Gecici Vergi, Satislari Artiriyor.

10.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
bankalarinonumuzdek ihafta gerceklestirecegi vergi odemelerinin yarattigi endiselerin mali sektor hisselerinde satis baskisi yarattigi borsada, dusuk hacimli gevsek seyir dun de devam etti. Bilesik endeks gunu 616 puan deger kaybiyla 15433`den tamamladi. Para piyasasindaki likidite bollugu ise gecelik faizleri yaklasik 8 puan dusurerek yuzde 32 seviyesine cekti. Faizlerdeki dususun etkisiyle bankalarin gelirlerinin azalmasi ve 15 Subat`taki vergi odemeleri nedeniyle piyasada olusacak likidite sikisikliginin gecelik faizlerde yukselise neden olabilecegi tedirginligi, para girisi olmayan borsada toparlanmayi guclestiriyor. Satin alinacak beklentinin kalmamasi ve yabanci yatirimcilarin da ekonomik programin ilerleyisini beklemeleri islem hacminin daralmasinda etkili oluyor. Satis baskisinin atlatilamadigi birinci seansta 63 puan gerileyen endeks 15.986 seviyesinden kapandi. Hisse senvetleri ortalama binde 39 oraninda deger kaybederken, islem ahcmi 211 trilyon lira oldu. Satislarin hiz kazandigi ikinci seansin sonunda endeks gunu 616 puanlik kayipla 15.433 seviyesinden kapatti. Hisse senetleri ortalama yuzde 3.8 oraninda deger kyabeden islem hacmi 413 trilyon lira oldu. 18 Ocak`taki tarihi zirvenin ardindan endeksteki deger kaybi yuzde 4 bin 144 puan gerilerken, hisse senetlerindeki deger kaybi yuzde 21`e ulasti. Hazine ihalelerinde faizlerin beklenen duzeyde gerceklesmesine ragmen piyasaya olumlu bir etkisinin olmadigi dikkat cekerken, gunici alim-satim egiliminin devam ettigi gozleniyor. Endeksin 17.000-18.000 seviyelerini ancak yeni para girisi ile asabilecegini ifade eden uzmanlar, bilancolarin aciklanmaya baslamasiyla daha cok hisse bazi ya da sektorel hareketlerin on plana cikacagini vurguluyorlar. 1999 yili bilancolarinin olumlu tahmin edilmemesinin de satis egilimini artirdigini kaydeden borsacilar, bekleme havasinin bir sure daha devam edecegini ifade ediyorlar. Eurobond ihracindan elde edilen 1 milyar euroluk kaynagin dun Hazine`nin kasasina girmesi, TL piyasasini rahatlatti. Likiditenin rahatlamasina bagli olarak gecelik borclanma orani da onceki gun bulundugu yuzde 40.687den yuzde 32.50 seviyelerine geriledi. Doviz piyasasinda ise hafta basinda baslayan talep, dun de surdu. Son uc guc icerisinde Merkez Bankasi, piyasaya yaklasik 250-300 milyon dolar satarak mudahale etti. Merkez Bankasi carsamba guun alis ve satis kotasyonlarini 559.332-559.880 lira olarak acikladi. Serbest piyasada ise 560.000-561.200 araliginda islem gordu. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.