Hedeflerde dolar ve tüketim revizyonu

23.07.2003 - 09:08 | Son Güncelleme :

Hükümet, doların yılbaşından bu yana yüzde 16.2 değer kaybetmesi ve ithalatın yüzde 31 artması nedeniyle, cari işlemler açığı, ihracat ile turizm gelirlerinde değişiklik yaptı

Döviz kurundaki düşüş, tüketimin artması ve ithalatın yükselmesi ekonomik hedeflerde revizyona gidilmesine neden oldu. Hükümet ekonomide yaşanan bu son gelişmeleri dikkate alarak, yılsonu için öngörülen cari işlemler açığı, ihracat ve turizm gelirlerine ilişkin rakamları yeniden revize etti.

Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, IMF ile ekonomik programın 5`inci gözden geçirmesi kapsamında söz konusu büyüklüklerin yenilenmesi konusunda mutabakata varıldı. Buna göre cari işlemler açığı tahmini 6.1 milyar dolardan 7.4 milyar dolara yükseltiliyor. Yılsonu ihracat hedefi 40.6 milyar dolardan, 43.5 milyar dolara, altın hariç ithalat hedefi ise 55.4 milyar dolardan 61.5 milyar dolara çıkartılıyor.

DÜŞÜK KUR ZORLUYOR
Bu iki kalemde yapılan revizyonun en büyük nedeni hiç kuşkusuz doların yılbaşından bu yana yüzde 16.2 düşmesi. Ocak ayında 1 milyon 659 bin lira olan dolar Merkez Bankası`nın müdahalelerine rağmen 1 milyon 390 bin`ler seviyesinde. Düşük kur, ertelenen talebi karşılamak için fabrikaların yeniden ara mal alımına geçmesi ve tüketimin artması ithalatı patlattı. DİE verilerine göre ocak-mayıs döneminde ithalat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3 artarak, 24.7 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ise daha şimdiden 7 milyar dolara çıkarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71.7`ye geriledi.

Aynı şekilde büyüme rakamından da ithalattaki artış hızı gözüküyor. Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4`le Çin`den sonra büyüyen en büyük ikinci ülke oldu. Bu dönem içinde en büyük artış hızı yüzde 19.8`le ihtalat vergisinde gerçekleşti.

ÖZEL TÜKETİM % 6.5 ARTTI
Ekonominin canlanmasıyla ertelenen talep harekete geçti. İlk çeyrekteki özel tüketim harcamaları yüzde 6.5 oranında artış gösterdi. Önceki gün açıklanan sanayi üretim rakamları da yurtiçi satışlardaki yükselişi gösteriyor. Haziran ayında yakalanan yüzde 80.4`lük kapasite kullanım oranı ise son 6 yılın en yüksek üretimini gözler önüne seriyor.

Ekonomi yönetimindeki revizyon sadece ithalat ve ihracatla sınırlı kalmadı. Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) döviz kurundaki düşüş dikkate alınarak, yeniden hesaplandı. Böylece GSMH 200.3 milyar dolardan, 234 milyar dolara çıkarılacak. Mayıs ayında 8.5 milyar dolardan 7.9 milyar dolara düşürülen turizm gelirleri de son dönemde gelen turist sayısındaki artışa paralel olarak yeniden 8.5 milyar dolara yükseltiliyor.

JP Morgan Chase`in ekonomisti Yarkın Cebeci, söz konusu revizyonların ithalat ve ihracattaki eğilime bağlı olarak doğal olduğunu belirterek, Turizm gelirlerini Haziran ayına bakarak yenilemek biraz erken yorumunda bulundu.

Turizm gelirleri IMF ile Mayıs ayında yapılan 5. gözden geçirmeler sırasında da revize edilmişti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.