İran gazı yatırımı 2008`de başlıyor

19.07.2007 - 09:45 | Son Güncelleme :

TPAO`nun İran gazı için 2008`de yatırıma başlayacağı, gazın çıkarılmasının 3.5 milyar dolara mal olacağı belirtildi. TPAO`nun bu yatırımda AB`den ve İran`dan şirketlerle ortak çalışabileceği kaydedildi

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2007/07/19/ekonomi/resim/aeko.jpg" align="right" vspace="10">

REUTERS

Türkiye ile İran arasında geçen hafta imzalanan doğalgaz ön anlaşması çerçevesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nın (TPAO) İran`da yatırıma gelecek yıl başlaması öngörülüyor.

Enerji Bakanlığı`ndan üst düzey bir yetkili, Güney Pars sahasındaki gazı çıkarmak için toplam 3.5 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Bu, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkenin şirketi ve İran`dan bir şirketle ortak olarak yapılabilir dedi.

İran ile Türkmen gazının da Avrupa`ya satışının önünü açan anlaşmaya göre, 14 trilyon metreküplük rezerve sahip Güney Pars`taki üç saha ihalesiz olarak Türkiye`ye verildi. Bu sahaları TPAO işletecek ve günlük 56 milyon metreküp, yıllık ise 20.4 milyar metreküplük üretim yapılabilecek.

Bu projeye ilişkin çalışmaların 4-6 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Yetkili, İran`la yapılan anlaşmada Güney Pars sahalarının işletilmesinin gerçek anlamda bir kazanım olduğunu vurgulayarak, Bu sahalardaki inşaatın da 2008 yılında başlaması planlanıyor. Bu konuda ayrıntılar İranlılarla görüşülerek ortaya konulacak dedi.

TPAO`nun bu projede yanına mutlaka güçlü ve bölgede iş yapan büyük şirketlerden birini alacağı görüşünü dile getiren bir başka yetkili ise, Buradan çıkarılacak doğalgazın satışı konusu gelecek ay sonuna kadar netleşecek dedi.

Anlaşmaya göre ayrıca İran`dan Türkiye`ye uzanacak 2 milyar dolarlık 2 bin kilometrelik yeni boru hattının her iki ülke tarafından ortak olarak yapılması planlanıyor.


`Türkiye geçişle yetinmez`

İran`la yapılan anlaşmaya ABD karşı çıkarken, Türkiye AB`den destek almayı planlıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ve analistler, son gelişmeyle birlikte Nabucco hattının yapılabilirliğinin arttığını, öte yandan Türkiye`nin Hazar ve Ortadoğu kaynaklarının Avrupa`ya ulaştırılmasından transit geçiş ücreti almakla yetinmeyeceğini, kuracağı ortak şirketlerle gazın ticaretinden de pay almak isteyeceğini belirtiyorlar.

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, Türkiye bu projeye sadece geçiş ülkesi olmak için girmiyor dedi.

Yetkili, Türkiye`nin Nabucco projesinin hayata geçirilmesinde son derece kararlı olduğunu, bu konuda alternatif kaynaklara ulaşılmaya çalışıldığını, İran ve Türkmenistan`dan sağlanacak yılda yaklaşık 50 milyar metreküplük gaza, en az 10 milyar metreküplük Rus gazı dahil etmeyi hedeflediklerini bildirdi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül:

İran`la çok eski komşuyuz

Bir gün Washington`da bir fikir kulübünde konuşuyordum. Bir Amerikalı gazeteci bana Türkiye-İran ilişkilerini sordu. `İran`la Türkiye`nin sınırı 1638`den beri sabit. Bu sizin tarihinizden çok eski` dedim. Cevabını aldı.
Büyüyoruz, enerji olmadan kalkınma olmaz. Rusya`dan gaz alıyoruz ama bir ülkeye bağımlı olmak istemiyoruz. Avrupa`nın da gaza ihtiyacı var.
İran`la ön mutabakat imzalandı. Kimse bundan yanlış anlam çıkartmamalı. Bu, Türkiye`nin ve Avrupa`nın enerji güvenliğini ilgilendirir.


Enerji Bakanı Hilmi Güler:

Kararlı duruş sergiledik

İran`la birçok Avrupa ülkesi ticari anlaşma imzalıyor. İş Türkiye`ye gelince mi olumsuz oluyor? Amerika`nın tavrını düşünmek lazım. Bütün dünya Türkiye`yi konuşuyor. Biz kararlı bir duruş sergiledik. İran`a, `Avrupa`ya gazını Türkiye üzerinden ulaştırmak istiyorsan Türkmen gazının ülkenden Türkiye`ye girmesine olanak sağla` dedik. Sonunda İran kabul etmek zorunda kaldı.


Enerji uzmanı Necdet Pamir

AKP, ABD`yi karşısına alamaz

Rusya`nın Güney Akım projesini açıklamasından sonra kamuoyunda `Türkiye yaya kaldı` havası yaratıldı. Şimdi AKP seçim zamanı sanki yeni bir alternatif gibi İran opsiyonunu öne attı. Olmayacağını biliyorlar. ABD`ye rağmen AKP hükümeti böyle bir şey yapamaz. Yine de İran`da gaz üretmek ve taşımak her zaman kârlı bir yatırım olur, Türkiye`nin jeopolitik önemini artırır.


IEA Başekonomisti Fatih Birol

Rezerv miktarı iyi araştırılmalı

Güney Pars sahasındaki rezervler konusunda çeşitli rivayetler var. Verilecek sahalardaki rezerv miktarına ve yatırım maliyetlerine iyi bakılmalı. Aksi halde zaten varolan siyasi riski, ekonomik risk de takip edecektir. İran petrol ve doğalgaz teknolojisi konusunda çok geride, bu da yatırım maliyetlerini artıracaktır. Güney Akım`ın siyasi sorunları yok, Nabucco`dan daha geçerli olacak. IEA: Uluslararası Enerji Ajansı

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.