundan böyle ülkenin asıl meselelerine, ekonomiye yönelinmesi gerekiyor. Halkın alım gücünün yükseltilmesi, istihdam politikasının geliştirilmesi ve bekleyen yasaların bir an önce çıkarılmasına ihtiyaç var.
Biz halkın refahı üzerine politika yapılmasını istiyoruz. Kısır çekişmeler yerine halkın refahı düşünülmeli. İşsizlikle ve eğitimle ilgili sorunlara çözümler üretilmeli.``

MURAT YALÇINTAŞ: KARAR EKONOMİYE OLUMLU YANSIYACAK

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir dedi. Anayasa Mahkemesi`nin AK Parti hakkında kapatılmama yönündeki kararı üzerine AA muhabirine değerlendirmede bulunan Yalçıntaş, Anayasa Mahkemesi Başkanının, kararı açıklamadan evvel yaptığı açıklamanın iş dünyası olarak tamamen katıldıkları sözler olduğunu belirtti.

Yalçıntaş, kararla Yüksek Mahkemenin Türk halkının beklentileri yönünde tarihi bir karara imza attığını ifade ederek, İş dünyası olarak bu karardan büyük memnuniyet duyduk. Ekonomi, siyasi istikrarla doğrudan doğruya ilgilidir. Hatta ekonominin sağlıklı gitmesinin yegane şartı siyasi istikrardır. Son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümenin de en önemli unsuru kuşkusuz ki yıllardır özlemini çektiğimiz siyasi istikrar olmuştur diye konuştu.

Bu kararın olumlu sonuçlarının Türk ekonomisinde çok kısa sürede görüleceğini kaydeden Yalçıntaş, şöyle konuştu: Bu kararla birlikte Türkiye`de siyasi istikrarsızlık sona ermiştir. Ekonomi dünyası olarak artık işlerimize dönmek ve daha çok çalışmak günü gelmiştir. Yüksek Mahkememiz Türkiye`nin geleceğini derinden etkileyen, çok önemli bir süreci başarıyla sonlandırmıştır. Bundan sonra siyasi istikrarsızlık sona erdiğinden dolayı hem siyasi çevreler, hem bürokratlar hem de iş alemi olarak bizler, artık kendi asli işimize, ekonomiye döneceğiz. İnanıyoruz ki, bu kararın olumlu sonuçları kısa sürede Türk ekonomisinde kendini gösterecektir. Beklenen reformlar, beklenen yatırımlar, beklenen kanun değişiklikleri vardı. Dolayısıyla artık bunların hepsine yol verme zamanı gelmiştir

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: HERKES GEREKEN DERSLERİ ALMALI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi`nin, AK Parti hakkındaki kararını değerlendirirken, ``Türk hukuku kazanmıştır, demokrasi kazanmıştır`` dedi.

Hisarcıklıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, ``Yüce Mahkemenin verdiği karar, Büyük Milletimizin demokrasiye olan inancının tezahürü olarak kabul edilmelidir`` görüşüne yer verdi.

Herkesin serinkanlılıkla hareket etmesi gereken bir süreç yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, ``uluslararası piyasalarda nereye gideceği belli olmayan bir çalkantının tam ortasında, zaman geçirmeden yeniden ekonomiye odaklanılmasının`` önemini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

``Türk hukuku kazanmıştır, demokrasimiz kazanmıştır. Türk demokrasisinin ve hukukunun gücü, derinliği, çağdaşlığı ve birikimine şahit olduk. Seçimle işbaşına gelen siyasi partilerin, seçim başarısızlıkları ile görevden ayrılmaları prensibinin yerleşmesi yolunda atılan her adım, laik ve demokratik Cumhuriyetimizi zayıflatmaz, güçlendirir.
Şimdi artık işe yeniden koyulma zamanıdır. Derinleşen uluslararası finansal kriz ortamında ekonomide atmamız gereken adımlar, almamız gereken tedbirler vardır. Hızlanan küresel rekabet ortamında geleceğimizi kurmak yolunda atmamız gereken adımları ertelediğimiz her gün, bir kayıptır. Zaman, ekonominin meselelerine eğilme, önceliği ekonomik yeniden yapılanmaya verme zamanıdır. Anayasa Mahkemesi kararından herkesin gereken dersleri çıkarmasında fayda bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye`nin ``gergin tartışmaya değil, yoğun çalışmaya ihtiyacı olduğunu`` ifade etti.

İş dünyasının beklentileri ve demokrasinin gelişmesiyle ilgili çalışmalara herkesin daha özenle destek vermesini isteyen Hisarcıklıoğlu, süreç içinde toplumun her kesiminin beklentilerini ertelemek zorunda kaldığını, artık ``hayatın normal akışına dönülmesi gerektiğini`` kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

``Bundan sonraki yol kazalarının önlenmesi için başta Anayasa olmak üzere, siyasal hayatımızı düzenleyen kanunların geniş bir mutabakat sağlanarak, demokrasimizin ve geleceğin büyük Türkiye`si için gerekli değişiklikler gerçekleştirilmelidir.``


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.