Galatasaray`ın sermaye artırımı zora mı giriyor?

25.12.2013 - 14:32 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/galataaa.jpg" align="right">SPK`nın dün Resmi Gazete`de yayınlanan Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği halka açık şirketlerle ilgili önemli değişiklikler içerirken Galatasaray`ın bedelli sermaye artırımı yolunu zorlaştıracak maddeler içeriyor.

Tebliğ, Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımı kabul edilse de hissedarlarla zorlu bir sürecin kapısını açıyor. Buna göre SPK Galatasaray’dan ayrılmak isteyen hissedarlar için ayrılma hakkı fiyatı belirlemesini isteyebilir. Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay SPK’da küçük yatırımcının mağdur olmaması için ana ortağın alacağı bazı işlemlere önemli nitelikte işlem olarak nitelendirdi. Yeni tebliğe göre, SPK ayrılma hakkı fiyatı belirlenmesini isteyebilir. diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu, Galatasaray`ın bedelli sermaye artırımı kararını henüz onaylamadan küçük yatırımcıyı koruyan maddeler içeren bir tebliğ yayımladı. Hürriyet`ten Barış Balcı`nın haberine göre; Resmi Gazete`de dün yayınlanan Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliğinde bedelli sermaye artırımı bazı kriterlere bağlı olarak Önemli Nitelikteki İşlemler arasında gösteriliyor. Galatasaray`ın başvurusunun bu tebliğ kapsamında değerlendirilmesi durumunda Galatasaray`ın Genel Kurul toplayıp hissedarları bilgilendirmesi ve sermaye artırımı sonucu ayrılmak isteyen hissedarlardan hisselerini yüksek fiyattan alması gündeme gelecek.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

‘ÖNEMLİ NİTELİKTE İŞLEM’ KATEGORİSİNE GİRER

Galatasaray Sportif AŞ Eylül ayında aldığı kararla 600 milyon lira olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 13 milyon 940 bin 421,90 lira olan çıkarılmış sermayenin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle yüzde 300 bedelli 55 milyon 761 bin 687,60 liraya çıkarılmasına karar vermişti. Karar halen SPK`nın onayını bekliyor. Uzmanlar Galatasaray`ın ilk reddedilen başvurusunun aksine bu kez ayni değil nakdi olarak bedelli sermayeye katılması sebebiyle başvurunun kabul edilmesi olasılığını yüksek görüyordu.

Ancak yayınlanan yeni tebliğ ile bu kabul gerçekleşse bile bedelli sermaye artırımı Önemli Nitelikte İşlemler kategorisine girecek ve bu durumda Galatasaray’ı zorlu bir süreç bekleyecek.

Tebliğin 5. maddesinin g bendinde şu ifadeler yer alıyor.

Yapmayı planladıkları bedelli sermaye artırımlarında, sermaye artırımından elde edilecek fonun ortaklığın mevcut sermayesini aşması ve Kurulun ilgili düzenlemelerinde tanımlanan ilişkili taraflara olan ve ortaklığa nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların kısmen veya tamamen ödenmesinde kullanılacak olması önemli nitelikli işlem sayılır

AYRILMA HAKKINDA GALATASARAY`IN HOŞUNA GİTMEYECEK BİR FİYAT  OLUŞABİLİR Galatasaray`ın yüzde 300 bedelli sermaye artırımının tebliğin bu maddesine göre önemli nitelikte işlem sayılabileceği belirten uzmanlar bu durumda Galatasaray`ın Genel Kurul`a gidip hissedarları bilgilendirmesi ve ayrılmak isteyen hissedarlar için ayrılma fiyatı belirlemesi gerekeceğini söylüyor.

Nitekim Tebliğ`deki 9. maddede önemli nitelikli işlemlere ilişkin muhalefet şerhi koyan hissedarlara ayrılma hakkı tanıyor. 10. maddede ise ayrılmak isteyenlerin hisselerine ödenecek fiyat düzenleniyor. Bu maddeye göre önemli nitelikteki işlemin ilk açıklandığı tarihten -o tarih sayılmaksızın- 30 gün öncesi için hisselerin borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının aritmetik ortalaması üzerinden ayrılmak isteyen hisselerin alınması düzenleniyor.

Uzmanlara göre tebliğin bu maddeleriyle birlikte Galatasaray`ın bedelli sermaye artırımına muhalefet eden ve ayrılmak isteyen hissedarlara  mevcut hisse değerinden daha yüksek bir fiyattan ödeme yapması gündeme gelecek. Bu durumda Galatasaray bedelli sermaye artırımını bir kez daha gözden geçirmek durumunda kalabilir.

GALATASARAY`I HEDEF ALAN BİR TEBLİĞ DEĞİL

Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay SPK`nın küçük yatırımcıyı korumak için bu tebliği çıkardığını, Galatasaray`ın dışında başka birçok şirketin uygulamaları üzerine düzenlemeler bulunduğuna dikkat çekiyor. Uskuay Öncelikli olarak bu tebliğ Galatasaray`ı hedef alan tebliğ değil. Son dönemde halka açık şirketlerin ana ortakları ile maddi duran varlık değişimleri, halka açık şirketlerin halka açık olamayacak türdeki şirketler ile birleşmeleri dahil olmak üzere bir çok küçük yatırımcının söz hakkı olmadığı ve mağdur olduğu bir dönem yaşandı. SPK’da küçük yatırımcının mağdur olmaması için ana ortağın alacağı bazı işlemlere önemli nitelikte işlem olarak nitelendirdi. Bu tür işlemlerde küçük yatırımcı genel kurula katılıp şerh  koyduğu takdirde belirli bir ayrılma fiyatından çıkma hakkı tanındı. Galatasaray’ın durumu ise yeni tebliğde “g” maddesinde belirtiği gibi ödenmiş sermayenin üzerinde bir sermaye artırımı ve ortaklığa nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların kısmen veya tamamen ödenmesinde kullanılacak olması. Bu yüzden yeni tebliğe göre, SPK ayrılma hakkı fiyatı belirlenmesini isteyebilir.  diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.