IMF ile yeni bir Stand-By yapılabilir

10.07.2008 - 16:29 | Son Güncelleme :

Şimşek, Türkiye`nin risk primi düşecekse ve Türkiye`nin lehine olacaksa, IMF ile İhtiyati Stand-By yapılabileceğini söyledi

Şimşek, Türkiye`nin risk primi düşecekse ve Türkiye`nin lehine <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349imfmehmetsimsek.gif" align="right" vspace="5">olacaksa, IMF ile İhtiyati Stand-By yapılabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjideki bu fiyatlarla, cari açığın 50 milyar doları bulacağını, hatta aşabileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, CNBC-e televizyonunda katıldığı programda, ekonomik gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Geçen 12 ayda, Türkiye`nin enerji ithalatının 41,5 milyar dolar olduğunu belirten Şimşek, enerji faturasının artmasının, daha yüksek bir cari açık, daha yüksek enflasyon ve risk primi anlamına geldiğini söyledi.

SİYASİ BELİRSİZLİK...

Türkiye`de, Mart`taki iç gelişmelerin ardından, faizlerin, dünyadaki diğer ülkelere göre çok daha hızlı arttığını ifade eden Şimşek, bunun da 19-20 milyar YTL`lik ek mali yük getirdiğini vurguladı.

Küresel krizin de Türkiye ekonomisini etkilediğini belirten Şimşek, ancak siyasi belirsizliğin olumsuz etkisinin çok daha fazla olduğunu anlattı.

Bakan Şimşek, kapatma davasına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da kapatma kararının çıkması halinde, piyasaların olumsuz bir tepki verme ihtimalinin son derece yüksek olacağı yanıtını verdi.

IMF İLE İLİŞKİLER

IMF`nin yaptığı Program Sonrası Değerlendirmeye ilişkin raporun, Ağustos ayında IMF İcra Direktörleri Kuruluna sunulacağını belirten Şimşek, bu arada İhtiyati Stand-By seçeneğine ilişkin teknik çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

Kamunun, IMF parasına ihtiyacı olmadığını ifade eden Şimşek, ancak Türkiye`nin risk primi düşecekse ve Türkiye`nin lehine olacaksa, IMF ile İhtiyati Stand-By yapılabileceğini vurguladı.

Risk primi üzerinde siyasi gelişmelerin çok etkili olduğunu kaydeden Şimşek, siyasi istikrarın olmadığı dönemlerde, risk priminin düşmediğinin de altını çizdi.

MERKEZ BANKASININ GÖREV TANIMI

Bakan Şimşek bir soru üzerine, Merkez Bankasının önceliğinin kısa vadede fiyat istikrarı olduğunu belirterek, uzun vadede, görev tanımının ekonomik büyümeyi de içerecek şekilde değişebileceğini ancak şimdiki önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu kaydetti.

KUR VE EKONOMİYE ETKİSİ

Kur düzeyinin ekonomiye etkisi konusundaki bir soruyu yanıtlayan Bakan Şimşek, temel göstergelere bakıldığında, mevcut kur düzeyinin makul görünmeyebileceğini belirterek, ancak Türkiye`nin yüksek hızlı ekonomik büyümeye çözümünün kurda yatmadığını ifade etti.

Türkiye`de uzun yıllar, eğitim, Ar-Ge ve rekabet unsurlarının ön planda olmadığını, son yıllarda, YTL`deki değerlenmeye rağmen, verimlilikteki yükseliş nedeniyle ihracatın önemli düzeyde arttığına dikkat çekti.

Bakan Şimşek, Türkiye`de geçen yıl ve şuanda sıcak paranın çok az düzeyde olduğunu da vurguladı.

Özel sektör borçları konusunda bir paniğe gerek olmadığını da söyleyen Şimşek, özel sektör borçlarının yakından takip edildiğini, bu konuda Merkez Bankasında bir birim oluşturulduğunu, şirket borçları artarken, şirketlerin karlılıklarının da artış gösterdiğine dikkat çekti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.