GSM`ciler geleceklerini gençlere bağladı

13.02.2008 - 10:18 | Son Güncelleme :

Uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte, ABD`de başlayan ve bütün dünyada durgunluk korkusu yaratan mortgage krizinin telekomünikasyon sektörünü nasıl etkileyeceğini araştırdı ve tahminlerde bulundu. Araştırmanın sonuçlarına göre bu yılın eylül ayında 21 yaşına girecek olan cep telefonu sektörü geleceğini gençlere bağladı. Amerika`da başlayan ve bütün dünyaya yayılan küresel krizden de nasibini alacak olan GSM pazarı, bu sıkıntıyı aşmak için gençlere ve ucuz telefonlara yönelecek.
Deloitte`un araştırmasına göre ekonomik yavaşlama sektöre bazı riskler getirmekle birlikte, özellikle hizmet sunanlar açısından ciddi yeni fırsatlar da sağlayacak. Hızla gelişen mobil telefon teknolojisi bu fırsatların ortaya çıkmasında başrolü oynayacak. 7 Eylül 2008`de 21 yaşını dolduracak olan GSM sektörü o gün küresel düzeyde 16 milyar dakikalık konuşmaya ve 6 milyar metin mesajına aracılık edecek. GSM sektörü, o gün 200`den fazla ülkede 700`den fazla operatör tarafından kullanılıyor olacak.
Araştırmaya göre, mobil teknolojileri makineler ve diğer iletişim platformlarıyla birlikte kullanmak, GPS (küresel yer belirleme sistemi) teknolojisinin güçlendirilmesi, internet ortamındaki yeni iletişim araçları ve özellikle orta yaşın üstündekiler için geliştirilecek kullanımı kolay uygulamalar telekom sektörünün önündeki önemli gelişme alanları olacak.

10 milyar abonelik yeni pazar
Deloitte`un araştırmasına göre fiyatların giderek ucuzlaması, cep telefonlarını yaygınlaştırıyor ve bu da piyasanın derinliğini artıracak. Bugün 50 doların altında satılan pek çok marka olduğu gibi, 2009 itibarıyla toptan satış fiyatı 10 dolar olan bir cep telefonu piyasaya çıkacak. Ancak cep telefon sahipliği oranı küresel düzeyde yüzde 50`ye ulaştığı için, pazarın büyümesi her şeye rağmen yavaşlayacak. Bu nedenle mobil teknolojilerin yeni kullanım alanlarına yoğunlaşarak gelir artırıcı uygulamalar geliştirmek uygulanacak en iyi strateji olacak.
Mobil teknolojileri, değişik makineleri ve platformları birbirleriyle konuşturmak için kullanmanın kurumsal pazarda ciddi bir patlamaya yol açabileceğini tespit eden Deloitte`a göre, böylece 10 milyar abonelik yeni bir pazar devreye girecek. Ancak bunun için mobil teknoloji üreticilerinin birlikte çalışarak ortak bir standart oluşturmaları gerekiyor.
Telekom sektörünün daha ziyade genç kullanıcıların oluşturduğu pazara odaklandığına dikkat çeken Deloitte göre, daha kolay kullanılabilen aygıtlara ihtiyaç duyan orta yaş ve daha üstünün dışlanması pazarı daraltıyor. Bu yüzden telekom firmalarının bu kesimlere yönelik uygulamalarını artırması gerekiyor. Bu çerçevede, tuşları büyük telefon aygıtlarının ve sesli metin mesajlarının elde ettiği ticari başarı bu konudaki olumlu örnekler oluşturuyor.

Şirket avı devam edecek
Telekom sektöründe konsolidasyonların devam edeceğini tespit eden Deloitte`un araştırmasına göre eskiden av durumundaki operatörler önümüzdeki dönemde avcı olacak. Telekom sektöründe birleşme ve satın almalarla, organik olmayan yollardan büyüme bu yıl da güçlü bir şekilde devam edecek. Özellikle yükselmekte olan ekonomilerde güçlenen operatörler giderek av olmaktan çıkıp avcı olmaya başlayacak ve bütün dünyada şirket avına çıkacak. Bu operatörler, gelişmiş ülkelerden ziyade kendilerininki gibi yükselmekte olan ekonomilerden firmaları tercih edecek.

2008 yılında pazarda neler olacak?

Mortgage krizinden sonra iletişimin bazı alanlarında kriz olasılığı var ama bu işletmeciler için tehlike değil hatta fırsat.

10 dolarlık cep telefonları piyasaya çıkacak.

Eski avlar yeni avcılar olacak: 2008 yılında birleşme ve satın almalar sürecek.

GPS ucuzlayacak.

Telekom sektörü gençliğe yatırım yapmaya devam edecek.

GSM sektörü 21 yaşını kutlayacak.

Yeni teknolojiler ve yeni iş modelleri pazara girerken, geleneksel teknolojiler yaşamlarını sürdürmeye devam edecek

Mobil iletişimin ve mobil data transferinin yüzde 70`i binaların içinden gerçekleştirilecek.

İletişimde yaşanan ve şiddetle istenen hız artışları sorgulamadan geçecek ve iş planı sağlıklı olmayan hız artırılmasına dönük yatırım planları durdurulacak

Sayısal iletişim daha da hacim kazanacak, çeşitlenecek, canlanacak ve önemli hale gelecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.