Herşey biranda oldu!

21.09.2011 - 15:27 | Son Güncelleme :

TL notu arttı, döviz sabit kaldı yakın gelecek için umut verdi

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin TL cinsi kredi <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanci-borsa-broker.jpg">notunu artırdı. S&P, ‘Yatırım yapılabilir’ seviye için önemli olan döviz cinsi notu sabit tutsa da, yılbaşına kadar yeni bir not artışı için beklentiler yükseldi

ABD’nin kredi notunu geçen ay kıran, dün de İtalya’nın notunu bir basamak indiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan (S&P) Türkiye’ye iyi haber geldi. S&P, Türkiye’nin yerel para cinsi kredi notunu yükseltirken, yabancı para cinsi notunu da teyit etti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

S&P Türkiye’nin yerel para birimi kredi notunu BB+’dan BBB-’ye yükseltti, görünümü pozitif olarak belirledi. Türkiye’nin BB olan döviz cinsi kredi notu ise değiştirilmedi.

TL?cinsi kredi notu yatırım seviyesine çıksa da mevcut durumda,  Türkiye’nin kredi notu BB ile hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin altında kabul ediliyor. Ancak görünümün pozitif olarak belirlenmesi kamu maliyesi, büyüme ve cari açığın seyrine göre yılbaşına doğru bir döviz cinsi not artırımı beklentisini de artırıyor.

Piyasaların derinliği etkili

S&P’den yapılan açıklamada, not artışı kararının, Türkiye’nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığı ifade edildi.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ SON DURUM NE? GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

S&P, Türk bankacılık sisteminin yeterince sermayelendirildiğini ifade ederek, devletin, kamu bankalarındaki paylarını azaltmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye’nin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, S&P’nin merkezi hükümet kredi kriterlerini haziranda revize etmesinden kaynaklandığı vurgulandı

Not daha da artabilir...

Bu kriterler, merkez bankalarının bağımsız politikalarını, dalgalı kuru ve yerel borçlanma piyasalarının derinliğini yansıtıyor.
S&P, Türkiye’nin cari işlemler açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 10’u seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti. S&P’nin açıklamasında Türkiye’nin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.
S&P, daha derin bir sosyal güvenlik reformunun güçlü bir mali performansa yol açması halinde Türkiye’nin notunun artırılabileceğine işaret etti.

NEDEN TL KREDİ NOTU YÜKSELDİ?

NEDEN TL KREDİ NOTU YÜKSELDİ?

- S&P ülkenin kredi notunun artırılması kararının, Türkiye’nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığını belirtti.
- S&P yerel para birimi not artışında Türk finans sektöründeki iyileşmenin etkili olduğunu söyledi.
- Buna göre, TL cinsi borçlanma piyasalarının kazandığı derinlik, yerel para birimi cinsi not artışını beraberinde getirdi.

DÖVİZ NOTU NASIL DEĞİŞEBİLİR ?

- S&P döviz cinsi kredi notu artışı için önümüzdeki dönemde kamu maliyesi, büyüme ve cari açığı izleyecek.
- Türkiye’nin kredi notu cari açık düşürülür ve yüksek iç kredi genişlemesi yavaşlarsa artırılabilecek. Kredi notu daha derin sosyal güvenlik reformları ve güçlü mali performansı sağlarsa da yükseltilebilecek.
- Sonuç olarak Türkiye’nin notunun artırılması, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı.

BÜYÜME VE CARİ AÇIĞA GÖRE2 YIL İÇİNDE NOT YİNE ARTABİLİR

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye analisti Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunun  görünümünün pozitif olmasının iki yıl içinde kredi notu artışı olabilir anlamına geldiğini, önümüzdeki dönemde kamu maliyesinin, büyümenin ve cari açığın  seyrini değerlendireceklerini söyledi.

