29.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
INSIDER: Yine destan yazildi!
Borsada hikaye bitmez. Deprem olsa da bitmez, ekonomi cokse de. 1999 yilinin sonuna dogru gelinirken, Petrol Ofisi`nin fiyat hareketi hikayeler arasinda en caprici olaniydi. Gecen yilin tartismali bir ihale ile ozellestirilmis ve daha sonra satis iptal edilmisti. IPtal edilen ozellestirme sirasinda sirketin yuzde 51`i, 1 milyar 160 milyon dolara Hayyam Garipoglu`nun olmustu. Bu fiyat uzerinden Petrol Ofisi`nin piyasa degeri 2 milyar 274 milyon dolara geliyordu. Simdiki piyasa degeri ise tam 7.3 milyar dolar. Ihale sirasinda Petrol Ofisi hisseleri borsada 15.000 lira seviyelerinde islem goruyordu. Aradan gecen bir yil icerisinde yuzde 1.133 prim yaparak 182.500 liraya cikti. Sirketin piyasa degeri is edolar bazinda yuzde 220 prim yaparak 7.3 milyar dolara yukseldi. bu sure icerisinde sirketin degerini dolar bazinda yuzde 220 artiracak kadar neler degistigini merak ettik. Karliligi arttirmasi disinda yeni bir sey yok. Bu da bu kadar hizli yukselis icin yeterli gozukmuyor. Sirketin ozellestirilmesi yeniden gundemde. Yilsonuna dogru ihaleye cikilacak ve onumuzdeki yilin Subat ayinda da satisin tamamlanmasi bekleniyor. Dolayisiyla bu beklenti yeniden satin alindigi soyleniyor. Iyi de gecen satista 2.3 milyar dolar fiyat bicilen sirkete yeni alicilar simdi 7.3 milyar dolar fiyat verebilirler mi? Aslinda bu olanlar Is bankasi`nin halka arzi oncesinde yasananlarih atirlatiyor. Hazine payinin satisi oncesinde bankanin piyasa degeri 7.8 milyar dolara kadar cikmisti. Satis fiyati uzerinden ise deger 5.2 milyar dolar olmustu. O zaman Petrol Ofisi 2.4 milyar dolardi. Simdi petrol Ofisi 7.3 milyar dolar, Is Bankasi`nin fiyati 5.2 milyar dolar. Yani Petrol Ofisi Is Bankasi`ni coktan solladi. Konusulanlara gore halka aciklik orani yuzde 6 olan sirketin piyasadaki hisse sayisi oldukca az. Bu hisselerin de yurtdisinda yerlesik (!) unlu bir Turk Fon yoneticisi tarafindan satin alindigi soyleniyor. Bu unlu Turk borsacisi daha once de Is Bankasi`nin ikinci halka arzi sirasinda ortaya cikmis ve yildizi parlamisti. Unlu Turk borsacisinin bu hisseyi bayagi sahiplendigi ve yildizini parlattigi anlatiliyor. Ayni borsaci yine destek yaziyor. Bir de Petrol Ofisi`nin kredi kagidi oldugu konusuluyor. Sirketin hisseleri kredi teminati olarak kullanildigi icin fiyatinin bu kadar yukari firlamasini da pek garipsememek gerek. Sonuc olarak Petrol Ofisi`nin ihalesi yaklasiyor. Biz de herkes gibi ihaleden sirketin kac paraya ozellestirilecegini ve borsada fiyatlarin ne olacagini merakla bekliyoruz. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.