11.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
SURUNGEN EKONOMISI MI YUZDE 25 ENFLASYON MU? 2000 yilibutcesinin cozumu zor denklemi, ekonomi kurmaylarini zaman zaman eski anilara goturuyor. Enflasyonun ustesinden gelinmesi, faiz sarmalinin kirilmasi, ortadirekten yeniden fedakarlik istenmesi gerekiyor. Peki bunlar yapilamazsa ekonominin kaderi ne olacak? Unlu soz, bir ara Hazine`den Sorumlu Devlet Bakanligi yapan DYP eski Milletvekili Aykon Dogan`a ait: "Merak etmeyin. Turkiye`de bir surungen ekonomisi var. Hicbir seye dokunulmasa da ekonomi kendi dengesinde yasamaya devam eder." Ardindan DPT eski Mustesar Yardimcisi Faik Oztrak`in, enflasyonun sinif atlama seruvenini ortaya koyan calismasi akla geliyor: "1980`lerin basinda yuzde 30`lardaki enflasyon, 1980`lerin sonunda yuzde 60, 1990`larda yuzde 80 platosuna oturuyor. Ekonomideki hatalari gizlemenin toplumsal maliyeti giderek artiyor." Son degerlendirme, Israil Merkez Bankasi eski Baskani J. Frenkel`dan. 1994 krizi sirasinda ekonomi kurmaylarimiza bir konferans veriyor ve sunlari soyluyor: HALK YORULDU "50 katli bir gokdelenden dusmekte olan insana, 20`nci katta, kendini nasil hissediyorsun, diye sorarsaniz, alacaginiz cevap basittir. (Burada isler fena degil!) Ya sonrasi?" Burokratlar 2000 yili icin su sonuca variyor: "Enflasyonu mutlaka dusurmeliyiz. 1997`den itibaren uygulanan istikrar programinda, onceden ilan edilen hedefler buyuk olcude tutturuldu. 2000 icin aciklanacak enflasyon hedefinde basarisizliga yer yok. Aksi takdirde, kemer sikmaktan yorgun halkin sinirleri her an bosalabilir!" Sozun ozu, "Surunelim, gunu idare edelim" mi diyecegiz, yoksa sorunsuz ekonomi icin bir kez daha ameliyat masasina yatmaya razi mi olacagiz! Doktorlara bagli. * BIR ULUGBAY KLASIGI: Devlet eski Bakani Hikmet Ulugbay, yeniden Ankara milletvekili olmaya alisiyor. Kamu kaynaklarinin kullanimindaki titizligiyle taninan Ulugbay, bakan olmadan once bastirdigi kartvizitlerdeki telefon numaralarini degistirmek zorunda kalir. Su tavri sergiler: "Yeni kartvizit bastirip eldekileri ziyan etmeyelim. Eski kartlarin ustundeki telefon numalarini cizip, yeni numaralari yazalim." * BU HAFTA BASKA HAFTA: Dis Ticaret Mustesari Kursat Tuzmen, "Dis Ticaret Haftasi"nin ikincisini de organize etti. Haftada 21`inci yuzyila yakisir tarzda bir adim atilarak, "Elektronik Ticaret ve Turkiye`nin Konumu" tartisilacak. Bakalim, herseyin 100 milyon dolarlik tekstil kotasinin artisindan ibaret olmadigi gosterilebilecek mi? (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.