ımf Zamları Gelıyor.

12.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Teknik calismalari tamamlanan 2000yili butcesine gore yilin ilk aylarinda akaryakit ve elektrige yuksek zamlar yapilacak 2000 yili butcesiyle ilgili teknik muzakereler tamamlandi. Butcenin bugun ya da yarin Yuksek Planlama Kurulu`nda (YPK) ele alinarak 15 Ekim`e kadar karara baglanmasi ve Meclis`e sevk edilmesi bekleniyor.Hazine, Maliye, Devlet Planlama Teskilati ve Merkez Bankasi burokratlari tarafindan yapilan hazirlik toplantilari sonrasinda Uluslararasi Para Fonu`nun (IMF) beklentilerine uygun nitelikte bir butce ongoruldu. Buyume hizi yuzde 5.5 ve gayrisafi milli hasila (GSMH) 125 katrilyon lira olarak hesaplanirken, butce gelirlerinin 29.3 katrilyon liraya cikartilmasi, personel harcamalarinin 9.1 katrilyon lirada tutulmasi ongoruldu. Ancak KIT iscilerinin, transfer harcamalari arasinda yer alan 600 trilyon liralik odenekleriyle birlikte toplam personel harcamalari 9.7 katrilyon liraya ulasacak.Teknokratlarin yaptigi calismadan sonra ortaya cikan 2000 yili butce calismasina gore memura ilk yari icin yuzde 15, ikinci yarida da yuzde 10 zam yapilacak ve yillik ortalama zam yuzde 32 olacak. Memurlarin geliri yuzde 42`lik ortalama enflasyon gozonunde bulunduruldugunda reel olarak gerileyecek. Vergi iadesinin kaldirilmasi halinde memura verilecek zammin birkac puan daha arttirilabilecegi belirtildi. 45-46 katrilyon lira Faiz disi fazlanin GSMH`nin yuzde 4`u yani 5 katrilyon liraya yukseltilmesi ongorulurken, harcamalarin 24 katrilyon lira seviyesinde tutulmasi, 21-22 katrilyon liralik faiz harcamasiyla birlikte butce buyuklugunun 45-46 katrilyon lirayi asmamasi benimsendi. Ancak butcenin harcama kaleminin buyuklugunun, yilin ozellikle ilk aylarinda yogunlasmasi beklenen deprem harcamalarinin da etkisiyle 27 katrilyon lirayi asmasi bekleniyor. Yeni butce uygulamasinda enflasyonun yuzde 25`lik hedef cercevesinde gerceklesmesi icin kamu zam politikasi da farklilastiracak. Akaryakit ve elektrik gibi enflasyona dogrudan etkide bulunan sektorlerdeki zamlar yilin ilk aylarinda buyuk oranli olarak gerceklestirilecek. Bu sektorlerde daha sonra kucuk oranli fiyat ayarlamalariyla yetinilecek. Bu arada Akaryakit Tuketim Vergisi`nin (ATV) bu zam politikasina paralel olarak ilk etapta yuksek oranda artirilmasi ongoruluyor. Boylelikle ATV`den butcenin gelir kalemlerine aktarilacak kaynak da buyuyecek. 2000 yilinda kur politikasi da enflasyona paralel uygulanacak. Yeni yilda aylik ortalama devaluasyonlarin da enflasyona paralel sekilde yuzde 1.8 oraninda gerceklestirilmesi hedefleniyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.