`İhracatçılar ölümüne çalışıyor`

25.02.2008 - 09:28 | Son Güncelleme :

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, YTL`nin 2000 yılına göre yüzde 60 değerli hale geldiğini belirtirken, Türk ihracatçılarını `amok` koşucusuna benzeterek, Türk ihracatçıları ölümüne ihracat yapıyor diye konuştu.
`TİM Genişletilmiş Sektörel Başkanlar Kurulu Toplantısı`na Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen katıldı. Tüzmen, toplantının amacının, önümüzdeki dönemde ihracatçıların rekabet gücüne tesir edebilecek unsurlar çerçevesinde mevcut ve potansiyel sorunlara çözüm aramak, tedbirler kararlaştırmak ve uygulama alanı yaratmak olduğunu belirtti. İleriki dönemde küresel ekonomide bazı dalgalanmaların yaşanabileceğinin artık açıklık kazandığını ifade eden Tüzmen, ABD`de yaşanan gelişmelerin gelip geçici nitelikte olmadığını, bu ülkedeki üretim, tüketim, tasarruf ve yatırım dengelerinin sağlıksız olduğunu, kamu maliyesinin açmazlarla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

`YTL yüzde 60 değerli`
Türkiye`nin reel ekonomisinin ihracat sayesinde geliştiğini, istihdam açısından ihracatın ulusal sigorta niteliğinde olduğunu, ihracatı etkileyen en önemli faktörün ise ithalat talebi olduğunu vurgulayan Tüzmen, ileriki günlerde ABD ekonomisindeki mevcut yapısal sorunların değişik şekillerde Türkiye`nin pazarlarını etkileyeceğini söyledi. Türkiye`nin dünyanın 22. büyük ihracatçı ülkesi olduğunu vurgulayan Tüzmen, Bizler artık sadece uluslararası rekabete uyum sağlayan değil, bu rekabeti biçimlendiren bir ülkeyiz dedi. 2006`da ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 61`ler seviyesinde olduğunu, 2007`de ise bu oranın yüzde 63`e ulaştığını anlatan Tüzmen, Yani baktığımız zaman ihracat, 2007 yılında, 2006`ya göre, fiyat endeksinde yüzde 13.1, miktar endeksinde yüzde 10.7 arttı... Yani biz daha yüksek fiyata mal satmaya başladık. Bu önemli bir gelişme diye konuştu. Türk Lirası`nın yabancı para birimleri karşısında aşırı değerli olmasına rağmen bu başarı öyküsünü yazabildik diyen Tüzmen, YTL`nin 2000 yılı endeks alındığı zaman yaklaşık yüzde 60 daha değerli olduğunu ifade etti. Türk firmalarını `amok koşucuları`na benzeten Tüzmen şöyle dedi: İhracattan, dış ticaretten sorumlu bir bakan olarak söylüyorum, bu dönem, amok koşucuları gibi Türk ihracatçısı ölümüne ihracat yapıyor. Neden? Pazar kaybettiğiniz zaman bu pazarı tekrar almanız mümkün değil. Bu yüzden, kâr marjının hızla erimesine rağmen pazar kazanımlarına ağırlık veriyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.