İhracat için döviz kurunu kalkan yapmayın

22.11.2002 - 10:26 | Son Güncelleme :

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘‘Döviz kurunun arkasına sığınarak ihracatı artırmak zor. Döviz kurundaki düşüş ilk anda olumsuz etki yapabilir, ama bu geçici olur. Biz maliyetlerinizi indirip, önünüzü açacağız. 50 milyar dolarlık hedefe ulaşacağız’’ dedi.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, döviz kurunun arkasına sığınarak ihracatı artırmanın zor olduğunu söyledi. Dış pazarlarda kalıcı olmanın kalite, verimlilik, pazarlama ile gerçekleşeceğini ifade etti.

Türkiye için artık dolar-TL değil, dolar-euro paritesinin daha fazla önem kazandığını belirten Tüzmen, ‘‘Döviz kurundaki düşüş, TL`nin değer kazanması, ihracatta küçük oranda da olsa negatif etki yapar, ancak bu geçici olur. Bu gelişme ara ve yatırım malı ithalatını da ucuzlatır. Bu ihracat hamlesi içinde dengeye kavuşur’’ dedi.

Japonya, Almanya ve İngiltere`nin pahalı döviz kuruna karşın ihracatta hamle yapabildiğini anlatan Tüzmen, önemli olanın girdi maliyetlerinin dünya fiyatlarına çekilmesi olduğunu söyledi. Bu amaçla, özellikle enerji fiyatları konusunda, Enerji Bakanlığı`nda çalışma yapıldığına dikkat çekti. Tüzmen, ihracatın girdilerinden olan enerji maliyetlerinin ucuzlatılması amacıyla vergilerin indirilip, payların aşağıya çekilebiceğine değindi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı`nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüzmen, 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını belirtirken, üç yıl içinde bu hedefe rahatça ulaşılabileceğini söyledi. İhracatın finansmanı konusunda Eximbank`ın kaynak sağlama sıkıntısı bulunmadığını, ancak asıl sorunun banka teminatları olduğunu vurgulayan Bakan Tüzmen, bu sıkıntıların güven ortamının sürmesiyle aşılacağını kaydetti.

SAVAŞ İSTEMİYORUZ

Tüzmen, BM`nin Irak`a yönelik ambargosunun kaldırılması için girişimde bulunup bulunmayacaklarının sorulması üzerine, hükümetin bu yönde girişimleri bulunduğunu belirtti ve ‘‘Etrafımızda savaş istemiyoruz’’ dedi. Türkiye`nin ABD ile Irak, Filistin ile İsrail`in arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olan bir ülke konumunda olması gerektiğini söyleyen Tüzmen, ‘‘Türkiye, (yurtta sulh, cihanda sulh) ilkesinden ayrılmamalı’’ dedi.

Tüzmen, bürokraside değişiklik yapıp yapmayacağı sorusuna, ‘‘Bizlerle birlikte koşacak olanlarla, bizim hızımıza ulaşanlarla çalışırız. Ama ahbap-çavuş ilişkisi içinde olanlar ve oturduğu yeri dolduramayanlar, kendilerine daha uygun yer bulabilirler’’ diye konuştu. İzleyecekleri modeli de kısaca ‘5T’ olarak nitelendiren Tüzmen, bu sembolü de ticaret, tarım ve hayvancılık, taşımacılık, turizm ve teknoloji olarak açıkladı.

Alkışlarla geri döndü

MAYIS ayında Dış Ticaret Müsteşarı iken dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay`ın görevden aldığı Tüzmen, dün aynı kuruma bakan olarak geri döndü. Tüzmen, makam odasının bulunduğu Dış Ticaret Müsteşarlığı binasına girerken, yüzlerce çalışan tarafından alkışlar ve çiçeklerle karşılandı. Müsteşarlık binasının girişinde, karşılayanlara hitaben konuşan Tüzmen, ‘‘Duygularımı anlatmam mümkün değil. Allah hepinizden razı olsun, 5 ay aradan sonra, sevginizle tekrar buradayım. Şimdi artık iş zamanı. Sizden helalleşerek ayrılmıştım. İnşallah yine bu görevi de tamamlayarak helalleşerek ayrılırım’’ dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.