İş Bankası, zorla girdiği sağlık sektörünü sevdi

08.09.2003 - 09:24 | Son Güncelleme :

Kredi verdiği Bayındır Holding`in sıkıntıya girmesi ile Ankara`daki Bayındır Hastanesi’ni devralarak sağlık sektörüne girmek zorunda kalan İş Bankası, bu sektörde yeni yatırımlara hazırlanıyor. İş Bankası`nın sağlık sektöründeki iştiraki olan Bayek A.Ş.`nin Genel Müdürü Bülent Kiymir, Bayındır markasını 2004 yılında İstanbul`a taşımayı planladıklarını söyledi.

Türkiye İş Bankası, kredi ilişkisi nedeniyle istemeden girdiği sağlık sektörünü sevdi. 1991 yılında Kamuran Çörtük`e ait Bayındır Holding`de yaşanan sıkıntılar üzerine grubun sağlık yatırımlarını işleten Bayek A.Ş.yi devralan İş Bankası, Ankara dışında İstanbul`daki yatırımlarıyla da ağırlığını hissettirecek.

Bayındır Hastaneleri`nin işletmecisi Bayek Tedavi ve Sağlık Hizmetleri İşletmeciliği Genel Müdürü Bülent Kiymir, sağlık sektörüne dolaylı olarak giren İş Bankası`nın bu sektörde kalıcı olduğunu ve yeni yatırımlara imza atacağını söyledi. Kiymir, Ankara`da kurulan Bayındır Hastaneleri`nin önümüzdeki yıllarda İstanbul`da da bir hastane ve en az iki poliklinik hedeflediğini bildirdi.

Yıllardır sağlık kuruluşlarında yöneticilik yapan Bayek Tedavi ve Sağlık Hizmetleri İşletmeciliği Genel Müdürü Bülent Kiymir ile Bayındır Hastaneleri`ni ve İş Bankası`nnı sağlık yatırımlarını yanısıra, sektörün genel sorunlarını da konuştuk.

Bayındır Hastanesi`nin İş Bankası`na geçmesiyle neler değişti?

- 1992 yılında kurulan Bayındır Hastanesi, Özel hastanecilikte kendi tarzı içinde Ankara`da ilkleri gerçekleştirdi. 1999`da İş Bankası, kredi ilişkisinde olduğu Bayındır Holding`de yaşanan sıkıntılar üzerine, kredi riskini minimize etmek için holdinge ait bir takım işletmeleri bünyesine aldı. Böylece, Bayındır Holding`in sağlık yatırımlarını yaptığı Bayek A.Ş.`nin hisselerinin önemli bölümü İş Bankası`na geçti. Bayek, bir İş Bankası kuruluşu oldu. Şu anda Bayek`in hisselerinin yüzde 70`e yakını Anadolu Hayat ile birlikte İş Bankası`nın.

İş Bankası, zorunlu olarak girdiği sağlık sektöründen memnun mu? Çıkmayı düşünüyor mu?

- Bayek`le birlikte İş Bankası sağlık sektörüne hizmet üretme yönüne de adım atmış oldu. Aslında İş Bankası, çalışanları ve bakmakla yükümlü olduğu emeklileri nedeniyle hizmet satın alma yönünde doğal olarak vardı. Anadolu Hayat Sigortası ile de sağlık sigortasında faaliyet gösteriyordu. Sağlığa dolaylı olarak veya farklı sebeplerden girmiş olmakla birlikte, şu andaki genel stratejiyle değerlendirildiği zaman İş Bankası sağlıkta kalıcı.

İstanbul`a da gelme projeniz hangi aşamada?

- 1998 yılında Ankara`da ikinci bir hastane açılması gündeme gelmişti, İstanbul`da da büyük projeler üzerinde çalışılıyordu. Yaşamkent Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapılmıştı. Balmumcu`daki Camhan`ın hastaneye dönüştürülmesi planlanıyordu. Ancak bu süreç gelişirken Bayındır Holding`de bir takım sıkıntılar yaşanmaya başlayınca, bu projeler durdu.

Bu projeler yeniden gündeme gelecek mi?

- Hem mevcut hastane ev kuruluşların daha gelişmesini sağlamak, hem de İstanbul`da hizmet üreten hastane ya da poliklinik tarzında bir giriş yapma niyeti var. Şimdi İş Bankası`nın yeniden sağlık sektöründe İstanbul`da yatırım yapmayı düşünmeye başladığı bir döneme girdik. Zamanlamasını şu anda söylemek mümkün değil. Belirli alternatifler üzerinde duruluyor. Ancak İstanbul`daki Yaşamkent Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Huzurevi`nin güçlendirilmesi çalışmalarına başladık. 2004 yılında burada çok ciddi bir atılım içinde olacağız. İstanbul`a Bayındır markasının gelmesi 2004 yılı yatırım planımız içinde.

İstanbul`da ne kadarlık bir yatırım öngörülüyor?

- Yatırımın boyutu henüz

kesinleşmedi. Hastane ile başlayıp poliklinikle devam etme kararı alınırsa 30 milyon dolarlık

bir başlangıç yatırım yapılabilir. Ancak poliklinikle başlayıp hastaneyle devam edilecekse 5 milyon dolar yeterli olur ilk adımda.

2003 ciro beklentiniz nedir?

- 2003 yılını 32 milyon dolar civarında bir ciroyla kapatmayı bekliyoruz. 2003, krizden çıkma ve biraz daha rahatlama dönemi oldu. 2004 yılının çok dahaolumlu geçeceğini düşünüyoruz.

Modern hastanelerin artması lazım

Sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Özel hastanelerin, polikliniklerin tıp merkezlerinin verebileceği hizmetleri çok doğru bir sekilde belirlemek ve denetlemek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz üç yıldır yönetmelik çalışması içinde. Sağlık Bakanlığı`nın denetim fonksiyonunu sağlıklı bir sekilde yerine getirmesi için gereken yönetmelikler berrak hale gelmedi henüz. Modern hastanelerin sayısının artması da lazım. Köşebaşındaki binaların hastaneye çevrilmesinin önüne geçilmesi lazım.

Bayındır Hastanesi, sağlık sektöründeki bilimsel faaliyetleri desteklemek için 1996`dan bu yana bilim ödülleri veriyor. Bu yıl da hizmet ve bilim dalında 10`ar milyar, teşvik dalında da 5 milyar lira olarak belirlenen ödüller, 16 Eylül`de sahiplerini bulacak.

BÜLENT KİYMİR

BAYEK A.Ş. Genel Müdürü Bülent Kiymir, 1958 Ankara doğumlu. Robert Kolej`inden sonra 1981`de ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektronik Bölümü`nden (bio-medikal) mezun oldu. İş hayatına İncekara Tıbbi Cihaz Mümessillik`te mühendis olarak başladı. 1985`de Kurt&Kurt Tıbbi Cihaz Mümessillik`te Genel Müdür Yardımcısı, 1989`da Solus Medical`da Satış Müdürü, 1991`de Bayındır Tıp Merkezi`nde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1995`te Bayındır Tıp Merkezi Genel Müdürlüğü`ne getirildi, 1998`de Doğuş Holding Tıbbi Yatırımlar Başkanlığı`nı üstlendi. 2002`de Bayındır Hastaneleri`nin işletmecisi Bayek Tedavi ve Sağlık Hizmetleri İşletmeciliği Genel Müdürü oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.