Hacker`lar da bulamadı

11.07.2003 - 09:26 | Son Güncelleme :

BDDK, İmar Bankası`nın kayıtlarına ulaşmak için bilgisayar korsanlarını (hacker) kullandı. Dosyalar silindiği için sadece karanlık alanlar görüldü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) 3 Temmuz`da el koyduğu İmar Bankası`nda yaptığı araştırmada resmi bilgisayar kayıtlarının silindiği ortaya çıktı. Mudilere mevduat ödemesinde bulunmak için resmi kayıtlara ulaşmaya çalışan BDDK, İmar Bankası`nın yönetiminden çekilen Uzanlar`ın kilitlediği bilgisayar sistemlerine girmek için bilgisayar korsanı (hacker) kullandı.
Ancak açılan bilgisayar sistemlerinde bilgilerin tamamının silindiği, hacker`ların ulaşabileceği herhangi bir dosya bırakılmadığı belirtiliyor. Hacker`lar bankanın bilgisayar sisteminde büyük karanlık alanlar saptadı.

Merkez Yatırım`a inceleme
BDDK yetkilileri, İmar Bankası`nın resmi muhasebe kayıtlarına ulaşmak için, Rumeli Holding, İmar Bankası ve Adabank`ın otomasyon işlerini yaptığı bildirilen Merkez Yatırım`a gitti. İmar Bankası`nın Mecidiyeköy`deki Genel Müdürlüğü`nün hemen arkasındaki binada yer alan şirket merkezine akşam saatlerinde gelen BDDK yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmadılar.
BDDK yetkililerinin yanı sıra taraf avukatları ve gözlemci olarak Mali Şube ekipleri de şirket merkezine geldi. Yetkililerin binaya girmesinin ardından şirketin kapısı kilitlendi. Bir süre sonra binanın önüne bir polis ekibi gelerek, beklemeye başladı. Yetkililer, çaycı ve hizmetlinin dışında kimsenin bulunmadığı binada inceleme yaptıktan sonra ayrıldılar.
Bu arada, soruşturmayı yürüten savcılığın da Merkez Yatırım şirketi ilgililerinden muhasebe kayıtlarının bulunmasını istediği, verilmediği takdirde şirketin Genel Müdürü Mustafa Hakan ile bilgi işlemden sorumlu bir başka yöneticisinin gözaltına alınmasının beklendiği öğrenildi.


Çalışanlar paralarını alamıyor
İmar Bankası`nda yönetimin Fon`a geçmesinden sonra zor durumda kalan çalışanlar halen maaşlarını alamadı. Mevduatların ödenmemesi nedeniyle öfkeli olan mudilerin hakaretlerine maruz kaldıklarını belirten çalışanlar, tazminatlarının bankada kalacağı kaygısıyla iş arayamadıklarını da bildirdi. Kayıtların bulunamamasını eleştiren çalışanlar, şubelerde her türlü kaydın bulunduğunu belirtti.


Bono ve tahviller ödenecek
İmar Bankası`nda Hazine bonosu olanların paralarını alıp alamayacağına ilişkin görüştüğümüz BDDK yetkilileri, ödemelerde bir sorun olmadığını, mevduat gibi bonoların da ödeneceğini belirtti. Çalışmaların bir haftadır sürdüğünü, bir hafta daha süreleri olduğunu dile getiren yetkililer, çalışmalar sonuçlandığında bononun vadesine kadar tutulabileceği gibi vadesinden önce de tahsil edilebileceğini kaydediyor.


Haciz de yapılamıyor
İmar Bankası`na el konulmadan önce, Adana Şubesi`nde vadesi dolan 194 milyar lirası ödenmeyen Mustafa Yılmaz`ın açtığı dava nedeniyle dün bankaya haciz için gidildi. Ancak, icra memuru, BDDK ile yapılan görüşme sonucu, bankaya el konulduğu için haciz yapamayacağını belirtti. Alacaklının avukatı Yusuf Özer ise haciz işleminin yapılması için mahkemeye itiraz edeceğini söyledi.

Ödemede zorluk çıkardılar
ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulduktan sonra İmar Bankası, mudilerinin paralarını ödemede zorluk çıkardı. Bunun üzerineYılmaz, avukat Özer`e başvurarak el konulmasından önce banka aleyhine icra takibi başlattı. Avukat Özer, 7 günlük yasal sürenin dün dolması üzerine Adana 3`üncü İcra Müdürlüğü`nden bir memur ile birlikte müvekkilinin alacağı için İmar Bankası Adana Şubesi`ne gitti. Ancak haciz işlemi yapılamadı. n NEŞET KARADAĞ ADANA DHA


Alacak davası açılabilir
Mudiler paralarını almak için hangi hukuki yollara başvurabilir?
İmar Bankası mudileri, kayıtların saklanması nedeniyle mağdur edildikleri gerekçesiyle bankanın önceki yönetimi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler. Ayrıca mudilerin başvurabilecekleri hukuki yollar arasında Asliye Ticaret Mahkemesi`nde alacak davası açmak da yer alıyor. Ancak hakimin atayacağı bilirkişi alacak incelemesi için bankaya gönderilirse muhasebe kayıtları bulunamadığı için yine bir sonuca varılamayacaktır. Mudilerin izleyebilecekleri bir diğer hukuki yol da ilamsız takip yoluyla alacaklarının tahsili için bankaya dava açmak olabilir. Mahkemeye başvurularda hesap cüzdanının yanı sıra para yatırma dekontlarının da ibraz edilmesi sonuç almayı çabuklaştırabilir.


Bir BDDK yetkilisi diyor ki: `Hesap defterlerini ciddiye alabiliriz`
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri, İmar Bankası mudilerinin paralarını ödemek için resmi kayıtlara ulaşmanın yolunu ararken, Kurum`dan bir yetkili mudilerin ellerindeki hesap cüzdanlarının ödeme için geçerli olabileceğini söyledi. Kıymetli evrak sayılmamasına karşın hukuki olarak mevduat cüzdanlarının alacak talebinde kullanılabileceğini ifade eden yetkili, resmi bilgilere ulaşılmaması durumunda bunun yapılması gerektiğini düşünüyor. Sahte hesap cüzdanları düzenlenebileceğini belirten bazı hukukçular ise bunun yapılmasının doğru olmayacağı yönünde görüş belirtti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.