Gill, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de GSYH büyümesinin bu yılki yüzde 6 civarından önümüzdeki yıl yüzde 2 ve 3 civarına düşmesini beklediğini söyledi. Türkiye’nin merkezi yönetim borç dinamiklerinin azalan büyüme eğiliminden nasıl etkileneceğini bir süre takip etmek istediklerini belirten Gill, “Bu, bizim izlediğimiz konular arasında en önemli olanlar arasında” dedi. Gill, büyüme performansının özellikle yakından takip edileceğine de dikkat çekerek, cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl yüzde 10’a yükseldikten sonra önümüzdeki yıl yüzde 5 civarına gerilemesini beklediğini belirtti.

Gill, TL cinsi not artışının döviz cinsi not artışını beraberinde getirebilir mi sorusuna ise lokal ve döviz cinsinden kredi notlarının etkileyen faktörlerin birbiriyle tamamen aynı olmadığı belirterek, benzer yönleri olsa da iki derecelendirmenin farklı işleyeceğini söyledi. Yerel para cinsi kredi notu artışını Türkiye’de finans sektöründeki derinliğin artmasına bağlayan Gill, TL cinsi borçlanma piyasalarının kazandığı derinliğin de lokal para cinsi not artışını beraberinde getirdiğini söyledi.

Önce notu yükseltti, şimdi ofis açıyor

Türkiye’nin notunu artıran S&P, mayıs ayında ilan ettiği Türkiye’deki yeni temsilciliğinin resmi açılışını da yapıyor. Temsilciliğin başına Zeynep Holmes getirilmişti.

Piyasa önce ‘döviz cinsi not yükseldi’ dİye algıladı

S&P’nin Türkiye’nin yerel para birimi kredi notunu artırmasıyla önce sert bir şekilde gerileyen kur ve faiz, değişikliğin döviz cinsi kredi notunu kapsamaması ve tam bir not artırımı olmaması nedeniyle kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Açıklama öncesi 1.80 seviyesinin üzerinde olan dolar/TL, 1.7660 seviyesine kadar gerilerken, açıklama öncesi yüzde 8.20 seviyelerinde olan gösterge faiz ise yüzde 7.86 seviyesine kadar geriledi.
Reuters’a konuşan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, “Haber ilk geldiği zaman Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine yükseltildiği belirtilmişti. Ancak, detaylar geldikçe yerel para cinsinden kredi notunun artırıldığı görüldü. Asıl önemli olan yabancı para cinsinden notun değiştirilmediği anlaşılıyor. Yani, bu karar olumlu olmakla birlikte ilk andaki algılama kadar olumlu olmadığı açık” dedi.

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye Genel Müdürü Botan Berker, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması ile ilgili “bekle gör” döneminin devam ettiğini söyledi.

S&P İtalya’nın notunu kırdı BerlusconI sert çıktı...

S&P İtalya’nın notunu kırdı BerlusconI sert çıktı...


Standard & Poor’s borç krizinin pençesindeki ülkelerden İtalya’nın kredi notunu ise dün A+’dan bir kademe düşürerek A’ya çekti. Görünümü ise notun daha da düşebileceğinin habercisi olan negatif olarak açıkladı. İtalya’nın büyüme görünümünde gözlenen bozulmaya ve siyasi belirsizliğin verdiği zarara dikkat çekilen S&P  açıklamasının ardından euro dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Piyasalar bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’in İtalya’nın notunu düşürmesini beklerken S&P’nin not kırması sürpriz oldu.

‘S&P etki altında kaldı’

S&P tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İtalya’daki ekonomik aktivite hızındaki azalmanın, hükümetin revize edilmiş mali hedefleri yakalamasını güçleştirebileceğine inanıyoruz” denildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, S&P’nin verdiği notun gerçeği yansıtmadığını savundu. S&P’nin not düşüşünü, kurumun gazetelerde çıkan yazılardan ve politik söylemlerden etkilenmesine bağlayan Berlusconi 2013’e kadar bütçe denkliğini sağlayacak gerekli önlem paketlerini uygulamaya koyduklarını söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.