İş Bankası`nı tam 21 yıldır Metin Tiryakioğlu, Vakıf sayesinde kontrol ediyor

06.05.2005 - 10:42 | Son Güncelleme :

Herkes İş Bankası`nın patronu kim diye merak ediyor. Bankanın hisse yapısına göz attığımızda ortaya ilginç bir yapı çıkıyor Atatürk`ün yüzde 28`lik kurucu hissesini kontrol eden CHP ve halka açık yüzde 28.5`in dışında bankanın gizli sahibi İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı. Bu vakfın 21 yıldır başkanı olan Tiryakioğlu doğal olarak bankaya da hakim. Avea dahil pek çok tuhaflığın kökeninde bu çarpık yapının olduğu açık


Avea konusunda kimse çıkıp doğru dürüst açıklama yapmıyor. Zaten yapılmasını beklemek de herhalde saflık olur. İş Bankası içindeki ilginç yapı bu tuhaflığın üzerine gidilmesini, hesap sorulmasını frenliyor.

Bir isme dikkat çekmek istiyorum bugün. Metin Tiryakioğlu İş Bankası`ndan birkaç yıl önce emekli oldu. Bu ismin önemini ortaya koymak için İş Bankası`ndaki anti demokratik yapıyı irdelemek lazım.

İş Bankası emekli ve mensuplarının dahil olduğu iki vakıf var. Türkiye İş Bankası Mensupları Emekli Sandığı Vakfı. (Bu vakfın içi boş, vakfın önümüzdeki aylarda SSK`ya devredilmesi bekleniyor)

Bir de Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Sandığı Vakfı Bu, bankayı yöneten vakıf.

Bu vakıf İş Bankası`nın yüzde 43.42 hissesine sahip. Bankanın diğer büyük ortağı yüzde 28.09`la CHE Kalan yüzde 28.49 hisse ise halka açık.

Ortaklık dağılımı açıkça gösteriyor ki; vakfı kontrol eden İ: Bankası`m da kontrol ediyor, tabii piyasa değerleri milyar dolarlar mertebesinde bulunan Şişe Cam, Trakya Cam gibi sınai ve ticari iştiraklerini de.

Vakfın yaklaşık 36 bin üyesi var. Üyeler İş Bankası`nın aktif çalışanları ve emeklilerinden oluşuyor. Vakıf üç yılda bir genel kurul yapıyor. Önümüzdeki Haziran ayında da yeni bir genel kurul var.

Vakfın yönetim kurulu 7 üyeden oluşuyor. Bunların ikisini banka atıyor. Kalan 5 üye ise vakıf genel kurulunda seçiliyor.

Vakıf genel kurulu, bir siyasi partinin seçimli kurultayı gibi yapılıyor. Sayılan 36 bini bulan üyeler, Türkiye`nin dört bir yanında seçim yaparak genel kurul delegelerini belirliyor. Diyelim ki Antalya Bölgesi`nde 1.000 adet sandık üyesi var. Bu bölge de genel kurula 20 delege yollayacak. Bu 1.000 sandık üyesi, bölgesinde seçime giderek 20 genel kurul delegesini belirliyor. Her bölgeden gelen delegeler de genel kurulda sandık yönetim kurulunu belirliyor.

21 yıl başkan olarak kalmanın tatlı formülü Metin Tiryakioğlu 1984 yılından bu yana başkan. Kimse onu yerinden edemiyor. Zaten etmesi de mümkün değil. Bakın anlatayım...

Metin Tiryakioğlu`nun sihirli formülüyle, kağıt üzerinde demokratik görünen bu sistem işlemiyor. Kulağıma gelen bilgilere göre, İş Bankası`nın bölge müdürleri bizzat Metin Tiryakioğlu tarafından seçiliyor. Bölge müdürlerinin asıl görevleri tabii ki bankacılık. Ama mesailerinin bir bölümünü Metin Tiryakioğlu için harcıyorlar. Özel misyon şu: Vakıf genel kurulu öncesinde, İş Bankası`nın bölge
müdürleri genel kurula delege yollayacak seçim bölgelerini ziyaret ediyor. Emekli sandık üyeleri lokallerde bulunuyor.

Çalışanlar için ise şube müdürleri devreye giriyor. Amaç şu: O seçim bölgesinde, genel kurula delege yollamak yerine, oy hakkını vekalet yoluyla Metin Tiryakioğlu`nun yakın adamlarından birine devretmek. Bu faaliyet genellikle başarılı oluyor ve sandık üyeleri genel kurula delege seçmek yerine, vekalet veriyor. Böylece Metin Tiryakioğlu`nun içinde yer aldığı yönetim her genel kurulda yerini koruyor.

İş Bankası`nın gerçek patronu nasıl olunur?
İş Bankası`nda vakfın yüzde 43.42 hissesi var demiştik. İş Bankası Yönetim Kurulu 11 üyeden oluşuyor. 11 üyenin 4`ü CHP tarafından belirleniyor. Genel Müdür de, Yönelim Kurulu`nun doğal üyesi. Kalan 6 üye İş Bankası genel kurulunda belirleniyor.

İş Bankası genel kurulları genellikle yüzde 75-76 çoğunlukla toplanıyor. Vakıf ve CHP`nin hisse toplamı yüzde 71.5. Yüzde 28.5`lik halka açık bölümden yüzde 4-5`lik bir katılım oluyor. Bu durumda, vakfın yüzde 43.42`lik oyu salt çoğunlukla alınan her karar için yeterli oluyor.

Böylece İş Bankası Genel Kurulu`nda Vakıf temsilcisi hangi yönetim kurulu üyesi adayına evet derse ancak o isim yönetim kuruluna girebiliyor.

Bu güce sahip olan Metin Tiryakioğlu`nün istediği ismi genel müdürlüğe ve bankanın başına getirdiği de İş Bankası çevrelerinde bilinen ve herkesin kabul ettiği bir konu.

Yönetim kurulu`ndaki 11 üyenin 7`sini belirleyen, genel müdür için ağırlığını koyarak bankanın günlük yönetimini de kontrol eden Tiryakioğlu, İş Bankası`nda istediği gibi at oynatıyor.

Nasıl ilginç değil mi?

Türkiye`nin en büyük bankasındaki yapılanma işte böyle...

Avea`nın değerini O`da gösterebilecek, 800 trilyona çıkarabilecek bir yapılanma. Bu ilk hamlede karşıma çıkan çarpıklık. Acaba daha altından neler çıkacak, korkuyorum bakmak bile istemiyorum. Ama birilerinin bakması gerek. Dedim ya gazetecilik refleksi. Son noktayı koymak mümkün değil.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.